• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Czy skrypt rejestracji dobrze jest zapisany w takiej kolejności?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
133 wizyt
pytanie zadane 25 maja 2017 w PHP przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
zamknięte 1 czerwca 2017 przez Krzysiek_34

Witam.

Po kliknięciu na przycisk "Rejestracja" na stronie głównej przechodzę na podstronę, na której wypełniając pola (login, e-mail i hasło) można założyć nowe konto. Rozważam kilka wariantów i zastanawiam się jak powinien być prawidłowo zapisany skrypt w odpowiedniej kolejności. Mam zapisany skrypt w dobrej kolejności czy coś jednak muszę poprzestawiać?

Aktualnie mam zapisane w takiej kolejności:

<?php
	include "init.php";
?>

<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">
<head>

	<meta charset="utf-8" />
	<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1" />
	
	<title>Rejestracja</title>
	
	<link href="rejestracja_style.css" rel="stylesheet" type="text/css" />
	<link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=Ek+Mukta&subset=latin,latin-ext' rel='stylesheet' type='text/css'>
	
	<script src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.11.2/jquery.min.js"></script>
	<script src="http://maxcdn.bootstrapcdn.com/bootstrap/3.3.5/js/bootstrap.min.js"></script>
	
</head>

<body>

	<div class="wrapper">
	
		<nav class="main-nav">
			<ul>
				<li class="home"><a href="../index.php">Strona główna</a></li>
			</ul>
		</nav>
		
		<div id="header">
			<div class="text">
				<span>Rejestracja nowego użytkownika</span>
			</div>
		</div>
		
		<div id="content">
		
			<form action="rejestracja.php" method="POST">
				<label for="username">Nazwa użytkownika:</label>
				<input type="text" placeholder="Login" id="username" name="username" maxlength="30" class="inpUsername" data-trigger="focus" data-toggle="tooltip" data-container="body" data-placement="right" data-title="Twój nick (login, nazwa użytkownika) powinien zawierać maksymalnie 30 znaków.">
				<label for="email">Adres e-mail:</label>
				<input type="email" placeholder="Twój adres e-mail" id="email" name="email" class="inpEmail" data-trigger="focus" data-toggle="tooltip" data-container="body" data-placement="right" data-title="Na ten adres zostanie wysłany do Ciebie link aktywacyjny.">
				<label for="password">Hasło:</label>
				<input type="password" placeholder="Hasło" id="password" name="password" class="inpPassword" data-trigger="focus" data-toggle="tooltip" data-container="body" data-placement="right" data-title="Twoje hasło ze względów bezpieczeństwa powinno być inne niż Twój nick.">
				<input type="submit" name="register" value="Załóż konto" class="inpKonto">
			</form>
			
		</div>
		
	</div>
	
	<script type="text/javascript">
		$("input[data-toggle='tooltip']").on('focus', function() {
			$(this).tooltip('show');
		});
	</script>
	
</body>
</html>
 
<?php
			       
tu jest skrypt w PDO
		       
?>

 

komentarz zamknięcia: Trwa rozwiązywanie tego problemu...

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 25 maja 2017 przez Bosswell Nałogowiec (36,470 p.)
Oddzielaj logikę od widoku. Logikę zrób w innym pliku.
komentarz 25 maja 2017 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
Jakbyś to zrobił po swojemu?
komentarz 25 maja 2017 przez Bosswell Nałogowiec (36,470 p.)

Tak jak napisałem. Kod logiki (ten z php) umieść w innym pliku, rozdzielając go od html.

W tym przypadku, tak będzie najprościej. Ale jak aplikacja zacznie się rozrastać to zauważysz pewien bałagan w kodzie, w którym ty będziesz się czuł dosyć dobrze, ale inni już mniej. Zajmie trochę czasu, jak ktoś poskłada co jest do czego.

Dlatego dobrze jest używać wzorca MVC. Jego potęgę dobrze obrazują frameworki np. Symfony. Który w swojej dokumentacji bardzo fajnie pokazuje kroki, które wykonuje się coraz bardziej poznając architekturę. Odsyłam do bardzo dobrego tutoriala  .

Oczywiście poznawaj wszystko powoli i po kolei. Delektuj się tym i analitycznie analizuj. Z czasem, po napisaniu kilku projektów i wielu godzin rozmyślania poznasz to od korzeni ;) 

komentarz 29 maja 2017 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
OK, dzięki. Wezmę to pod uwagę.

Podobne pytania

+6 głosów
3 odpowiedzi 2,381 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 2,015 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 278 wizyt
pytanie zadane 26 września 2015 w PHP przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

92,539 zapytań

141,382 odpowiedzi

319,477 komentarzy

61,928 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...