• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jaki język najlepszy na Mobile? [ankieta]

Object Storage Arubacloud
0 głosów
813 wizyt
pytanie zadane 14 maja 2017 w Inne języki przez Eryk Chojnacki Obywatel (1,420 p.)
Dzień dobry. Ostatnio zastanawiam się nad wyborem języka programowania na platformy mobilne. Poczytałem trochę w internecie i stamtąd dowiedziałem się, że najlepsza jest Java.

Chciałem zweryfikować to stwierdzenie oraz dowiedzieć się czym on się wyróżnia na tle języków mi znajomych, czyli c++ oraz c#.
Możliwe odpowiedzi:
Java (10 głosów, 71%)
C# (3 głosów, 21%)
C++ (1 głos, 7%)

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 14 maja 2017 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
edycja 15 maja 2017 przez KubenQPL
Pytasz ogólnie o platformy mobilne a języki w odpowiedziach nie są multiplatformowe.
- Java - póki co umożliwia pisanie tylko pod androida (na siłę można by było w libgdx ale to jest biblioteka do pisania gier)
- C# - Ok to jest multiplatformowe (Xamarin)
- C++ - póki co jest tylko NDK na androidzie a i on póki co nie jest zbyt rozbudowany i nie ma zbyt wiele możliwości.

Zadając taką ankietę powinieneś albo zapytać o konkretną platformę (w tym wypadku pasowałby Android), albo dać jako odpowiedzi multiplatformowe SDK.

Więc jeśli rzeczywiście zastanawiasz się nad czymś multiplatformowym to polecam zainteresować się flutter.io (język Dart) - nie jest jeszcze całkowicie ukończone - według twórców w 82% - ale umożliwia tworzenie apek na ios i Android a w przyszłości na fuchsia OS. Jeśli wolisz coś sprawdzonego co jest już chwilę na rynku to raczej Xamarin ( język C#).

Jeśli chodzi o samego Androida to Java.
komentarz 14 maja 2017 przez Eryk Chojnacki Obywatel (1,420 p.)
Ok dzięki
komentarz 27 maja 2017 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
wlasnie c++ ma najwiecej mozliwosci
komentarz 27 maja 2017 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
Dlaczego tak uważasz? Próbowałem NDK i tam naprawdę mało co jest, może do pisania gier byłby ok, bo opengl i vulkan tam jest ale do samego pisania aplikacji nie sądzę, bardzo ograniczona biblioteka.

Jeśli chodzi o inne biblioteki to też zbytnio nie widziałem czegoś sensownego.
komentarz 27 maja 2017 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
mialem na mysli same mozliwosci c++ ktore mozna wykorzystac w androidzie, ndk to syf ktory nic nie daje
0 głosów
odpowiedź 14 maja 2017 przez Wiciorny Ekspert (269,590 p.)
Moim zdaniem żaden z tych trzech, tzn - sam jezyk językiem okej, ale bardziej od razu ogarniałym technologie samą w sobie na bierząco np ANGULAR, NODE.JS
komentarz 14 maja 2017 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
O ile się nie mylę to są technologie webowe?
komentarz 14 maja 2017 przez maciej.tokarz Nałogowiec (27,280 p.)

Poczytaj o Apache Cordova.

M.

komentarz 14 maja 2017 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
No poczytałem i jest to SDK umożliwiające tworzenie aplikacji mobilnych w html, css i js ale nie ma tam nic o angularze czy node.js. Autor ewidentnie zaznaczył że nie chodzi mu język (JS) tylko o technologie, które są webowe.

Podobne pytania

0 głosów
5 odpowiedzi 6,099 wizyt
0 głosów
4 odpowiedzi 2,633 wizyt
pytanie zadane 7 października 2017 w C i C++ przez PClove Początkujący (310 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 854 wizyt

92,543 zapytań

141,387 odpowiedzi

319,500 komentarzy

61,929 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...