• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pomoc w wyborze języka C++ czy C#

Object Storage Arubacloud
–1 głos
533 wizyt
pytanie zadane 13 maja 2017 w Inne języki przez niezalogowany
edycja 13 maja 2017
Jestem obecnie na odcinku o wskaźnikach na kanale Pasja Informatyki i tak się zastanawiam czy jest sens kontynuować kurs C++ skoro jestem fanem Microsoftu i chciałbym w wolnym czasie tworzyć aplikacje uniwersalne które by działały na komputerze jak i na moim telefonie z Windows 10 Mobile. Jestem uczniem technikum na kierunku graficznym i chciałbym w przyszłości tworzyć strony internetowe a słyszałem że w C# można tworzyć aplikacje webowe więc to jakby się łączyło z moim przyszłym zawodem.

Proszę o pomoc w decyzji C++ czy C#

3 odpowiedzi

–1 głos
odpowiedź 13 maja 2017 przez Marcin_N_97 Stary wyjadacz (10,290 p.)
C#

Choć ogólnie jestem zwolennikiem C++.
–1 głos
odpowiedź 13 maja 2017 przez Milesq Nałogowiec (32,020 p.)
Możesz wypróbować też javę. A kiedy poznasz już jeden język np. C , to nauka C++, Javy,lub C# przyjdzie Ci o wiele łatwiej.
–2 głosów
odpowiedź 13 maja 2017 przez andrut Użytkownik (870 p.)
A ja myślę, że szybko Ci przejdzie przywiązanie do jednej technologii.
Ważne, żeby znaleźć tą właściwą dla siebie.
Jeśli nauczysz się podstaw C++, to Ci to zostanie. Nie jest to czas zmarnowany. C# jest poniekąd kontynuatorem C++, więc znajomość C++ będzie przydatna przy nauce C#. Każdy z tych języków ma swoje plusy i swoje zastosowania.
Jeśli np. będziesz miał urządzenie z 64Kb RAM, to użyjesz C++. Jak będziesz chciał zaprogramować robota, to pewnie C# się przyda...

Na marginesie: nie chcę Cię martwić, ale Windows Phone już umarł...

Ja C# chętnie się nauczę, bo chciałbym za jakiś czas podziałać z Arduino i elektroniką ogólnie. Póki co mam inne priorytety. Ale Ty musisz wybrać sam.
komentarz 13 maja 2017 przez niezalogowany
Krążą plotki że jesienią Microsoft zaprezentuje Surface Phone
1
komentarz 13 maja 2017 przez Marcin_N_97 Stary wyjadacz (10,290 p.)
Takich bredni jak napisałeś to jeszcze nigdy nie widziałem XDDDD

C# do programowanie robotów?!

C# do Arduino i elektroniki?!

"będziesz miał urządzenie z 64Kb RAM" a o czym to świadczy niby XDDD

O jeny. Człowieku, jeżeli nie masz o czymś bladego pojęcia to lepiej jednak nie wprowadzaj innych w błąd. "Roboty" będzie programował w C, Arduino programuje się w jego własnym języku, czyli tak naprawdę w C z milionem bibliotek. Elektronika to mikroprocki - zależnie, zazyczaj C. W C# to można co najwyżej robić jakieś mapowania itd, a nie całą złożoność elektroniki/robotyki...
komentarz 14 maja 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

To raczej ty wprowadzasz innych w błąd...

http://playground.arduino.cc/Interfacing/Csharp

komentarz 14 maja 2017 przez Marcin_N_97 Stary wyjadacz (10,290 p.)
"ArduinoDriver is a library for controlling an Arduino board directly through a USB (serial) connection from C# / Visual Studio, with highly compatible syntax."

 

Arduino to tak naprawdę płytka rozruchowa jak np do mikroprocków stm32 jst nucleo czy discovery. W środku masz przecież atmege, którą raczej programujesz w czystym C, a nie C#. Oczywiście, jak się chce można procki nawet w Pythonie robić, ale nikt o zdrowych zmysłach nie opiera o to głównego jądra. Języki wysokie takie jak właśnie C#, Python mogą służyć jedynie do skomplikowanych algorytmów np w dronach, platformach mobilnych itd.
komentarz 14 maja 2017 przez andrut Użytkownik (870 p.)
@Marcin_N_97
A co z tego o czym napisałem jest brednią?
Osobiście uczestniczyłem w zajęciach, gdzie programowano Arduino w C#. Zresztą, @jpacanowski przytoczył link z oficjalnej strony...
Jeśli chcesz, to możesz też programować Arduino w czystym Assemblerze, jak masz na to ochotę (na pewno się da). Kto Ci tego zabroni? Tylko pytanie jaki jest tego sens?

Trochę nie rozumiem po co to gadanie o "czystym C", skoro pytanie było o C++ i C#.
komentarz 14 maja 2017 przez Marcin_N_97 Stary wyjadacz (10,290 p.)
No to wejdź sobie na tą oficjalną stronę i zobacz co tam pisze :)

A nie wiesz, że w takie rzeczy jak atmegi nie zapakujesz porządnego projektu jak zrobisz go w C#, bo po prostu najprościej braknie Ci pamięci. Już jest większy sens programowania tego w assemblerze niż w C#. Już prędzej pozwolę by ktoś programował malinke w c#. Tak samo idiotyczne jest próba pisania pseudoobiektowo w C - jest możliwe, ale totalnie nie opłacalne przy wielkich projektach, do których lepiej użyć języki wysokopoziomowe jak C#, Java, Python... Zrozum, da się w (prawie) każdym języku robić (prawie) wszystko, ale to nie oznacza, że C# jest do programowanie mikrokontrolerów.

 

Piszę o C, bo odpowiadam na Twoje głupoty, a nie na pytanie.
komentarz 15 maja 2017 przez andrut Użytkownik (870 p.)
Może jeszcze dorzuć parę inwektyw pod moim adresem?
Ja oczekuję po tym Forum, że będę miał okazję dowiedzieć się czegoś ciekawego, a jeśli będę w błędzie, to ktoś mnie z niego wyprowadzi, a nie będzie mi wypominał brednie, głupoty i idiotyzmy.
Dzięki, ale nie mam czasu na tego typu rozmowy. Wolę go poświęcić na pisanie kodu...

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 169 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 225 wizyt
pytanie zadane 17 maja 2022 w Sprzęt komputerowy przez Neearuuqq Początkujący (360 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 358 wizyt
pytanie zadane 24 lipca 2019 w Sprzęt komputerowy przez Teodor50 Nowicjusz (120 p.)

92,551 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,522 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...