• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Co dalej po Programowaniu C

Object Storage Arubacloud
0 głosów
671 wizyt
pytanie zadane 23 maja 2017 w C i C++ przez hacker09 Użytkownik (520 p.)
Dobry wieczór.

Mam małe pytanie co najlepiej zacząć po programowaniu C?  Myślę nad Java lub JS. Programowanie C trochę mnie nudzi i chciałbym coś zacząć dalej. Z góry dziękuje za wszystkie dobre pomysły które wynagrodzę.

8 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 23 maja 2017 przez marcin99b Szeryf (82,160 p.)

W jakim stopniu umiesz C? Jeśli z programami nie wychodziłeś poza komputer, to polecam wykorzystać wiedzę i zająć się tworzeniem robotów (np za pomocą Arduino)

A z takich języków mniej pod zabawę, a bardziej pod ewentualny zysk...

  • C# (prosty i przyjemny, używany głównie w korporacjach)
  • Python (język w sumie do wszystkiego, często używany do stron, web service i te sprawy)
  • Java (tak jak C#, mocno stoi z aplikacjami mobilnymi)
  • PHP (klepanie stronek w różnych firmach, to jakie projekty robisz zależy od frameworka jaki umiesz, czysty PHP obecnie dużo nie znaczy)
komentarz 24 maja 2017 przez spokojny Nałogowiec (28,630 p.)
Ostatnio do C# wprowadzają pewne nowinki, które już takie proste nie są. A jak ktoś lubi partyzantkę to JS.
komentarz 24 maja 2017 przez Wiciorny Ekspert (269,770 p.)
programowanie robotów idzie w C? To nie hejt, pytam z czystej ciekawości- bo nawet nie wiedziałem.
komentarz 24 maja 2017 przez Damian11131 Stary wyjadacz (13,490 p.)
Tak, można programować np. mikrokontrolery AVR czy Arduino właśnie.
komentarz 24 maja 2017 przez spokojny Nałogowiec (28,630 p.)
Możesz programować nawet drony i kokpity nowoczesnych aut w C. A jak połączysz C++ z QT5 to nawet aplikacje na Androida.

https://stackoverflow.com/questions/1044271/automobile-programming-languages/1044370#1044370
+2 głosów
odpowiedź 24 maja 2017 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)
Aby oderwać się od myślenia niskopoziomowego do czego w mniejszym lub większym stopniu zmusza C, mogę polecić Python. Dopiero po nim warto nauczyć się jakiegoś języka ściśle typowanego wysokiego poziomu (C++/Java/C#/...). Nie radzę przesiadać się teraz na C++ z kilku powodów:

1. Jesteś "skrzywdzony" (bez obrazy.. to skrót myślowy") C i najprawdopodobniej Twój kod w C++ będzie wołał o pomstę do nieba ze względu na naturalne dążenie umysłu do "tego podobnego co już znam".

2. Większość tutoriali czy "kursów" w polskim internecie bazuje ciągle na technikach z 90'tych lat poprzedniego wieku ("era Grębosza"). Nie nauczysz się nowoczesnego języka a jedynie .... potworka :-/ Co gorsza na pytanie zadane na różnych forach, także zobaczysz polecane techniki "drut + plaster". Co gorsza będą sprzedawane jako jedynie słuszne a nie jako etap ew. optymailzacji.

3. C++ jest zbyt podobny do C jak na 2 język który poznajesz (podobnie do pkt 1). Także ściśle typowany i także umożliwia zejście do niskiego poziomu. Ale... umożliwia wejście na bardzo wysoki poziom którego nie znasz ... :-)

Stąd ... Python bo:

1. Język dynamicznie typowany. Nie wiąże rąk definicją typu i stoi w opozycji do statycznie typowanych.. To dobrze bo poznasz... "inny świat" :-)

2. Język bardzo wysokiego poziomu (raczej nie zejdziesz na poziom rejestrów... choć i to można ale w Pythonie nie ma to dużego sensu). Zobaczysz ciekawe implementacje kontenerów, generatorów, iteratorów, dekoratorów i .. innych *ów :-)

3. Szybko się w tym pisze i jest ogólnego zastosowania.

4. Ma dobry do nauki model obiektowy który w przeciwieństwie do języków ściśle typowanych nie jest restrykcyjny.

5. Posiada bardzo bogatą bibliotekę tak standardową jak i dodatkowe.

Oczywiście każdy kto zaczynał od C czy asemblera będzie bronił tej drogi bo (jak wyśmiewał to mój ojciec) "jak nie byłeś we wojsku kotem to nie znasz życia" :-) Ale to.... naprawdę dziś już nie ma większego sensu czyszczenie szczoteczką do zębów korytarza :-)
komentarz 24 maja 2017 przez tangarr Mędrzec (154,860 p.)
"Język dynamicznie typowany" - akurat to bym zaliczył do wad pythona.
Silne typowanie pozwala na uniknięcie wielu błędów, które zostaną wyłapane na poziomie kompilacji.
1
komentarz 24 maja 2017 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)
To nie wada. To właściwość implikująca obszar zastosowań.
+1 głos
odpowiedź 23 maja 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
edycja 23 maja 2017 przez jpacanowski

Mam małe pytanie co najlepiej zacząć po programowaniu C?

Najlepiej jakiś projekt w tym języku zacząć... Ale nie jakiś Snake w konsoli... tylko jakiś moduł, prosty serwer HTTP, jakiś sterownik, ale też jakiś program okienkowy (Windows API)...

Programowanie C trochę mnie nudzi i chciałbym coś zacząć dalej.

W języku C można tyle rzeczy robić, ale bawić się tylko w samej konsoli to też chyba bym się zanudził...

Myślę nad Java

Z C na Javę? Totalny nonsens... To po co się uczyłeś C? No chyba że po to, aby poznać mechanizmy kryjące się za kulisami w takich językach jak Java aby potem pisać lepszy kod, ale nie sądzę...

komentarz 23 maja 2017 przez hacker09 Użytkownik (520 p.)
Moje życie z programowaniem zaczęło sie na studiach i dlatego jest on 1 językiem który umiem i chce iść dalej i oto chodziło mi żeby sie zapytać co i jak dalej a nie iść w coś co z czego zrezygnuje. Czyli kolego nie polecasz Javy po C? Może polecisz coś innego?
komentarz 24 maja 2017 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
Nie chcę mówić za jpacanowskiego ale raczej nie chodziło o to że nie poleca javy po c, tylko czemu nie zacząłeś się odrazu uczyć Javy.

Jak już wiele razy było powiedziane, zależnie od tego co chcesz robić taki język wybierz.
0 głosów
odpowiedź 23 maja 2017 przez ProgramistaStepek Nałogowiec (27,020 p.)
Myślę, że technologie webowe to dobry pomysł ;)
0 głosów
odpowiedź 23 maja 2017 przez Arkadiusz Sikorski Pasjonat (20,160 p.)

Czemu nikt nie wspomniał o C++, który jest niejako "kontynuacją" C?

C uczy, jak wszystko działa "w środku" w kontenerach i bibliotece standardowej w C++, więc jeżeli przyłożyłeś się do nauki C, to powinieneś umieć pisać lepszy kod w C++.

Java też jest jakąś opcją, ale ja osobiście nie przepadam, więc się nie wypowiem :)

1
komentarz 24 maja 2017 przez unknown Nałogowiec (39,560 p.)
Kod ludzi, którzy przesiedli się z C na C++ jest najczęściej fatalny.
0 głosów
odpowiedź 24 maja 2017 przez spokojny Nałogowiec (28,630 p.)
Jak nie lubisz Javy to może Kotlin, Scala lub Ceylon. Zawsze zostaje Rust i Go.
0 głosów
odpowiedź 24 maja 2017 przez hacker09 Użytkownik (520 p.)
Wydaje mi się koledzy, że zacznę Jave lub Pythona, może macie jakąś fajną literature gdyż z komputera nie umiem się uczyć.
komentarz 24 maja 2017 przez Damian11131 Stary wyjadacz (13,490 p.)
To się naucz jak uczyć się za pomocą komputera, a gdy już się nauczysz to tutaj masz kurs Pythona: https://docs.python.org/3/tutorial/index.html, a tu Javy: https://docs.oracle.com/javase/tutorial/ :)
0 głosów
odpowiedź 24 maja 2017 przez spamator12 Nałogowiec (28,230 p.)
to po C trzeba cos jeszcze umiec :P ??? Python/C++

Podobne pytania

0 głosów
6 odpowiedzi 459 wizyt
pytanie zadane 24 marca 2017 w JavaScript przez Marek99 Nowicjusz (190 p.)
0 głosów
6 odpowiedzi 622 wizyt
pytanie zadane 13 lutego 2017 w C i C++ przez admaj1212 Początkujący (320 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 302 wizyt
pytanie zadane 16 października 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Qeliasz Użytkownik (510 p.)

92,567 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,615 komentarzy

61,952 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...