Witam,
Mam dylemat i... a więc poniżej moje głupie pytania...
Czy to dobry pomysł, aby CMS napisać w jakimś gotowym już frameworku MVC ? Z jakimi konsekwencjami będę się musiał liczyć? Dotąd mam za sobą gotowy działający CMS w Laravelu oraz w Node.js (AdonisJs). Czy może lepiej napisać CMS od zera? Laravel, AdonisJs, itp. narzuca swoje MVC. I dobrze, ale... To dobre do pisania aplikacji, portali, forum, ale nie wiem czy to najlepszy pomysł na pisanie CMSa. Chciałbym to zrobić tym razem porządnie od zera i nie chciałbym aby to był CMS tylko dla mnie. Chciałbym go rozwijać i ulepszać oraz chciałbym żeby był jednak niezależny od wszystkiego. Przy CMSie powinna być luźna struktura, bo to niezbyt user-friendly kazać użytkownikom podczas podłączania własnych szablonów zapisywać pliki CSS i JS do /public, a HTML do /resources/view i w ogóle cała struktura plików i katalogów (cały projekt) dużo waży. Nie mam też doświadczenia z aktualizacją samego frameworka w gotowym już projekcie, czy będą z tym problemy? Chciałbym aby mój CMS był takim flagowym moim projektem i chce to zrobić najlepiej, a sam CMS chcę żeby był czysty i lekki. Jak byście wy to napisali? W czystym PHP7?
Druga sprawa... CMS pisać w Node.js czy PHP7 ? Wiem, że Node do CMSów niezbyt się nadaje, a bardziej do pisania aplikacji typu real-time, ale czy taki CMS w Node będzie jednak szybszy niż w Nginx + PHP7?
Dzięki wielkie za odpowiedzi.