• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

PHP wyswietlanie bledu

Staż IT w Comarch
0 głosów
51 wizyt
pytanie zadane 19 maja 2017 w PHP, Symfony, Zend przez Ziuziek Mądrala (5,160 p.)
edycja 19 maja 2017 przez Ziuziek

Siema mam pytanie zrobilem tak i mam problem, bo jesli raz wyskocza bledy to po odswiezeniu strony dalej widoczne sa bledy, jak zrobic by znikaly w raz z odswiezaniem strony? i czy tak ma wygladac walidacja ze jesli jest blad to wroc do poprzedniej strony?

        $state = $_POST['state'];
		if((strlen($state)<4) || (strlen($state)>100)) { 
            $_SESSION['warning_state'] = "blad";
               header('Location: ./add_attraction.php');
            
             } 
        $city = $_POST['city'];
		if((strlen($city)<4) || (strlen($city)>100)) { 
             $_SESSION['warning_city'] = "blad zzz";
             header('Location: ./add_attraction.php');
            } 

 

 <label>Państwo</label>
 <input name="state" class="form-control"  type="text" placeholder="uzupełnij"><br/>
 <?php if(isset($_SESSION['warning_state'])) echo '<div class="warning">'.$_SESSION['warning_state'].'</div><br />'; ?>

 <label>Kraj</label>
 <input name="city" class="form-control" type="text" placeholder="uzupełnij"><br/>
<?php if(isset($_SESSION['warning_city'])) echo '<div class="warning">'.$_SESSION['warning_city'].'</div><br />'; ?>
              

 

I jak zrobic zeby wszedzie nie pisac header location

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 19 maja 2017 przez niezalogowany

Nie rozumiem czemu błędy tego typu trzymać w sesjach? To przez to Ci błędy nie znikają. Zmienne sesyjne nie są nigdzie usuwane.

Lepiej to zrobić po parametrze GET w url.

$state = $_POST['state'];
if((strlen($state)<4) || (strlen($state)>100)) { 
       header('Location: ./add_attraction.php?blad=blad1');
     
     } 

 

I w pliku gdzie chcesz łapać błędy:

<?php
 if(isset($_GET['blad'])) 
echo '<div class="warning">'.$_GET['blad'].'</div><br />';
 ?>

 

 

 

komentarz 19 maja 2017 przez Ziuziek Mądrala (5,160 p.)
Zeby wyswietlalo poszczególne bledy np dotyczace hasla , loginu itd to musi byc przy kazdym polu validacji header location tak?
komentarz 19 maja 2017 przez Ziuziek Mądrala (5,160 p.)

Twoj sposob nie dziala zrobielm tak

        $state = $_POST['state'];
		if((strlen($state)<4) || (strlen($state)>100)) { 
       header('Location: ./add_attraction.php?blad=blad1');
     }

<?php
 	if(!empty($_GET['blad'])){
 $blad = $_GET['blad'];
echo $_GET['blad'];
 }
 echo $blad;
 ?>

I po wyslaniu

Notice: Undefined variable: blad in C:\xampp\htdocs\add_attraction.php on line 36

a W logu jest

http://localhost/skrypt/add_attraction.php?blad=blad1 błąd 302 NOT FOUND

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 46 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 71 wizyt
pytanie zadane 7 grudnia 2016 w C i C++ przez 10kw10 Pasjonat (22,110 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 59 wizyt
Porady nie od parady
Komentarze do pytań nie służą do odpowiadania, od tego jest wydzielona sekcja odpowiedzi. Funkcją komentarzy jest natomiast możliwość uzyskania dodatkowych informacji na temat samego posta.
Ciekawy innych porad? Odwiedź tę stronę!

48,284 zapytań

89,802 odpowiedzi

180,630 komentarzy

23,335 pasjonatów

Przeglądających: 271
Pasjonatów: 11 Gości: 260

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...