• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Windows 8.1 aktualizacja do windows 10 [ankieta]

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
1,079 wizyt
pytanie zadane 1 czerwca 2015 w Systemy operacyjne, programy przez adamek0123 Obywatel (1,530 p.)
Siemka!

Kiedy już wyjdzie windows 10 to będę mugł zrobić aktualizcje z win 8.1 do 10 za darmo i na ile to będzie dni/lat
Możliwe odpowiedzi:
Tak (12 głosów, 75%)
Nie (0 głosów)
Na 30 dni (0 głosów)
Na 60 dni (0 głosów)
na 1 rok (1 głos, 6%)
na 2 lata (0 głosów)
aż wyjdzie nowy system windows lub aż gdy Umrę :) (2 głosów, 13%)
Nie wiadomo do kiedy (1 głos, 6%)

5 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 1 czerwca 2015 przez mrcnsct Nałogowiec (36,390 p.)
wybrane 1 czerwca 2015 przez adamek0123

Najlepsza

Przeczytaj to http://www.komputerswiat.pl/nowosci/programy/2015/21/microsoft-potwierdza-windows-10-za-darmo-tylko-przez-pierwszy-rok.aspx. Tytuł może byc mylący(chodzi w nim o aktualizację) ale jest tam napisane, że "Dokonując aktualizacji w pierwszym roku otrzymacie dożywotnią licencję na Windows 10". Ja bym się jednak wstrzymał z tą aktualizacją, bo jest na nią cały rok. Lepiej poczekać, aż ci którzy to zrobią opiszą jak on działa i czy warto w ogóle aktualizować.

komentarz 1 czerwca 2015 przez adamek0123 Obywatel (1,530 p.)
czyli jak zaktualizuje w 1 roku po wydaniu windows 10 to mam już na zawsze ?
i nie rozumiem

"Microsoft potwierdza: Windows 10 za darmo tylko przez pierwszy rok"

czyli tylko na rok licencja będzie ?
komentarz 1 czerwca 2015 przez mrcnsct Nałogowiec (36,390 p.)

http://www.komputerswiat.pl/artykuly/redakcyjne/2015/05/windows-10-bedzie-za-darmo-odpowiadamy-na-wasze-pytania-i-rozwiewamy-watpliwosci.aspx

To, że za darmo przez rok oznacza, że jeśli zechcesz będziesz mógł zaktualizować do 10 w czasie tego roku, a jak będziesz chciał np. po 13 miesiącach od wydania będziesz musiał już zapłacić. Obecnie najcześciej w różnych artykułach spotykam się z opinią, że po roku nadal będzie można używać Windows 10 za darmo. Uważam jednak, że nie ma się co spieszyć z aktualizacją. Na razie są niejasności, wielu obawia się, że po tym roku trzeba będzie płacić za różne poprawki do tego systemu lub, że stanie się on usługą, za którą trzeba będzie płacić abonament. Uważam, że należy poczekać jakiś czas, bo mamy rok czasu na darmową aktualizację, i sytuacja powinna się wyjaśnić. Nie warto napalać się na Windows 10, bo tak do końca nie wiadomo jak będzie z jego działaniem, ale to zależy także od subiektywnej oceny. Nie zawsze nowszy oznacza lepszy. Na przykład dla jednych Windows 8 to dobry system, a inni nie zainstalowali by go nawet jakby im dopłacano. Tak więc według mnie warto poczekać z pół roku, a może i prawie cały rok i wtedy podjąc decyzję, gdy system będzie już przetestowany przez dużą liczbę użytkowników.

+1 głos
odpowiedź 1 czerwca 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (290,050 p.)
Z tego co ja wiem i zrozumiałem to akualizacja dla komputerów z systemem Windows 7 i 8.1 oraz telefonów z Windows Phone 8 będzie darmowa przez pierwszy rok. Jeśli przez ten czas zainstalujesz sobie Windowsa 10 to uzyskujesz na niego dożywotnią licencję i z tego co gdzieś czytałem to nawet mają dawać klucz np. w razie reinstalacji. Windows 10 jak się dzisiaj dowiedzieliśmy ma oficjalnie gotowy pojawić się 29 lipca do pobrania dla wszystkich. U mnie na komputerze z Windows 8.1 już dostałem o tym stosowne powiadomienie (w trayu pojawiła mi się ikonka po kliknięciu której można już sobie zamówić rezerwację).

Osobiście nie zamierzam zbyt długo czekać z pobraniem 10. W tej chwili mam tak jak już wspomniałem 8.1 i z tego systemu jest bardzo zadowolony pomimo wszystkich opnii wkoło że ten system jest jakiś tam brzydki, zły i jaki tam jeszcze. Jak dla mnie jest bardzo dobry, nawet ostatnio kupiłem sobie telefon z Windowsem i też jest super. Zakładam więc że Windows 10 będzie jeszcze lepszy i jeszcze bardziej dopracowany dlatego najszybciej po premierze mam zamiar zainstalować go na komputerze i gdy tylko będzie dostępny to w telefonie też (a to podobno ma nastąpić później niż premiera systemu na komputery). Nie rozumiem za to ludzi którzy tak narzekają i na Microsoft i na Windowsa i na wszystko - no wszystko im się w tym systemie nie podoba. Przecież jest Linux, jest OS X no więc o co chodzi? Jak mi się coś nie podoba to z tego nie korzystam, jak dla mnie to proste i logiczne, a tyle osób nadaje na MS jak tylko się da a sami z Windowsa korzystają...

Takie moje zdanie jest co do tego i jak już wspomniałem Windowsa 10 instaluje od razu gdy będzie dostępny.
A gdzie taką rezerwację dokonać mam ? pomoże ktoś ?
komentarz 1 czerwca 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (290,050 p.)
Jeśli masz system Windows 7 lub 8.1 i zainstalowane wszystkie ostatnie aktualizacje systemu (w którejś z ostatnich aktualizacji systemu było to zawarte) to powinna Ci się automatycznie pokazać ikonka z logo Windowsa w trayu i po kliknięciu w nią możesz tam to zrobić.

Nie wiem co prawda jaki to ma cel - może Microsoft chce wcześniej się przygotować na szacunkową ilość komputerów, które zaczną od razu pobierać system albo coś takiego bo nie ma znaczenia czy zrobisz tą rezerwację czy nie. I tak w przeciągu roku będziesz mógł za darmo pobrać ten system jako aktualizację także nie widzę potrzeby robienia teraz jakiejś tam rezerwacji. Gdy system będzie już dostępny na pewno też będą odpowiednie komunikaty także no nie wiem po co to. Chyba, że gdy zrobisz tą rezerwację to system automatycznie sie pobierze i będzie czekał żeby tylko go zaktualizować ale i tak nie widzę potrzeby robienia tej niby rezerwacji.

Moje ostatnie aktualizacje 

\

komentarz 1 czerwca 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (290,050 p.)
No z tego co widzę masz aktualizację która jest potrzebna (KB3035583). Być może dopiero Ci się to pojawi. Nie wiem, jeśli bardzo Ci zależy możesz ponownie uruchomić komputer być może to coś da.
0 głosów
odpowiedź 1 czerwca 2015 przez hit02 Nałogowiec (33,970 p.)
Ktoś z MS na jakiejś z konferencji mówił, że za darmo i że planują w lecie. Podobno będzie można pobrać aktualizację dla Vista, 7, 8, 8.1 przez rok.

Swoją drogą ciekawe, co jak ktoś będzie musiał zrobić formata, gdy już rok minie.
komentarz 1 czerwca 2015 przez adrian17 Mentor (352,580 p.)

dla Vista, 7, 8, 8.1 przez rok.

Bez Visty, a 8 będzie trzeba najpierw zaktualizować do 8.1.

Swoją drogą ciekawe, co jak ktoś będzie musiał zrobić formata, gdy już rok minie.

Nic, najprawdopodobniej razem z upgradem dostajesz też licencję; nie widzę na to żadnego cytatu w tej chwili, ale wszyscy zakładają że tak właśnie będzie.

0 głosów
odpowiedź 1 czerwca 2015 przez katolik6 Dyskutant (8,140 p.)

Coś słyszałem, że instalując dziesiątkę dobrowolnie zgadzasz się na podsłuchiwanie cię, nawet nie czuję, że rymuję.

komentarz 1 czerwca 2015 przez hit02 Nałogowiec (33,970 p.)
Taki wpis jest w licencji Technical Preview.
0 głosów
odpowiedź 1 czerwca 2015 przez szmq Pasjonat (22,770 p.)
mógł*

To pytanie czy stwierdzenie? Używa się pytajnika tzw. więcej na:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Znak_zapytania

Nawet jeżeli pytanie to bardzo dziwnie skonstruowane. Jak będe mógł zaktualizować win 8.1 do 10 to będzie udostępniony za darmo na określona ilość dni czy na zawsze? Nawet jeżeli coś w tego rodzaju chciałeś zapytać to odpowiedź: TAK mi kompletnie nie pasuje tak samo jak pozostałe ;D Tak w ogóle odpowiedzi w ankiecie może nie być dlatego ankieta średnio się nadaje w tym przypadku.

Aktualizacja będzie darmowa i podobno darmowa oznacza, że zapłacisz po roku... ewentualnie wgrasz kopie zapasową czy coś takiego.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 278 wizyt
pytanie zadane 31 lipca 2016 w Systemy operacyjne, programy przez kacper6909 Gaduła (3,040 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 443 wizyt
pytanie zadane 26 stycznia 2022 w Systemy operacyjne, programy przez Tadzio001 Obywatel (1,640 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 165 wizyt

93,324 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,390 komentarzy

62,653 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...