• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

pisanie kodu w C++ , a szata graficzna

Object Storage Arubacloud
+1 głos
2,292 wizyt
pytanie zadane 12 maja 2017 w C i C++ przez TheGoldenJet Nowicjusz (130 p.)
Cześć skończyłem właśnie Liceum, mam dużo czasu wolnego chciałbym osiągnąć coś więcej z programowaniem niż to było w szkole. Chciałbym stworzyć prostą grę np. coś w stylu popularnej gry ''Miecze i Sandały''. Umiałbym to napisać w C++ i np. za pomocą liczb idziemy do sklepu czy walczymy z innymi ale jak połączyć takiego C++ z grafiką (jestem w tym kompletnie zielony) . Np jakaś mapa, widok bohatera.

Proszę o jakieś informacje na ten temat, wiążę przyszłość z informatyką ale niektórych rzeczy po prostu nie wiem.

 

Pozdrawiam :)

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 12 maja 2017 przez Marcin_N_97 Stary wyjadacz (10,290 p.)
1. Ogólnie trzeba się zastanowić czy na pewno chce to wszystko robić tylko na jakiś switchach, whilach itd.? Czy nie lepiej pójść w obiektowość, a wtedy zobaczysz ogólnie inny sposób zaprogramowania tego wszystkiego.

2. Warto pomyśleć przy takim projekcie o algorytmice i sztucznej inteligencji. Polecam spróbować pierw zaimplementować jakąś prostszą grę, np kółko i krzyżyk i użyć przy tym algorytm min_max.

3. Jeżeli jesteś zdecydowany aby iść w stronę gier, a nie tylko dodać "okienkowość" do swojego progamu to polecam Ci zacząć z Unreal Engine 4 (chyba, że chcesz przejść na c# to Unity), ostatnio stałem przed podobnym wyborem. Jeżeli nie chcesz iść w programowanie gier to zastanów sięczy warto dla takiego projektu uczyć się takich rzeczy ;) okienkowość to ostatnie odcinki drugiej serii o c++ Zelenta - nie mogę polecić, bo nie oglądałem, ale jak dotąd wsyzstkie jego produkje są na najwyższym poziomie ;)
komentarz 12 maja 2017 przez TheGoldenJet Nowicjusz (130 p.)
Wydaje mi się, że ogólnie programowanie gier jest czymś co mnie najbardziej interesuje ale nie zamierzam sobie ograniczać horyzontów jak na razie i chcę poznać różne formy programowania.Zacząłem oglądać programowanie obiektowe Mirosława Zelenta, juz stworzyłem quiz ale w takim razie dokończę serię i zrobię tak jak polecasz kółko i krzyżyk.

Co do Unity to trochę już w nim tworzyłem ale chciałbym na razie pozostać przy C++,o C# wiem niewiele, przerobiłem jedną serię jak stworzyć grę o samolotach i tyle.

 

Dziękuję za pomoc również.
komentarz 12 maja 2017 przez Marcin_N_97 Stary wyjadacz (10,290 p.)
W takim razie musisz zastanowić się minimalnie co wolisz:

a) fizyka (i matematyka) cały czas bardzo mocno związana z programowaniem - SFML

b) używam fizyki (i matematyki), ale wolę skupić się na implementowaniu algorytmów, szukania różnych rozwiązać - UE4

Czemu tak. Bo całą dynamike itd. masz już w UE4, więc możesz dużo bardziej się skupić na tworzeniu gier (tylko nie rób poradników dla leveldesgineró, tylko rób dla programistów - np o sztucznej inteligencji w grach itd.). Jeżeli chcesz robić w SFML możesz mieć minimalnie więcej klepania czystego kodu w konsoli, ale za to zmarnujesz (albo poświęcisz, zyzkasz - zależy jak kto na to patrzy) mnóstwo czasu na pisanie rzeczy typu czemu piłka spada w dół jak się ją puści. Czysto fizycznych rozwiązań.
komentarz 12 maja 2017 przez TheGoldenJet Nowicjusz (130 p.)
Myślę, że skoro jestem początkującym to spróbuję obu  SFML i UE4, a potem się dowiem w czym lepiej się odnajduję.
komentarz 12 maja 2017 przez Marcin_N_97 Stary wyjadacz (10,290 p.)
Jak uważasz. Moim zdaniem lepiej zabrać pożądnie za jedno, bo rozwarstwienie nigdy nie wyjdzie Ci na dobrę, przynajmniej kiedy jeszcze nie jesteś w żadnej dziedzinie specjalistą ;) Powodzenia w takim razie życzę.
+1 głos
odpowiedź 12 maja 2017 przez tangarr Mędrzec (154,780 p.)
Musisz sobie poszukać jakiejś biblioteki graficznej.
Ostatnio popularnością cieszy się biblioteka SFML.
Oficjalna dokumentacja: https://www.sfml-dev.org/learn.php
Polski tutorial: http://cpp0x.pl/kursy/Kurs-SFML-2-x-C++/460
komentarz 12 maja 2017 przez TheGoldenJet Nowicjusz (130 p.)
Ok dzięki, przejrzę to to dzisiaj :)

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 193 wizyt
pytanie zadane 11 kwietnia 2018 w Systemy operacyjne, programy przez Emilian Kuczyński Użytkownik (670 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 371 wizyt
+2 głosów
1 odpowiedź 393 wizyt

92,555 zapytań

141,402 odpowiedzi

319,545 komentarzy

61,939 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...