• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Początek drogi programistki

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
824 wizyt
pytanie zadane 18 maja 2017 w C i C++ przez Ladyinblack Nowicjusz (120 p.)
Cześć!

Mój chłopak jest programistą, nie pytajcie mnie proszę w jakim języku pisze, bo wiem tylko, że jest to coś z litrą F.

Nie mam absolutnie żadnego doświadczenia na polu programistycznym. Chcę zrobić mu po prostu niespodziankę z okazji urodzin i napisać program/aplikację (to jeszcze kwestia do wyjaśnienia, bo nie mam pojęcia, do czego to zakwalifikować).

Tak - wiem, że mogłabym to sobie wygooglać. Mogłabym. Gdybym wiedziała, jak to opisać w dwóch słowach.

Chcę napisać krótkie COŚ, które będzie miało dwie opcje wyboru (załóżmy TAK/NIE) W zależności od odpowiedzi przechodziło będzie do kolejnego pola wyboru i tak dalej i tak dalej. Nie wiem, ja nazwałabym to czymś na rodzaj drzewka. Ale jestem kobietą, więc nie sugerujcie się tym.

Zdecydowanie łatwiej byłoby mi zrobić prezentację multimedialną, ale tu nie o łatwość chodzi, tylko o satysfakcję. No i uśmiech.

Jeżeli uda mi się zrobić to w notatniku (O.o), to będzie ekstra. Jeśli nie, to pomóżcie mi proszę chociaż zacząć - resztę sobie doczytam.

Domyślam się, że nie jest to dla Was szczyt ambicji, żeby rozwiązywać takie problemy, ale serio - POMOCY ;)

Dzięki!

P.

(nie wiedziałam, jak otagować, więc wcisnęłam wszystko, co miałam do dyspozycji)

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 18 maja 2017 przez Benek Szeryf (90,690 p.)

To chyba najłatwiej w Pythonie zrobić albo jakimś PowerShellu. Jeśli chodzi o Pythona, to musiałabyś opanować drukowanie na ekranie za pomocą polecenia print, poznać zmienne i pobieranie wartości od użytkownika oraz instrukcję warunkową if ... else ... Tutaj możesz poćwiczyć online. Wpisz w konsolę (czarne tło z >>>):

print("Hello World!")

I wciśnij Enter. A chłopak to chyba pisze w Fortranie :P

1
komentarz 18 maja 2017 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)

A chłopak to chyba pisze w Fortranie :P

Albo F#.

Rozwijając, taka bardzo prosta tekstowa przygodówka z wyborami w Pythonie (3) mogłaby wyglądać mniej więcej tak:

def start():
	print("Jestes w lesie.")
	print("Idziesz w PRAWO czy w LEWO?")

	wybor = input()

	if wybor == "PRAWO":
		prawo()
	elif wybor == "LEWO":
		lewo()
	else:
		print("Zly wybor, konczymy przygode")

def prawo():
	print("Skreciles w prawo!")
	print("Robisz X czy Y?")
	wybor = input()
	# jak wyzej

def lewo():
	print("Skreciles w lewo!")
	print("Robisz X czy Y?")
	wybor = input()
	# jak wyzej

start()

 

4
komentarz 18 maja 2017 przez tangarr Mędrzec (154,780 p.)

Skoro na F to może "Fisual Studio" cheeky

komentarz 18 maja 2017 przez piotrsz109 Stary wyjadacz (13,730 p.)
Nie ma takiego języka. F# to język z platformy .NET dostępny w Visual Studio, które jest IDE nie językiem.
komentarz 18 maja 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

@piotrsz109
Co ty nie powiesz... Chyba niezbyt kumaty jesteś...

Dopisał moderator: no i po co takie wstawki osobiste?

@reszta
Panowie, a gdzie napisała, że nazwa języka zaczyna się na F ? :P

bo wiem tylko, że jest to coś z litrą F.

Może to BrainFuck? :D

komentarz 18 maja 2017 przez Ladyinblack Nowicjusz (120 p.)
To może być Fortran, ale ręki sobie uciąć nie dam. Jeśli ma to coś wspólnego z C# (?), to jest to jeszcze bardziej prawdopodobne :)

Dzięki za radę, zobaczę z którym programem mi się uda :)
+1 głos
odpowiedź 18 maja 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

To chcesz mu tylko coś napisać od tak jednorazowo na urodziny, czy chcesz wejść w to całe programowanie? Bo to co opisujesz to wynika z tego, że to tylko taka jednorazowa przygoda z programowaniem, z kolei w tytule masz "Początek drogi programistki"... Jeśli to tylko takie "just for fun" to nie licz, że do jego urodzin nauczysz się na tyle programowania że coś wartego pokazania zrobisz, bo programowanie to nie wyklikiwanie. Już lepiej wymyślić dla niego jakiś dobry kawał programistyczny i pokazać, że go rozumiesz... ;) Inaczej to strata czasu. Nie musisz mu udowadniać, że jakbyś tylko chciała to potrafiłabyś programować, bo każdy codziennie, można by rzec, że programuje - każdy z nas codziennie podejmuje jakieś decyzje, wykonuje jakieś algorytmy (np. podczas gotowania), itp. Więc każdy potrafiłby programować, tylko o tym nie wie...

komentarz 18 maja 2017 przez tangarr Mędrzec (154,780 p.)
Może tutaj wyraźniej słychać

https://youtu.be/E-LxLYf2lZg?t=16s

W pierwszym filmiku słyszałem bardziej 't' a w tym 'th'
komentarz 19 maja 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

Skoro już zarzucamy linkami... ;)

https://translate.google.pl/?hl=pl&tab=wT#en/pl/python

Tak, odsłuchałem nagranie, lecz problem w tym, że nie odróżniasz "f" od "th"...

komentarz 19 maja 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

Uważasz, że robiąc coś dla chłopaka chcę mu coś udowodnić?

Różnie z tym bywa akurat... :)

Nie wyraziłaś się w pytaniu zbyt jasno. Nie miałem na myśli takiego udowadniania jak ty myślisz. Czytałem Twój komentarz pod moją wypowiedzią, chodzi ci o taki oryginalny prezent w takim, można by powiedzieć, jego języku niż taki zwykły prosty przewidywalny prezent. Ok, już rozumiem :)

1
komentarz 19 maja 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

A więc wszyscy wymawiacie "pajton"?

Można i wymawiać "pajton" jak ktoś bardzo chce, ale ja jednak wymawiam poprawnie czyli [paɪθən].

https://youtu.be/cwYiM5MM5Vo?t=44s

komentarz 20 maja 2017 przez Assasz Nałogowiec (30,460 p.)
A mi od samego początku chodziło o to, że wymowa przez te perfidne "t" nie jest poprawna i powinno się to wymawiać tak, jak jest we wszystkich tu materiałach. Po prostu napisałem "pajfon" (czy też pajfyn), bo ta kombinacja polskich liter dla mnie najbardziej oddaje tą wymowę.
+1 głos
odpowiedź 18 maja 2017 przez niezalogowany
Tu masz linka do programowania w notatniku:

https://youtu.be/nglyQqzwk0A
komentarz 18 maja 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Chyba w bashu... W notatniku można co najwyżej pisać / edytować kod...
komentarz 18 maja 2017 przez niezalogowany
Ale sama rzecz ze nie trzeba miec kompilatora
komentarz 18 maja 2017 przez Ladyinblack Nowicjusz (120 p.)
Spróbuję na początek w notatniku, bo brzmi dla mnie najbardziej przystępnie :)

Dzięki!

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 3,420 wizyt
pytanie zadane 9 maja 2017 w Java przez Milesq Nałogowiec (32,020 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 90 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 192 wizyt

92,454 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...