• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Używanie jednego dysku dla dwóch urządzeń

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
263 wizyt
pytanie zadane 21 maja 2017 w Sprzęt komputerowy przez kon.bed21 Obywatel (1,610 p.)
Witam,

aktualnie posiadam dobry komputer i przeciętny laptop. Często korzystam z laptopa i wkurza mnie to, że nie mogę mieć wszystkich danych i pomyślałem o tym bym używał dysku SDD dla dwóch urządzeń. Dysk by pasował, ale nie wiem czy jest to dobry pomysł czy nie. Przy komputerze posiadam jeszcze wejście eSATA. Może ktoś ma w tym doświadczenia i by mi powiedział czy to jest dobry pomysł.

5 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 21 maja 2017 przez niezalogowany
Dlaczego nie skorzystasz z opcji udostępniania plików przez sieć (LAN)?

Nie ma przeszkód, żeby "żonglować" dyskiem pomiędzy dwoma komputerami, ale to będzie denerwujące. Również system operacyjny zainstalowany na komputerze A może się wysypać na komputerze B (kwestia sterowników). Tzn. - na pewno napotkasz przy takiej operacji co najmniej milion problemów.
+1 głos
odpowiedź 21 maja 2017 przez niezalogowany
A nie lepiej dysk w chmurze? chyba że masz duże pliki...

Ja prykładowo mam w onedrive i mam 100Gb
+1 głos
odpowiedź 21 maja 2017 przez Arkadiusz Sikorski Pasjonat (20,160 p.)

To nie byłoby specjalnie wygodne. Albo chmura, albo jakiś lokalnie postawiony serwer plików, do którego miałbyś dostęp z internetu (taniej, ale więcej zabawy z konfiguracją).

+1 głos
odpowiedź 21 maja 2017 przez Lu Kiss Dyskutant (7,600 p.)
W firmie, w której pracuję mamy dysk sieciowy 2TB, jest podłączony do switcha, bardzo dobre rozwiązanie.

W tym przypadku czy ssd czy hdd nie ma znaczenia bo po sieci masz daną przepustowość i tego nie przeskoczysz ale jako store spełnia swoje zadanie.

http://www.euro.com.pl/chmura-osobista-dyski-sieciowe/wd-my-cloud-2tb.bhtml
+1 głos
odpowiedź 22 maja 2017 przez kamyl071 Użytkownik (660 p.)

Myślę że rozwiązanie z dyskiem w chmurze albo dyskiem sieciowym będzie znacznie lepsze od właśnie żonglowania dyskiem. Może to być bardziej uciążliwe niż jednorazowa konfiguracja dysku sieciowego. I jak wspomniał tls01, coś może się wysypać. 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 111 wizyt
pytanie zadane 8 maja 2018 w Sprzęt komputerowy przez felix121 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 606 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 172 wizyt

93,015 zapytań

141,976 odpowiedzi

321,270 komentarzy

62,358 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...