• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wstawienie tla w CSS

Object Storage Arubacloud
0 głosów
599 wizyt
pytanie zadane 12 maja 2017 w HTML i CSS przez kasiula10 Nowicjusz (120 p.)
Witam.

Odnosnie znajomosci html i css jestem na bardzo poczatkujacy etapie. Przerabiam wlasnie "kurs html" na pasja informatyki.

Mam niby bardzo prosty problem, ale poogladalam juz mnostwo filmikow na temat wstawiania tla z subtle patterns i niestety nie dziala u mnie. A wiec tak:

 

Na pulpicie mam zapisany folder www, a tam pliki:

-style.css

-index.html

-folder: img z zapisanym plikiem z subtle patterns o nazwie tlo.png

 

Kod w pliku index.html wyglada tak:

<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">
<head>
    <meta charset="utf-8"/>

    <title>Podstawy fotografowania jedzenia - poradnik</title>

    <meta name="description" content="Poznaj jak prosto, naturalnie i  w domu robić piękne zdjęcia potraw."/>
    <meta name="keywords" content="fotografia, zdjęcia,jedzenie,potrawy,aparat,światło"/>

    <meta http-equiv="X-UA-Compatible"content="IE=edge,chrome=1"/>

    <link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css" />

</head>

<body>

</body>
</html>

 

Plik style.css wyglada tak:

body

{
    
    background-image: url("img/tlo.png");
    
}
 

Prosze o pomoc.

Z gory serdecznie dziekuje!
komentarz 12 maja 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Na przyszłość kod wstawiaj w znaczniki code (użyj sobie specjalnej ikonki w panelu edycji posta).

A tak na marginesie... nie pracuj na pulpicie... uwierz mi, że wcześniej czy później możesz się na tym mocno przejechać. Pamiętaj, że de facto pulpit to po prostu jeden z folderów na dysku (najczęściej c:), który po prostu w pewien szczególny sposób jest "obsługiwany" przez nakładkę wizualną systemu windows. Lepiej pracuj bezpośrednio na dysku w jakimś konkretnym folderze, albo pomyśl nad jakimś localhost (np. xamp).
komentarz 12 maja 2017 przez Shaoi Mądrala (7,020 p.)

Kod wstawiamy w specjalne przeznaczone do tego bloczki.

komentarz 15 maja 2017 przez kasiula10 Nowicjusz (120 p.)
Dziekuje za cenne uwagi. Bede pamietac! :)

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 12 maja 2017 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
Napisz cokolwiek w body, albo nadaj wysokość.
komentarz 12 maja 2017 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)
Nie musisz dawać wysokości jak i napisać tekst żeby wyświetlić obraz

przykład:

https://jsbin.com/rosesowuze/edit?css,output

jeśli nie działa ci to sprawdź poprawną ścieżkę obrazka
komentarz 15 maja 2017 przez kasiula10 Nowicjusz (120 p.)
Wrzucilam ten sam plik co podales w przykladzie i ladnie wyswietlilo, wiec ewidentnie wpisuje zla sciezke. Powyzej dostalam rade, aby nie zapisywac niczeog na pulipicie. Ok. Jesli zapisze plik z tlem pod sciezka E/www/img/tlo.png  - jaki powinien byc zapisany kod? Wlasnie w ten sam sposob sciezka powinna byc wklejona? Z gory dziekuje!
0 głosów
odpowiedź 13 maja 2017 przez Lu Kiss Dyskutant (7,600 p.)

meta tag keywords jest od 2009 ignorowany więc nie potrzebny

html {
height: 100%;
min-height: 100%;
background-image: url(obrazek.jpg);
background-size: cover;
background-repeat: no-repeat;
background-position: center;
background-attachment: fixed;
}

 

komentarz 15 maja 2017 przez kasiula10 Nowicjusz (120 p.)
Ok. Dziekuje za informacje. Jaka sciezke powinam wpisac w kodzie jesli jest zapisany plik pod sciezka: E//www//img/tlo.png ? Z gory przepraszam za zbyt oczywiste pytania, ale wyglada na to, ze zle wpisuje sciezke pliku... Dziekuje za pomoc!

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 160 wizyt
–4 głosów
1 odpowiedź 254 wizyt
pytanie zadane 5 sierpnia 2016 w HTML i CSS przez uMAXa Gaduła (4,290 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 250 wizyt

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...