• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Praca w Motoroli a studia zaoczne od drugiego roku.

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
0 głosów
1,302 wizyt
pytanie zadane 27 maja 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Shino Nowicjusz (160 p.)
Witam. To mój pierwszy post tutaj. :-)

Mam przed sobą dylemat. Mam możliwość pracy w Motoroli na pełen etat jako programista (na razie raczej jako tester bądź twórca skryptów, itp.), co wiązałoby się z przeniesieniem na studia zaoczne. Kończę teraz pierwszy rok Informatyki na WIEiT na AGH i zastanawiam się, czy przejście na studia zaoczne tak wcześnie jest dobrą opcją, biorąc pod uwagę, że jest spora szansa, że będę mógł pracować w Motoroli. Wybrałem studia daleko od domu dlatego, że podobał mi się program studiów, chciałem się też usamodzielnić. Czy jest sens pracy w korporacji w takim wieku, czy lepiej poczekać na późniejsze lata? Na moje oko, nie będę w stanie pogodzić pracy i nauki na studiach dziennych do uzyskania stopnia inżyniera, chyba, że będę pracował np. zdalnie na pół etatu, na zlecenie czy coś w tym stylu... Co uważacie? Pytam się, bo nie wiem, co bardziej mogłoby mi się opłacić... Sama praca jest całkiem interesująca i myślę, że mógłbym nauczyć się z czasem jakichś praktycznych rzeczy, jednakże studia dzienne oferują większą dawkę wiedzy i z tego, co wiem, praca i nauka zaocznie jest trudniejsza, aniżeli studiowanie dzienne.

Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam.

PS. Dodam, iż chciałbym pracować jako programista Golang, C, C++ bądź języków tego pokroju. Lubię niskopoziomowe, systemowe rzeczy. Dlatego, nawet, jeżeli nie Motorola, to może szansa pracy w innej firmie?... W Motoroli używałbym najwyżej Python.

4 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 29 maja 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)

jednakże studia dzienne oferują większą dawkę wiedzy

Tak a człowiek był na marsie...

komentarz 30 maja 2017 przez Shino Nowicjusz (160 p.)
Patrząc na przedmioty w syllabusie, jestem w stanie tak stwierdzić. Ile z tego się przyda w pracy, nie wiem, podejrzewam, że więcej, aczkolwiek, czy to zrównoważy to, czego mógłbym nauczyć się w prawdziwej pracy...
komentarz 24 lipca 2020 przez Wiciorny Ekspert (278,610 p.)
wiedze dla Ciebie, nie wiedze do Programowania czy swiata IT :D
+1 głos
odpowiedź 28 maja 2017 przez Wiciorny Ekspert (278,610 p.)
Siemano, pracowałem w Motorolii przez jakiś czas- też z krakowa jestem, nie wiem w którym biurze- ale pracy tam nie polecam :D. Chyba, że nie chcesz się rozwijać.
komentarz 28 maja 2017 przez Shino Nowicjusz (160 p.)
Hej, a mogę wiedzieć, co robiłeś? :-P
komentarz 24 lipca 2020 przez Wiciorny Ekspert (278,610 p.)

@Wiciorny, też pracowałem w Motorolii KRK, nie polecam... :) Java- telco byłem developerem.
Nie wiem jak przyuczają ale :D tak jak traktujemy studentów to pewnie słabo 

0 głosów
odpowiedź 28 maja 2017 przez zgrybus Pasjonat (24,860 p.)
Pytanie pierwsze, jest sens abyś robił inżyniera?
Pytanie drugie, po co płacić za studia i w wolnym czasie ( tak weekend to wolny czas ) męczyć się nimi dodatkowo za nie płacąc?

Jeśli twoja pierwsza odpowiedź to tak a druga to yyyy... to weź pracę na etat, który pozwoli Ci studiować i pracować ( pierwszy miesiąc ciężki, ale później studia w ogóle stracą dla Ciebie sens i będziesz chciał już tylko pracować - własne doświadczenia ). Miłej nocy
komentarz 28 maja 2017 przez Shino Nowicjusz (160 p.)
Dzięki za odpowiedź. X)
0 głosów
odpowiedź 28 maja 2017 przez Shino Nowicjusz (160 p.)
Czy jeszcze ktoś mógłby się wypowiedzieć? Chciałbym usłyszeć opinie i doświadczenia chociaż kilku osób.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,453 wizyt
pytanie zadane 24 lipca 2020 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez andres13 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 751 wizyt
pytanie zadane 15 czerwca 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Kartoszka Obywatel (1,260 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 343 wizyt

93,164 zapytań

142,175 odpowiedzi

321,922 komentarzy

62,490 pasjonatów

Advent of Code 2024

Top 15 użytkowników

1. 453p. - Marcin Putra
  2. 453p. - dia-Chann
  3. 447p. - Łukasz Piwowar
  4. 443p. - CC PL
  5. 431p. - Łukasz Eckert
  6. 428p. - rafalszastok
  7. 423p. - Adrian Wieprzkowicz
  8. 423p. - Michal Drewniak
  9. 418p. - rucin93
  10. 410p. - Piotr Aleksandrowicz
  11. 408p. - ksalekk
  12. 402p. - Mariusz Fornal
  13. 401p. - Dawid128
  14. 383p. - Hubert Chęciński
  15. 340p. - ssynowiec
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...