• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Front-end. Jak to naprawdę działa?

Object Storage Arubacloud
+1 głos
1,026 wizyt
pytanie zadane 6 maja 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez viseren Nowicjusz (130 p.)

Witam wszystkich użytkowników

     Trzy miesiące temu, postanowiłem, że zostanę front end developerem. Spędziłem większość czasu ucząc się HTML5 oraz CSS3. Teraz przyszedł czas na Javascript. Jednak nurtuje mnie kilka kwestii związanych  z web developerką. Rozumiem, że dzieli się ona na developerów od front-endu oraz back-endu. Każda z tych profesji korzysta z innych języków programowania.

     1. Jak wygląda proces tworzenia strony internetowej poprzez dwóch (front i back-end) pracowników oraz komunikacja między nimi?

     2. Jeśli samemu chciałbym stworzyć stronę np. dla autora wierszy, który chciałby publikować je w formie postów na swojej stronie - to jakich języków programowania do tego użyć?

     3. Słyszałem, że tworzy sie strony "oparte" na Wordpress - jednak czy jest to po prostu edytowanie gotowych szablonów wordpressa? Jeśli tak, to gdzie tu trudność? Po co sa front-end developerzy skoro można stworzyć takie strony korzystając z "website-makerów"?

     4. Czy będąc front-end developerem korzystającym z HTML,CSS,JS będę mógł tworzyć strony ograniczone tylko do tych podstawowych? Bez możliwości dodawania postów lub jakiejkolwiek edycji przez właściciela strony?

     5. Czy w tym zawodzie da się coś osiągnąć dysponując samym portfolio, bez studiów?

 

Z góry dziękuję za jakąkolwiek poświeconą uwage i Wasz cenny czas, miłego dnia

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 6 maja 2017 przez mtk3d Nałogowiec (46,690 p.)
1. Języki backendowe mają silniki szablonów i najczęściej z nich się korzysta. W PHP np Blade, Twig.

2. Jakikolwiek backendowy język: C#, PHP, Python, Java, a w twoim przypadku najlepiej JavaScript z NodeJS. Można też stworzyć template dla jakiegoś CMS'a: Wordpress, Joomla, Batflat

3. Można edytować szablon, można stworzyć od nowa, ale z tego co wiem, to żaden generator nie podstawi Ci kodu PHP do szablonu pod Wordpressa. Ogólnie w Wordpressie da się zrobić wszystko, tylko trzeba trochę nad tym posiedziec. Do tego dochodzą pluginy itd.

4. To co w 2

5. Pewnie że się da, tutaj dyplom się dość rzadko przydaje. Tylko musisz stworzyć sobie dobre portfolio, twórz jak najwięcej, z czasem dochodzi się do wyprawy. Dobre CV, Portfolio, dobre praktyki, których nabiera się z czasem.

Teraz jeśli chodzi o frontend, to przydaje się Angular, React itp., łatwiej znaleźć pracę. Twórz projekty dla siebie. Nie czekaj, aż ktoś ci da zlecenie, tylko wymyśl sobie jakąś firmę, organizacje, osobę i stwórz dla niej stronę.
komentarz 6 maja 2017 przez kap Stary wyjadacz (11,620 p.)
Ad.1 - albo backend wystawia restowe (czy jakieś inne) API i nie ma punktów styku. Albo kombinacja obu metod.
komentarz 6 maja 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
jak już wymieniamy to można też wspomnieć o szablonach Smarty - osobiście z nich korzystam i jestem bardzo zadowolony.
+1 głos
odpowiedź 6 maja 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
edycja 6 maja 2017 przez jpacanowski

2. Jeśli samemu chciałbym stworzyć stronę np. dla autora wierszy, który chciałby publikować je w formie postów na swojej stronie - to jakich języków programowania do tego użyć?

To zależy. Możesz stworzyć szablon, następnie podpiąć go pod jakiś CMS (np. Wordpress) - wtedy potrzebna jest znajomość podstaw języka PHP aby podpiąć taki szablon. W moim natomiast CMSie (to nie reklama) nie trzeba w ogóle znać żadnego języka aby podpiąć pod niego szablon, a podpinanie polega na:

<article>
    <h2>{{ post.title }}</h2>
    {{ post.content }}
</article>

Warto napisać jakiś własny CMS do prostszych stron.

3. Słyszałem, że tworzy sie strony "oparte" na Wordpress

Jak to "tworzy się na Wordpressa"? Po pierwsze, nie zawsze trzeba używać systemu CMS, a po drugie, Wordpress nie jest jedynym słusznym CMSem.

Po co sa front-end developerzy skoro można stworzyć takie strony korzystając z "website-makerów"?

Nie kłopocz się wieloma rzeczami. Zostańmy przy zawodzie który sobie wybrałeś. Takie website makery są dobre dla pani Krysi, która chce sobie zrobić (wyklikać) stronę i wychodzą z tego proste schematyczne strony.

4. Czy będąc front-end developerem korzystającym z HTML,CSS,JS będę mógł tworzyć strony ograniczone tylko do tych podstawowych?

Zależy gdzie się znajdziesz. Będziesz musiał korzystać albo z gotowych narzędzi, albo wybrać sobie swoje. Może być np. wymagany SASS, albo multum frameworków. Jeśli będziesz pracował jako freelancer to możesz korzystać ze swoich narzędzi i rozwiązań.

Bez możliwości dodawania postów lub jakiejkolwiek edycji przez właściciela strony?

Jeśli chcesz dostawać co jakiś czas telefon od klienta aby ciągle coś poprawić na stronie albo dodać coś to czemu nie. Jeśli postawisz mu stronę na CMSie to sam będzie mógł sobie wszystko zmieniać. Natomiast jeśli będzie to jakaś strona wizytówka to stawiać ją na CMSie może być bez sensu.

5. Czy w tym zawodzie da się coś osiągnąć dysponując samym portfolio, bez studiów?

Frontend? Studia? Heh...

Może tu wyciągniesz jakąś dodatkową wiedzę dla siebie...

https://forum.pasja-informatyki.pl/180073/jak-tak-naprawde-wyglada-praca-front-end-developera

komentarz 6 maja 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Bez możliwości dodawania postów lub jakiejkolwiek edycji przez właściciela strony?

Po pierwsze to na wielu prostych wizytówkach wcale nie ma postów, aktualności itp. Bardzo często jest to po prostu statyczna treść, a klient myśli o zmianach dopiero gdy zmieni adres firmy, telefon itp... choć niestety i tutaj często zdarza się, że na stronach są dane nieaktualne...

Dzisiaj wcale nie trzeba już wizytówek stawiać na rozbudowanych CMS, to trochę jak strzelanie z armaty do komara. W dobie HTML5 dysponujemy atrybutem contenteditable i wystarczy po prostu dla wybranych elementów strony nadać contenteditable="true" + jakiś przycisk w stylu "Zapisz zmiany" po czym przez JS (Ajax) przerzucić to do bazy i zapisać nowy rekord (ewentualnie podmienić jeśli nie dajemy możliwości archiwizacji zmian, co czasami nie jest faktycznie konieczne). Według mnie zaletą takiego rozwiązania jest to, że klient może bardzo łatwo modyfikować stronkę (bez znajomości cms ani html), a ponad to nie zepsuje układu graficznego. Łatwo można np. w JS ograniczyć ilość znaków dla różnych pól, usunąć ewentualne znaczniki html gdyby klient chciał pokombinować (np. prostym regexp) i zrobić wiele innych rzeczy...

A to że edycja będzie możliwa tylko na nowszych przeglądarkach osobiście uważam, że nie jest wadą. Wystarczy w umowie jasno sprecyzować, od jakich wersji środowisk możliwa jest edycja witryny. No i oczywiście włączanie contenteditable dopiero po stwierdzenia (po stronie serwera) zalogowania :)

komentarz 7 maja 2017 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
Nie zawsze, klient czasami woli nie zmienić tylko treść, ale powrzucać zdjęcia, dołożyć układ. Po drugie dla osoby, która kiedyś słyszała o HTML, gui wp-ka jest lepszym rozwiązaniem.
komentarz 7 maja 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
W pełni się zgadzam. Ja nie napisałem, żeby od razu zrezygnować z cms - ale żeby podchodzić bardziej elastycznie do klientów.

Wiele prostych wizytówek nie ma nawet galerii albo bardzo proste i nie ma aktualizacji, postów itp. więc można takiemu klientowi zaserwować edycję z poziomu witryny (np. właśnie z użyciem contenteditable). Jeśli jednak wchodzą w grę aktualizacje, posty, wydarzenia itp. to najczęściej faktycznie cms jest lepszym rozwiązaniem. Uważam po prostu, że wiele osób z góry wychodzi z założenia, że np. jeśli wizytówka to wordpress czy jakiś inny cms bez nawet próby analizy innych możliwości.

Część klientów owszem zna nawet podstawy html czy obsługi wordpress, ale pamiętajmy też i o tych, którzy czasami nawet kiepsko ogarniają podstawy Office a chcieliby mieć stronę (będącą najczęściej po prostu jednym z elementów reklamy). A z doświadczenia w pracy z systemami CRM wiem... że wiele użytkowników na prawdę słabiutko ogarnia "kompa"... niby mamy zawrotnie dynamiczny postęp technologiczny ale czasami zastanawiam się... że chyba dla wielu ludzi komputer === facebook :(

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 4,014 wizyt
pytanie zadane 18 września 2016 w HTML i CSS przez agipacz Początkujący (460 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 225 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 245 wizyt

92,551 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,523 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...