• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak dodaje się zasoby(ilustracje) do programu w QtCreator?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
108 wizyt
pytanie zadane 18 maja 2017 w C i C++ przez Alex.Cooper Początkujący (280 p.)
Dzień Dobry

Aktualnie muszę napisać grę Chińczyk i myślałam, żeby robić to w C++ Bulider, ponieważ P. Zelent bardzo dobrze wytłumaczył tworzenie gry w tym środowisku. Tylko mam jedno pytanie, ponieważ na wszystkich filmach Pan Zelent tworzy grę dla jednego gracza, a ja chciałabym stworzyć dla czterech. Dodatkowo jest trochę inny sposób pisania całej aplikacji, nie ma osobnych klas i nagłówków. Wg. was, czy powinnam wybrać może inne środowisko, czy może macie jakieś wskazówki jak np. utworzyć graczy?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 18 maja 2017 przez niezalogowany

Strasznie chaotycznie napisane pytanie, gdybyś nie napisał w tytule że chodzi Ci o Qt, to w życiu bym nie zgadł o czym piszesz...

Polecam zapoznać się z tematem: https://forum.pasja-informatyki.pl/192779/template-pytanie-na-forum

Aktualnie muszę napisać grę Chińczyk i myślałam, żeby robić to w C++ Bulider, ponieważ P. Zelent bardzo dobrze wytłumaczył tworzenie gry w tym środowisku.

Jego celem nie było zachęcenie do tworzenia gier w tym środowisku, a jedynie pokazanie niektórych funkcji tego środowiska, polecam przeczytać [dlaczego builder nie nadaje się do pisania gier] oraz [jak zacząć z gamedevem]

Tylko mam jedno pytanie, ponieważ na wszystkich filmach Pan Zelent tworzy grę dla jednego gracza, a ja chciałabym stworzyć dla czterech. 

Zgubiłaś gdzieś pytanie, bo go nie ma w tym "akapicie"...

Odpowiadając ogólnie na twoje niezadane pytanie, to wystarczy przetrzymywać gdzieś wartości dla wszystkich graczy (tablice) i po zmianie tury aktualizować na odpowiednie

Wg. was, czy powinnam wybrać może inne środowisko, czy może macie jakieś wskazówki jak np. utworzyć graczy?

Grę możesz napisać wszędzie, w każdym środowisku. Dla chińczyka może to wyglądać mniej więcej tak:

class Player {
public:
  int position; // pozycja gracza na planszy
  ... // inne pola specyficzne dla chińczyka, które musisz przetrzymywać oddzielnie dla każdego gracza
};

...

Player player[4]; // tworzysz 4 graczy
int player_turn = 0; // indeks gracza, który teraz powinien zagrać

int GetNextPlayerIndex() { // pobranie indeksu następnego gracza
  return (player_turn + 1) % 4;
}

...

// zmiana gracza, początek nowej tury
...
player_turn = GetNextPlayerIndex();
labelCurrentPlayer.setText("Now is playing: Player " + std::to_string(player_turn));
// aktualizacja innych wartości na ekranie specjalnie dla tego gracza

player[player_turn].Play(); // wszystko co się dzieje jest robione w kontekście tego gracza

@update Odpowiadając na niezadane pytanie w treści:

Jak dodaje się zasoby(ilustracje) do programu w QtCreator?

To pisałem o tym przy okazji tutaj: http://szymonsiarkiewicz.pl/poradniki/goto/ustawianie-ikony/

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 153 wizyt
pytanie zadane 15 marca 2016 w Systemy operacyjne, programy przez Sinnley Stary wyjadacz (12,810 p.)
+2 głosów
1 odpowiedź 368 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 85 wizyt
pytanie zadane 15 stycznia 2017 w C i C++ przez yogobella Początkujący (290 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,558 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...