• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Python - początki

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
303 wizyt
pytanie zadane 12 maja 2017 w Python przez DobryKurczak Bywalec (2,320 p.)
Witam.

Od pewnego czasu postanowiłem zacząc naukę Pythona. Już parę zadań przerobiłem, jednak mam kilka pytań:

1.Korzystam przy pisaniu z IDLE - dobrze czy źle? Jeśli źle, to co radzicie zmienić i na co?

2.Zrobilem skrypt(czy jak to się na to mówi) do obliczenia przeciwprostokątnej. Odpalam w IDLE za pomocą F5 i działa, ale jak klikam na ten plik .py to wpisuje dane i terminal się wyłącza, nie pokazuje wyniku, jaki powinien pokazać.

 

Mam nadzieję, że przeczytam tu pomocne komentarze, bo Python wydaje się bardzo ciekawym językiem. Pozdrawiam

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 12 maja 2017 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)
1. Korzystaj z tego, co sprawia Ci - przyjemność, wygodę w pisaniu.... może to być nawet GP-EDIT z linuxa.

2.Być może masz pętlę jakąś lub odwołanie do komórek pamięci "pustych i to powoduje błąd", ew. status zakonczenia programu masz na exit, stąd wywołana taka komenda.

Python jest przyjemny i fajny, powodzenia :D ja z kolei planuje naPascala się przesiąść
komentarz 12 maja 2017 przez DobryKurczak Bywalec (2,320 p.)
Przyznam, że lubie korzystać z Notepada++ nie wiem, czy można pisać tym w Pythonie, ale zerknę.

Z 3lata temu uczyłem się Javy, było trudno ją ogarnąć, myślę że z Pythonem będzie przyjemniej (nie powiem że latwiej;)

Jeszcze jedno pytanie: czy bardzo różni się 2.7 od 3.6 bo pracuje na tej starszej i nie wiem, czy się przerzucić czy zostać na tej wersji.
komentarz 12 maja 2017 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)
python jest przyjemniejszy, czy łatwiejszy? Może, to zalezy... Java jest bardzo rozbudowana sama w sobie okej ale tu chodzi żeby znać freamworki, biblioteki, kolekcje a tego jest mnóstwo stąd ta trudność i przytłoczenie się pojawia.

Python na pewno jest inny i ciekawy.
komentarz 13 maja 2017 przez DobryKurczak Bywalec (2,320 p.)
Na chwilę obecną Python jest ciekawy i łatwy, ale to początek, potem będę poznawal co raz nowsze biblioteki, frameworki itp.

Ciekawy jest Python, bo ma duże zastosowanie. Jak opanuje Pythona na dobrym poziomie to wrócę też do nauki Javy. Albo PHP :P
+1 głos
odpowiedź 12 maja 2017 przez spokojny Nałogowiec (28,630 p.)

Może musisz dodać na końcu kodu input, bo za szybko się uruchamia i wyłącza w konsoli.

input("\n\nAby zakończyć program, naciśnij klawisz Enter.")

 

Dobre jest IDE PyCharm lub na Linux napisane w Pythonie: Ninja IDE, Eric, Spyder IDE.

komentarz 12 maja 2017 przez DobryKurczak Bywalec (2,320 p.)
Dobra, już chyba rozumiem :P dzięki

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 241 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 297 wizyt
pytanie zadane 26 listopada 2019 w Python przez Jaksa1703 Nowicjusz (200 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 256 wizyt
pytanie zadane 24 maja 2020 w Python przez graj23x Obywatel (1,590 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...