• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed visual studio 2017 błąd kompilacji w c++

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
2,194 wizyt
pytanie zadane 7 maja 2017 w C i C++ przez Klaudiusz Piotrowicz Początkujący (270 p.)
zamknięte 9 maja 2017 przez Klaudiusz Piotrowicz

Szybko i na temat

Mam taki program

//First - pierwszy program w c++

#include <iostream>
#include <conio.h>
void main()
{
    std::cout << "Hello word" << std::endl;
    getch;
}

wciskam f7 i dostaje coś takiego

1>------ Kompilacja rozpoczęta: Projekt: First, Konfiguracja: Debug Win32 ------
1>Źródło.obj : error LNK2005: Element _main jest już zdefiniowany w elemencie main.obj
1>Źródło1.obj : error LNK2005: Element _main jest już zdefiniowany w elemencie main.obj
1>C:\Users\Documents\Visual Studio 2017\Projects\Kurs c++\First\Debug\First.exe : fatal error LNK1169: znaleziono co najmniej jeden wielokrotnie zdefiniowany symbol
1>Kompilowanie projektu „First.vcxproj” wykonane — NIEPOWODZENIE.
========== Kompilacja: 0 zakończono powodzeniem, 1 zakończono niepowodzeniem, 0 zaktualizowano, 0 pominięto ==========

Specyfikacja:

Projekt systemu Win32

Typ aplikacji: Aplikacja konsolowa

Opcje dodatkowe: Pusty projekt

Element to: Plik c++ (.cpp)

komentarz zamknięcia: Uzyskałem rozwiązanie

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 7 maja 2017 przez Marcin_N_97 Stary wyjadacz (10,290 p.)
wybrane 7 maja 2017 przez Klaudiusz Piotrowicz
 
Najlepsza
1. Czy zainstalowałeś paczkę do obsługi projektów C++?

2. Twórz projekt w takiej formie: new > project > empty project. Add > new_file > main.cpp
komentarz 7 maja 2017 przez Klaudiusz Piotrowicz Początkujący (270 p.)

Założyłem nowy projekt tak jak kazałeś i mam to

1>------ Kompilacja rozpoczęta: Projekt: Projekt1, Konfiguracja: Debug Win32 ------
1>main.cpp
1>c:\users\documents\visual studio 2017\projects\kurs c++\projekt1\projekt1\main.cpp(9): warning C4551: wywołaniu funkcji brakuje listy argumentów
1>c:\user\documents\visual studio 2017\projects\kurs c++\projekt1\projekt1\main.cpp(9): error C4996: 'getch': The POSIX name for this item is deprecated. Instead, use the ISO C and C++ conformant name: _getch. See online help for details.
1>c:\program files (x86)\windows kits\10\include\10.0.15063.0\ucrt\conio.h(452): note: zobacz deklarację „getch”
1>Kompilowanie projektu „Projekt1.vcxproj” wykonane — NIEPOWODZENIE.
========== Kompilacja: 0 zakończono powodzeniem, 1 zakończono niepowodzeniem, 0 zaktualizowano, 0 pominięto ==========
 

Jeśli chodzi o pakiety to zainstalowałem tylko to.

komentarz 7 maja 2017 przez 10kw10 Pasjonat (22,880 p.)

zobacz deklarację „getch”

getch;

getch to funkcja wiec przydaly by sie nawiasy.

A najlepiej uzyj

getchar();

bo widze ze VS ma z tym jakis problem.

komentarz 7 maja 2017 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

A najnajlepiej cin.get();

komentarz 7 maja 2017 przez Klaudiusz Piotrowicz Początkujący (270 p.)
Nadal nie działa.
komentarz 7 maja 2017 przez 10kw10 Pasjonat (22,880 p.)
a co tym razem pisze ?
komentarz 7 maja 2017 przez Klaudiusz Piotrowicz Początkujący (270 p.)

getchar();

1>------ Kompilacja rozpoczęta: Projekt: First, Konfiguracja: Debug Win32 ------
1>Źródło.obj : error LNK2005: Element _main jest już zdefiniowany w elemencie main.obj
1>Źródło1.obj : error LNK2005: Element _main jest już zdefiniowany w elemencie main.obj
1>Źródło2.obj : error LNK2005: Element _main jest już zdefiniowany w elemencie main.obj
1>C:\Users\Documents\Visual Studio 2017\Projects\Kurs c++\First\Debug\First.exe : fatal error LNK1169: znaleziono co najmniej jeden wielokrotnie zdefiniowany symbol
1>Kompilowanie projektu „First.vcxproj” wykonane — NIEPOWODZENIE.
========== Kompilacja: 0 zakończono powodzeniem, 1 zakończono niepowodzeniem, 0 zaktualizowano, 0 pominięto ==========
 

cin.get();

1>------ Kompilacja rozpoczęta: Projekt: First, Konfiguracja: Debug Win32 ------
1>main.cpp
1>c:\users\documents\visual studio 2017\projects\kurs c++\first\first\main.cpp(8): error C2065: "cin": niezadeklarowany identyfikator
1>c:\users\documents\visual studio 2017\projects\kurs c++\first\first\main.cpp(8): error C2228: po lewej ".get" musi być typ struct/union
1>c:\users\documents\visual studio 2017\projects\kurs c++\first\first\main.cpp(8): note: typ to "unknown-type"
1>Kompilowanie projektu „First.vcxproj” wykonane — NIEPOWODZENIE.
========== Kompilacja: 0 zakończono powodzeniem, 1 zakończono niepowodzeniem, 0 zaktualizowano, 0 pominięto ==========
 

komentarz 7 maja 2017 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

Daj std::cin.get();

 

Poczytaj sobie o przestrzeniach nazw.

komentarz 7 maja 2017 przez Klaudiusz Piotrowicz Początkujący (270 p.)

1>------ Kompilacja rozpoczęta: Projekt: First, Konfiguracja: Debug Win32 ------
1>main.cpp
1>Źródło.obj : error LNK2005: Element _main jest już zdefiniowany w elemencie main.obj
1>Źródło1.obj : error LNK2005: Element _main jest już zdefiniowany w elemencie main.obj
1>Źródło2.obj : error LNK2005: Element _main jest już zdefiniowany w elemencie main.obj
1>C:\Users\Documents\Visual Studio 2017\Projects\Kurs c++\First\Debug\First.exe : fatal error LNK1169: znaleziono co najmniej jeden wielokrotnie zdefiniowany symbol
1>Kompilowanie projektu „First.vcxproj” wykonane — NIEPOWODZENIE.
========== Kompilacja: 0 zakończono powodzeniem, 1 zakończono niepowodzeniem, 0 zaktualizowano, 0 pominięto ==========
 

1
komentarz 7 maja 2017 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

Namotałeś coś. Stwórz nowy projekt aplikacji konsolowej z kreatora. W Visualu prototyp funkcji main nieco inaczej wygląda.

komentarz 7 maja 2017 przez Klaudiusz Piotrowicz Początkujący (270 p.)
Inaczej to znaczy jak? Jestem mega początkujący i korzystam z "od zera do gier kodera". myślałem ze nie będę miał takich problemów z pierwszym programem.
komentarz 7 maja 2017 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
Jak stworzysz nowy projekt, to będziesz wiedział.
komentarz 7 maja 2017 przez Klaudiusz Piotrowicz Początkujący (270 p.)
znalazłem rozwiązanie

Nie można nazwać elementu w vs 2017 "main" a przynajmniej tego z rozszerzeniem .cpp
komentarz 7 maja 2017 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
Pierwsze słyszę...
komentarz 7 maja 2017 przez Klaudiusz Piotrowicz Początkujący (270 p.)
Jednak nie Nie wiem co było nie tak założyłem nowy projekt aplikacji konsolowej nazwałem element main.cpp napisałem program od nowa i działa.
komentarz 7 maja 2017 przez Marcin_N_97 Stary wyjadacz (10,290 p.)
Tyle już programuje, a same main.cpp robię jako plik z mainem XD

A Twój błąd z tego co widzę polegał na tym, że miałeś chyba aplikacją konsolową win32, która powinna mieć coś tam (nie pamiętam, nie używam).

Ogólnie to jak nie masz pojęcia o programowaniuto zacznij od kursu Mirosława Zelenta na youtubie, a potem dopiero baw się w coś innego (a najlepiej przerób C++ porządnie).
komentarz 7 maja 2017 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

A Twój błąd z tego co widzę polegał na tym, że miałeś chyba aplikacją konsolową win32, która powinna mieć coś tam

No to żeś mu wyjaśnił laugh Ostatni błąd mówił o dwóch definicjach funkcji main.

komentarz 7 maja 2017 przez Klaudiusz Piotrowicz Początkujący (270 p.)
Nie wnikam to vs jest jakieś dziwne kopiuje program i wklejam działa. Przepisuje nie działa.
komentarz 7 maja 2017 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
Widocznie źle przepisujesz.
komentarz 7 maja 2017 przez Marcin_N_97 Stary wyjadacz (10,290 p.)
Oj tam oj tam. Przypomniało mi się, że jak kumplowi pomagałem konfigurować to po prostu w zły sposób tworzył nowy projekt. Bo robił z niego aplikację okienkowo-konsolową (!?!?) - wystarczyło albo załączyć odpowiednie rzeczy (których nie pamiętam) lub w inny sposób tworzyć nowy projekt.

Ogólnie wydaje mi się, że po prostu pierw stworzył plik main.cpp. Ponieważ to nie działało to potem stworzył projekt, w którym utworzył ten plik ponownie (main.cpp), a tamten klikając jakoś dodał. Przez to najprawdopodobniej była duplikacja, choć wydaje mi się, że inaczej wyglądało zgłaszanie duplikacji przynajmniej w vs15.
komentarz 7 maja 2017 przez Marcin_N_97 Stary wyjadacz (10,290 p.)
Visual Studio jest aktualnie jednym z lepszych środowisk do programowania na windowsie. Chcesz mieć wszystko dużo prostsze - używaj Code Blocks. Na razie nie potrzebujesz porządnego debuggera, więc imho on da Ci na początki wszystko czego Ci trzeba.
komentarz 7 maja 2017 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
No i dlatego lepiej stworzyć nowy projekt w kreatorze. Wtedy nie będzie problemów.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 319 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 686 wizyt
pytanie zadane 13 stycznia 2019 w C i C++ przez milioneq Początkujący (260 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 121 wizyt
pytanie zadane 21 marca 2019 w C i C++ przez MrChick888 Obywatel (1,020 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...