• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wyszukiwanie binarne funkcja poprawna jednak nie wyszukuje. C++

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
430 wizyt
pytanie zadane 25 maja 2017 w C i C++ przez PiotrB Nowicjusz (200 p.)

Witam na forum , to mój pierwszy wpis więc liczę na wyrozumiałość:)

Mam zadanie: Napisać program który podaje czas metod wyszukiwań, liniowego i binarnego dla 10 tablic (10 tys - 100 tys z krokiem 10 tys.) Dla elementu istniejącego i dla nieistniejącego elementu. 

Generalnie pisałem trudniejsze rzeczy i to zadanie wydawało mi się łatwe. Zatrzymałem się jednak na problemie z wyszukiwaniem binarnym. Niby algorytm jest taki jak być powinien, Wywołanie funkcji również. Jednak zwyczajnie nie wyszukuje. Jako że głowie się nad tym już od dwóch dni postanowiłem zwrócić się o pomoc. Być może to jakiś drobny artefakt, którego ja nie dostrzegam. Zamieszczam kod. Oczywiście to początek programu, całą resztę zrobię sobie sam. Prośba tylko o pomoc w rozwiązaniu problemu z funkcją "binarnie" Kod jest gotowy do skompilowania i sprawdzenia w konsoli.

KOD

Pozdrawiam serdecznie i liczę na Waszą pomoc :)

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 25 maja 2017 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
wybrane 25 maja 2017 przez PiotrB
 
Najlepsza
cin>>n;

int one[TEN];

for(int i=0; i<n; i++) one[i]=i+1;
...

int dodatkowy = binarnie(one, TEN, n);

To się kupy nie trzyma. Tablica one ma 10000 elementów, wypełniasz ją n-wartościami rosnąco. A co z resztą elementów tablicy? Teraz są tam wartości przypadkowe, a przy wyszukiwaniu binarnym kluczowe jest to, aby zbiór był posortowany.

Co zwróci binarnie, jeśli nie znajdzie szukanej wartości?

komentarz 25 maja 2017 przez PiotrB Nowicjusz (200 p.)
Bardzo dziękuję za pomoc. Zmieniłem we wspomnianym miejscu "n" na "TEN" i dodałem w funcji binarnie na koniec return -1; Teraz gra i buczy:) Tak jak pisałem drobnostka, której nie mogłem dostrzec, pomogło chłodne spojrzenie innej osoby:) Pozdrawiam.
0 głosów
odpowiedź 25 maja 2017 przez tangarr Mędrzec (154,780 p.)

Widzę dwa problemy:
1. Nie inicjalizujesz całej tablicy one, ustawiasz tylko pierwsze n elementów.
2. Twoja funkcja nie binarnie nie zwraca wyniku w przypadku gdy nie znajdzie liczby w tablicy

komentarz 25 maja 2017 przez PiotrB Nowicjusz (200 p.)
Odpowiedź zamieściłem powyżej ale również dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 120 wizyt
pytanie zadane 23 października 2016 w C i C++ przez maste2 Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 299 wizyt
pytanie zadane 10 czerwca 2016 w Java przez uczeń1998 Obywatel (1,930 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 252 wizyt
pytanie zadane 14 lutego 2016 w C i C++ przez marekl91 Początkujący (380 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...