• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Funkcja nie wykonuje się

Object Storage Arubacloud
0 głosów
124 wizyt
pytanie zadane 26 maja 2017 w JavaScript przez kami123m Nowicjusz (150 p.)

Funkcja sprawdz() niewykonuje się. Niewiem gdzie znajduje się błąd prosze o pomoc

<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">
<head>
  <meta charset="utf-8"/>
  <title></title>
  
  <script type="text/javascript" >
  
	    var numer = ( Math.round(Math.random()*3));
		var liczba=0;
		
     function zmienkamieng()
	   { 	
		 var plik = "<img src=\"a/obraz1.png\"/>";	 
		 document.getElementById("pole1").innerHTML = plik;	
         var liczba=1;		 
	   }
	   function zmienpapierg()
	   { 	
		 var plik = "<img src=\"a/obraz2.png\"/>";	 
		 document.getElementById("pole1").innerHTML = plik;	
         var liczba=2;		 
	   }
	   function zmiennozyceg()
	   { 	
		 var plik = "<img src=\"a/obraz3.png\"/>";	 
		 document.getElementById("pole1").innerHTML = plik;
         var liczba=3 ;		 
	   } 
	   function zmienobrazk()
	   { 	
	        if(numer==0)
			{
			  numer=2;
			}
			
			var plikk = "<img src=\"a/obraz"+numer+".png\"/>";	 
		 document.getElementById("pole2").innerHTML = plikk;	
	   } 
	   function sprawdz()
	   {
	     if(liczba==1)
		 {
		   if(numer==3)
		   {
		     alert('Wygrałeś! Aby zagrać jeszcze raz otwórz strone ponownie');
		   }
		   else
		   {
		    alert('Przegrałeś! Aby zagrać jeszcze raz otwórz strone ponownie');
		   }
		 }
		 else if(liczba==2)
		 {
		   if(numer==1)
		   {
		     alert('Wygrałeś! Aby zagrać jeszcze raz otwórz strone ponownie');
		   }
		   else
		   {
		    alert('Przegrałeś! Aby zagrać jeszcze raz otwórz strone ponownie');
		   }
		 }
		 else if(liczba==3)
		 {
		   if(numer==2)
		   {
		     alert('Wygrałeś! Aby zagrać jeszcze raz otwórz strone ponownie');
		   }
		   else
		   {
		    alert('Przegrałeś! Aby zagrać jeszcze raz otwórz strone ponownie');
		   }
		 }
	   }
	   
	   
  </script>
 
</head>
<body>
   <div id="pole1"></div>
   <input type="submit" value="Kamień" onclick="zmienkamieng()" style="position: absolute; top: 110px">
   <input type="submit" value="Papier" onclick="zmienpapierg()" style="position: absolute; top: 110px; left: 90px">
   <input type="submit" value="Nożyce" onclick="zmiennozyceg()" style="position: absolute; top: 110px; left: 180px">
   <div id="pole2" style="position: absolute; right: 1100px; top: 5px"></div>
   <input type="submit" value="Sprawdź" onclick="zmienobrazk(), sprawdz()" style="position: absolute; top: 145px; left: 85px">
   
   
</body>
</html>   
  

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 26 maja 2017 przez Assasz Nałogowiec (30,460 p.)
wybrane 26 maja 2017 przez kami123m
 
Najlepsza

Jeśli do onclicka dodajesz dwie funkcje, to musisz je kończyć znakiem ;. Proponuję jednak korzystać z eventListenerów lub przerzucić się na jQuery - życie staje się prostsze.

komentarz 26 maja 2017 przez kap Stary wyjadacz (11,620 p.)
Zaciąganie całej biblioteki by zaoszczędzić kilka znaków w tym przypadku to słaby pomysł.
komentarz 26 maja 2017 przez Assasz Nałogowiec (30,460 p.)
Załączenie jednego linka to dobry pomysł, by ułatwić sobie pisanie całych skryptów. A znajomość jQuery na pewno przyda się w przyszłości, jeśli nie teraz.
0 głosów
odpowiedź 27 maja 2017 przez DavidMCPolska Bywalec (2,770 p.)
Jeśli losujesz liczby to radzę ci używać metody Math.floor() zamiast Math.round()

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 112 wizyt
pytanie zadane 21 stycznia 2019 w JavaScript przez maciekk34 Nowicjusz (180 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,280 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 425 wizyt
pytanie zadane 12 marca 2022 w JavaScript przez black86 Nowicjusz (210 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...