• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

plik mp3 podmieniany przez php w zalezności od języka strony

Object Storage Arubacloud
0 głosów
312 wizyt
pytanie zadane 15 maja 2017 w PHP przez Jedrzej Michalek Nowicjusz (220 p.)
Cześć,

mam stronę, na której jest wykorzystany skrypt php, który za pomocą GET tłumaczy stronę na kilka języków.

 

Chciałbym aby na stronie był plik mp3 do odtworzenia.

Czy mam możliwość zrobienia, aby zależności od wybranego języka strony inny plik mp3 był?

Chciałbym aby zależności od tego, czy strona jest po angielsku bądź po polsku można było odtworzyć inny plik mp3.

Jak mogę coś takiego zrobić?

Pozdrawiam

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 15 maja 2017 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
wybrane 15 maja 2017 przez Jedrzej Michalek
 
Najlepsza


Czy mam możliwość zrobienia, aby zależności od wybranego języka strony inny plik mp3 był?

Chciałbym aby zależności od tego, czy strona jest po angielsku bądź po polsku można było odtworzyć inny plik mp3.

Jak mogę coś takiego zrobić?

Robisz taką strukturę katalogów:

  • Music
    • eng
      • foo.mp3
    • pl
      • foo.mp3

a potem w php:

 

 

$path = '/' . $GET['language'] . '/foo.mp3';

 

komentarz 15 maja 2017 przez Jedrzej Michalek Nowicjusz (220 p.)

Czarną magią operujesz, kolego :)

Ja to prosty człowiek z prostym php.

Kwestia taka, mam plik php, on sobie ma kilka języków, mam jedną stronę, i mam przycisk z odtworzeniem muzyczki. Z listy rozwijanem wybieram język -> np. angielski.

Plik ma się podmienić i odtworzyć np angielską piosenkę, a nie polską.

I tak się nad tymi ścieżkami zastanawiam jak to ogarnąć.

surprise $path = '/' . $GET['language'] . '/foo.mp3';

 

komentarz 15 maja 2017 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)

No jak wyświetlacz stronę, to już wiesz, jaki język ma ta strona, tak? Tak. Zatem po prostu includujesz na początku strony ten plik z tłumaczeniem i dajesz

echo '<audio src="'. $path . '"/>';

 

komentarz 16 maja 2017 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Ja bym jeszcze poczytał o możliwych atakach i włamaniach, skoro kolega Ci podrzuca takie rozwiązanie;)

Warto wiedzieć jakie ryzyko jest nic nie zabezpieczając.
komentarz 16 maja 2017 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
edycja 16 maja 2017 przez CzikaCarry

Autor tematu wspominał, że będzie korzystać ze switch...case, więc atak jest mało prawdopodobny :)

Poza tym chyba jeśli podajemy ścieżkę absolutną, to wtedy można będzie użyć tylko plików z dysku serwera :)

komentarz 17 maja 2017 przez Jedrzej Michalek Nowicjusz (220 p.)
Pliki tylko z dysku miałyby być zaciągane.
Siedzę i kminię póki co :-)

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 273 wizyt
pytanie zadane 12 kwietnia 2022 w HTML i CSS przez Dynks1 Początkujący (350 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 423 wizyt
pytanie zadane 24 listopada 2016 w Systemy operacyjne, programy przez VirtualMember Pasjonat (15,790 p.)
+7 głosów
34 odpowiedzi 144,010 wizyt
pytanie zadane 27 września 2015 w Offtop przez Rogargol Pasjonat (16,600 p.)

92,761 zapytań

141,685 odpowiedzi

320,485 komentarzy

62,105 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...