• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Sprawdzenie kodu paska nawigacyjnego oraz problematyczne centrowanie div z inline-block

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
121 wizyt
pytanie zadane 8 maja 2017 w HTML i CSS przez kevin Mądrala (5,010 p.)
Witam!

Czy mógłbym poprosić o sprawdzenie poprawności kodu strony https://jsfiddle.net/adriansikora344/ya09y8y6/ Głównie chodzi mi o pasek nawigacyjny czy nie ma w nim błędów i czy tak się kożysta z @media przy zmianie rozmiaru tak jak napisałem w CSS ? Niby display: inline-block jest nowsze od float: left a są z nim problemy... kiedy chcę mieć w jednym divie różne wielkości czcionki to całość się rozchodzi... i już się poważnie zastanawiam nad użyciem float: left dla tych divów ponieważ chcę mieć dwa divy obok siebie jeden ( lewy ) o stałym rozmiarze a rozmiar prawego diva jest inny dla każdej podstrony to co tutaj przedstawiam to jest szablon dla podstron. Chcę oba divy wycentrować, więc najłatwiej dać float: left dla obu a dla diva zawierającego display: inline-block; i text-align: center ? Do przykrycia problemów z float: left potrzebuję TYLKO stylu clear: both; ?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 8 maja 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
edycja 8 maja 2017 przez imklau

/* nie lepiej zamiast tego dac te style do body ? */

takie coś znalazłam na początku CSS. To pytanie nadal aktualne? :P
bo HTML powinien być osobno, CSS osobno i JavaScript jeszcze w innym pliku.
Nie byłoby to zbyt czytelne gdybyś chciał dać CSS gdziekolwiek w pliku HTML ;)

czy tak się kożysta z @media przy zmianie rozmiaru tak jak napisałem w CSS

korzysta* raczej tak, ale najlepiej jakby te @media były na końcu CSS.

Jeśli chodzi o HTML, to masz tam diva class="header" co powinieneś zamienić na <header> skoro i tak korzystasz z HTML5.
Na dodatek o co chodzi z tymi inputami w nawigacji? Każdy input musi mieć label, a Ty ich nie masz.
To raczej powinna być zwykła lista ul > li > a.

Dodatkowo usunęłabym to <hr class="aa"/> w CSS to 10 linijek Ci zajmuje cheeky a mógłbyś dodać po prostu do nav:

border-bottom: 2px solid red;
padding-bottom: 5px;

A Twojego problemu z display: inline-block wybacz ale nie zrozumiałam ;)

komentarz 8 maja 2017 przez kevin Mądrala (5,010 p.)
Co do tego /* */ to miało być pytanie w pliku css :) Poprawiłem stronę według wskazówek https://jsfiddle.net/adriansikora344/fowfuhrt/ Ale dlaczego nie powinno się używać inputów w menu tylko a ? Co do tego paska to on ma się przesuwać pod element w menu który ma focus tylko nie wiem czemu nie idzie to przy selektorze ~

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 192 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 2,100 wizyt
pytanie zadane 29 marca 2017 w HTML i CSS przez Dynamic Bywalec (2,910 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 1,186 wizyt
pytanie zadane 23 lutego 2017 w HTML i CSS przez Karol Loczeski Użytkownik (820 p.)

93,022 zapytań

141,986 odpowiedzi

321,288 komentarzy

62,367 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...