• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak pobrać dane z Bazy Danych używając SWITCH - i czy jest to możliwe?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
211 wizyt
pytanie zadane 17 maja 2017 w PHP przez Wojownik90 Nowicjusz (120 p.)

Witam,

Czy jest możliwe takie coś:

1. Mam bazę danych z filmami o kategoriach: IDmovie, title, premiere i kolejnymi przykładowymi wierszami: 1, film1, data1 potem: 2, film2, data2 itd.

2. Kawałek kodu:

<?php 
        require_once "join.php";
        $connect = @new mysqli($host,$login_bd,$haslo_bd,$nazwa_bd);
        if($connect->connect_errno!=0)
        {
            echo "Error: ".$connect->connect_errno."Szczegóły: ".$connect->connect_error;
        }
        else
        {
            $SQL = SELECT * FROM movie;
            if ($zapytanie = @$connect->query($sql))
            {
            $wiersz = $zapytanie->fetch_assoc();
            $_SESSION['title'] = $wiersz['title'];
            $_SESSION['premiere'] = $wiersz['premiere'];
            $zapytanie->close();
            }
            $connect->close();
        } 
       
?>
<a href="nazwafilmu1.php"><img src="film1.jpg" alt="opis" width="100px"></a>
<a href="nazwafilmu2.php"><img src="film2.jpg" alt="opis" width="100px"></a>

 

Po otwarciu strony ukazują się zdjęcia z plakatami filmów jeden obok drugiego, i jak to zrobić, gdzie szukać pomocy i czy się da zrobić coś takiego że gdy kliknę np. w drugie zdjęcie to przekieruje mnie na nową stronę gdzie zostaną odczytane dane danego filmu czyli jak kliknąłem w drugie zdjęcie to pobiorą się dane z drugiego wiersza bacy danych, itd z kolejnymi zdjęciami i kolejnymi wierszami z BD.

Chciałem to zrobić za pomocą SWITCH, wtedy case 1: to byłoby kliknięcie w pierwsze zdjęcie, case 2: w drugie itd, ale kompletnie nie wiem jak się zabrać za takie coś. (Jestem początkujący)

Oczywiście mogę wstawić same zdjęcia z przekierowaniem na inne strony a potem w poszczególnych stronach otwierać połączenie z bazą danych i pobierać wybrane rekordy odpowiednią funkcją SQL. Ale czy da się to zrobić na jednej stronie to całe połączenie z bazą danych a potem na innych stronach aby używając zmiennych sesyjnych je odczytywać?
Byłbym wdzięczy za jakiekolwiek porady.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 8 czerwca 2017 przez To Ja Początkujący (490 p.)

Możesz to zrobić na przykład metodą GET, coś w stylu:

<a href="nazwafilmu.php?title=nazwa1"><img src="film1.jpg" alt="opis" width="100px"></a>
<a href="nazwafilmu.php?title=nazwa2"><img src="film2.jpg" alt="opis" width="100px"></a>

Wtedy każdy obrazek będzie przekierowywał do tej samej strony (nie ma sensu tworzyć osobnego pliku dla każdego filmu).
Wybrany film odczytujesz w ten sposób:
 

$nazwa = $_GET['title'];

A potem łączysz się z bazą i wyszukujesz film według danych kryteriów, np.:

$SQL = "SELECT * FROM movie WHERE title = {$nazwa}";

Samo połączenie z bazą chyba potrafisz zrobić, wnioskując po podanym przez Ciebie kodzie. ;)

komentarz 9 czerwca 2017 przez damianeqe Gaduła (4,380 p.)
Proponuje używać jakiegoś id filmu zamiast tytułu, skoro i tak dane trzymane są w bazie. Unikamy w ten sposób problemu, gdzie mogą istnieć filmy o takim samym tytule.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 381 wizyt
pytanie zadane 11 maja 2015 w C i C++ przez damian5996 Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 436 wizyt
pytanie zadane 15 kwietnia 2016 w C i C++ przez Diwad Początkujący (430 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 621 wizyt
pytanie zadane 3 kwietnia 2016 w C i C++ przez veryhotshark Obywatel (1,620 p.)

92,568 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,622 komentarzy

61,956 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...