• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Bazy danych poprawność polecenia

Object Storage Arubacloud
0 głosów
470 wizyt
pytanie zadane 26 maja 2017 w SQL, bazy danych przez Patryk Rafał Bywalec (2,700 p.)
zamknięte 6 czerwca 2017 przez Patryk Rafał

Witam mam takie polecenie 

SELECT * FROM kierowcy
    JOIN samochody
    ON kierowcy.samochody_idsamochody = samochody.id_samochody
    JOIN spedytorzy
    JOIN spedytorzy_ma_kierowcy
    ON spedytorzy_ma_kierowcy.kierowcy_idkierowcy = kierowcy.id_kierowcy AND spedytorzy.id_spedytorzy = spedytorzy_ma_kierowcy.spedytorzy_idspedytorzy
    JOIN klienci
    ON spedytorzy.id_spedytorzy = klienci.spedytorzy_idspedytorzy
    JOIN zlecenie
    JOIN kraj_zlecenia
    JOIN kraj_zlecenia_zlecenie
    ON kraj_zlecenia_zlecenie.zlecenie_idzlecenie = zlecenie.id_zlecenie AND kraj_zlecenia_zlecenie.kraj_zlecenia_idkraj_zlecenia = kraj_zlecenia.id_kraj_zlecenia
    GROUP BY kierowcy.id_kierowcy;

dane pobieram według tego schematu '

może ktoś powiedzieć co jest źle z tym poleceniem mi zdaje się że skopane jest coś w zapytaniu o table zlecenie bo wyświetla cały czas ten sam rekord ?

komentarz zamknięcia: Wyczerpanie tematu

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 26 maja 2017 przez Bartłomiej Łaski Mądrala (5,100 p.)
Siemka :)
GROUP BY kierowcy.id_kierowcy; bez tego sprobuj, poniewaz chcesz wypisac wszystkie informacje a * wypisze Ci wszystkie kolumny po kolei i nie trzeba ich ukladac wedlug czegos tam.

A tak w ogole bys napisał polecenia albo co chcesz osiągnąć, bo patrzac na to poprostu chesz wypisac wszystkie zlaczenia. Tak samo moim zdaniem jeden kierowca moze jezdzic wieloma samochodami a nie cale zycie jednym. Ale to niech ktos zweryfikuje bo ja jestem przecietniakiem z baz danych.

Pozdrawiam
komentarz 27 maja 2017 przez Patryk Rafał Bywalec (2,700 p.)
Mi zdawało się że to klient składa zlecenie i dlatego połączyłem klienci zlecenie
komentarz 27 maja 2017 przez Patryk Rafał Bywalec (2,700 p.)
edycja 27 maja 2017 przez Patryk Rafał

Czy o to ci chodziło ?

komentarz 27 maja 2017 przez Bartłomiej Łaski Mądrala (5,100 p.)
Klient do zlecenie. Poniewaz zlecenie powinno posiadac id zleceniodawcy czyli klienta.
komentarz 27 maja 2017 przez Patryk Rafał Bywalec (2,700 p.)

Tak ?

komentarz 27 maja 2017 przez Patryk Rafał Bywalec (2,700 p.)
jeśli źle zrozumiałem napisz dokładnie jak powinno być

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 390 wizyt
pytanie zadane 12 października 2016 w Inne języki przez Josi Nowicjusz (190 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 299 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 639 wizyt

92,556 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,561 komentarzy

61,942 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...