• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Symfony i konfiguracja Doctrine - błąd: SQLSTATE[HY000] [1045]

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,839 wizyt
pytanie zadane 7 maja 2017 w PHP przez Adam Ostrogórski Obywatel (1,070 p.)

Witam, 

podczas próby stworzenia nowej bazy danych wyskakują błędy:

[Doctrine\DBAL\Exception\ConnectionException]                                
  An exception occured in driver: SQLSTATE[HY000] [1045] Access denied for us  
  er 'root'@'localhost' (using password: NO)  

[Doctrine\DBAL\Driver\PDOException]                                          
  SQLSTATE[HY000] [1045] Access denied for user 'root'@'localhost' (using pas  
  sword: NO)                                                                   

[PDOException]                                                               
  SQLSTATE[HY000] [1045] Access denied for user 'root'@'localhost' (using pas  
  sword: NO)

 

Moje konfiguracje:

[parameters.yml]

parameters:
    database_host: 127.0.0.1
    database_port: null
    database_name: symfony
    database_user: root
    database_password: null            

 

[config.yml]

doctrine:
    dbal:
        driver: pdo_mysql
        host: '%database_host%'
        port: '%database_port%'
        dbname: '%database_name%'
        user: '%database_user%'
        password: '%database_password%'
        charset: UTF8
        # if using pdo_sqlite as your database driver:
        #   1. add the path in parameters.yml
        #     e.g. database_path: '%kernel.root_dir%/data/data.db3'
        #   2. Uncomment database_path in parameters.yml.dist
        #   3. Uncomment next line:
        #path: '%database_path%'

    orm:
        auto_generate_proxy_classes: '%kernel.debug%'
        naming_strategy: doctrine.orm.naming_strategy.underscore
        auto_mapping: true

 

Czy ktoś ma pomysł jak można sobie z tym poradzić?

Z góry dziękuję za każdą pomoc.

 

[Symfony 2.8; Ubuntu 16.04.2]

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 7 maja 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
wybrane 7 maja 2017 przez Adam Ostrogórski
 
Najlepsza

  SQLSTATE[HY000] [1045] Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: NO) 

Jesteś pewien, że masz użytkownika "root", który może logować się bez hasła? Bo błąd ewidentnie mówi, że nie udaje się zalogować do bazy.

komentarz 7 maja 2017 przez Adam Ostrogórski Obywatel (1,070 p.)
Nie wiem, co robię nie tak, ale dalej nie działa. Pomyślałem, że może usunę cały mysql i zainstaluję jeszcze raz i wtedy podczas instalacji ustawię hasło dla roota. Czy wiesz, jak odinstalować mysql w symfony?

Próbowałem w ten sposób:

sudo apt-get --purge remove mysql-client mysql-server mysql-common

sudo apt-get autoremove

sudo rm -rf /etc/mysql

sudo rm -rf /var/lib/mysql

 

Ale nie udało się. Czy znasz poprawny sposób?
komentarz 7 maja 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)

Czy wiesz, jak odinstalować mysql w symfony?

Nie da się, bo w Symfony nie ma serwera bazy MySQL. Symfony po prostu korzysta sobie z bazy MySQL i tylko tyle.

Sposobu na resetowania hasła nie znam, bo tego nie robiłem, ale podałem powyżej link do oficjalnej dokumentacji MySQL gdzie jakiś sposób jest opisany, tego bym spróbował.

komentarz 7 maja 2017 przez Adam Ostrogórski Obywatel (1,070 p.)
Wiem, dziękuję. I próbuję właśnie od tych kilku godzin. Tzn. chodziło mi o to, jak odinstalować z linuxa. Bo podczas instalacji ustalałem hasło dla roota, więc pomyślałem, że może w ten sposób.
komentarz 7 maja 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
Zupełnie szczerze mówiąc nie wiem gdzie dokładnie MySQL trzyma hasło roota, nigdy się tym nie interesowałem. Jedyne co mogę więc od siebie polecić to zrobienie tak, jak mówi ich dokumentacja.
komentarz 7 maja 2017 przez Adam Ostrogórski Obywatel (1,070 p.)
Rozumiem, dziękuję za pomoc.
0 głosów
odpowiedź 7 maja 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Composer update.

bazę tworzyłeś ręcznie?
komentarz 7 maja 2017 przez Adam Ostrogórski Obywatel (1,070 p.)
Nie, próbowałem przez konsolę linuxową.
komentarz 7 maja 2017 przez Adam Ostrogórski Obywatel (1,070 p.)
Update composera też nie pomógł.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 2,220 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 465 wizyt
pytanie zadane 15 listopada 2019 w PHP przez michal_php Stary wyjadacz (13,700 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 226 wizyt
pytanie zadane 17 lipca 2019 w PHP przez michal_php Stary wyjadacz (13,700 p.)

92,543 zapytań

141,386 odpowiedzi

319,494 komentarzy

61,929 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...