• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Studia, staż i dylemat związany z własną ścieżką

Object Storage Arubacloud
0 głosów
197 wizyt
pytanie zadane 18 maja 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez rubiikk Obywatel (1,900 p.)
Cześć,

Piszę ten post na tym forum, bo wierzę, że liczne grono użytkowników jest w stanie poradzić i pokierować "moją drogę w IT" w odpowiednim kierunku. Przez forum przewija się duża liczba podobnych tematów, czasami piszą osoby, które myślą kilka lat do przodu, a ja potrzebuję podjąć decyzję w najbliższym czasie.

Prywatnie studiuję informatykę, jestem studentem 6 semestru. Przede mną sesja, a od września ostatni semestr i obrona pracy inżynierskiej i praktyki. Najbardziej kręci mnie programowanie gier komputerowych, ale niestety nie doszedłem jeszcze do takiego etapu, że robiłem coś samemu od zera. Aktualnie bazowałem na gotowcach, które przerabiałem na własne potrzeby.

Teraz najważniejsze dla mnie jest odbycie swoich pierwszych praktyk w branży IT i tu pojawia się problem. W którym kierunku pójść? Uczelnia otworzyła mi wiele dróg, ponieważ jestem na specjalizacji inżynieria oprogramowania i baz danych. Mieliśmy projektowanie systemów, diagramy UML, BPMN, zajęcia z inżynierii oprogramowania, baz danych (MySQL, Oracle, PL/SQL, na wykładzie o Microsoft SQL i T-SQL), programowanie obiektowe na którym wykonałem aplikację okienkową bazodanową w C# (wcześniej 2 semestry bawiliśmy się obiektowo C++ razem z OpenMP), a teraz projektowanie stron WWW (HTML 5, CSS 3, PHP), a na 7 semestrze będę miał prawdopodobnie hurtownie danych, programowanie aplikacji mobilnych i bezpieczeństwo systemów informatycznych.

Uczelnia otworzyła przede mną wiele dróg, ale prawda jest taka, że muszę w końcu wybrać jedną drogę i wybrać pierwsze praktyki. W pracy inżynierskiej zamierzam opisać coś o projektowaniu gier wraz z wykonaniem prototypu gry w dowolnym języku i z dowolną biblioteką. W przyszłości będę starał się pójść w tym kierunku. Co do praktyk, to wydaje mi się, że na ten moment rozważam frontend lub testowanie oprogramowania. Chociaż... może ktoś ma ciekawsze pomysły? Zarówno frontendu jak i testowania musiałbym się uczyć tak, żeby mieć jakiekolwiek pojęcie. Nie chcę iść z zerową wiedzą na staż, a czasu pozostało coraz mniej. Ktoś ma jakiś pomysł w którym kierunku mógłbym pójść?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 18 maja 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
chcesz programować gry i iść na staż z frontu? ee to jak chcieć zrobić obiad z widelca.
komentarz 18 maja 2017 przez rubiikk Obywatel (1,900 p.)
Tak, dokładnie. Na ten moment chciałbym znaleźć miejsce i dziedzinę IT, gdzie znajdę w miarę stabilną pracę i będę mógł w końcu wyprowadzić się od rodziców oraz zmienić pracę, która obecnie pochłania 3/4 mojego dnia (bywa, że pracuje od 5:00 do 22:00 lub później - wyjazdy całodniowe), a wiem, że game development, to nie jest bułka z masłem i wymaga ode mnie o wiele więcej niż podstaw/średniej znajomości programowania.
komentarz 18 maja 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
A front nie wymaga? masz małe pojęcia o świecie IT. Dziś już nie ma pracy z podstawową wiedzą.

Z tego co opisałeś, to tylko jakiś staż, może płatny, w co wątpię uda ci się znaleźć, nikt do pracy cię nie przyjmie z taką wiedzą. Na juniora trzeba sporo wiedzieć i umieć.
1
komentarz 18 maja 2017 przez rubiikk Obywatel (1,900 p.)
Dobrze wiem, że front wymaga. HTML 5, CSS 3, JS, frameworki, SASS/LESS. Tylko tak jak piszę... Chcę obrać na początku jakiś kierunek, w który PÓJDĘ i będę się rozwijał. Wyraźnie o tym napisałem w pierwszym poście. Mam wątpliwości i szukam dziedziny, w którą mogę pójść z moją obecną perspektywą, a mam trochę do wyboru... Dlatego mam w głowie jedną wielką bitwę myśli. Frontend, a może testy? A może bazy? A może to i tamto... Raczej nie potrzebowałem komentarzy w stylu: "mam małe pojęcie o świecie IT" czy "nikt mnie nie przyjmie do pracy z taką wiedzą".
1
komentarz 18 maja 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Aha, i myślisz, że ktoś napisze post, idź w bazy i nagle cię oświeci ta? fajnie.

 

Chyba coś przez te 6 semestrów robiłeś, jeżeli dalej nie wiesz czego chcesz to nikt ci w tym nie pomożesz zrozum to...

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 1,423 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 1,071 wizyt
pytanie zadane 20 listopada 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez V3ntu Początkujący (290 p.)
+2 głosów
1 odpowiedź 226 wizyt

92,575 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,649 komentarzy

61,960 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...