• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

javascript i "async" w podpinaniu javascriptu w html

Object Storage Arubacloud
0 głosów
389 wizyt
pytanie zadane 5 maja 2017 w JavaScript przez BeSSeSSt Obywatel (1,190 p.)

Witam. Uczę się JavaScript i mam pytanie. 


<script src = "script.js"></script>

Powyżej podpięcie JS w dokumencie HTML.

function funkcja()
{
	alert('przykladowy tekst');
}

var element = document.getElementById('przycisk');
element.onclick = funkcja;

A tutaj powyżej kod JS.

A o to poniżej błąd w przeglądarce:

Uncaught TypeError: Cannot set property 'onclick' of null

Grzebiąc w internecie doszedłem do wniosku, że w podpięciu musi być "async" 

<script src = "script.js" async></script>

Z tym działa tak jak działać powinno. A teraz pytanie: Co to jest to "async" i do czego to służy? 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 5 maja 2017 przez Magicone Nałogowiec (45,100 p.)
wybrane 8 maja 2017 przez BeSSeSSt
 
Najlepsza

Atrybut [async] przy tagach script mówi przeglądarce, żeby załadowała konkretny skrypt asynchronicznie i nie czekała na niego, tylko renderowała pozostałe elementy dokumentu. Natomiast w twoim przypadku bardziej logicznie zachowa się atrybut [defer], który każe przeglądarce załadować skrypt dopiero po skończeniu parsowania całego dokumentu, ale też przed wywołaniem zdarzenia DOMContentLoaded; powinno się go używać do vendorów, czyli skryptów zewnętrznych.

https://davidwalsh.name/html5-async

0 głosów
odpowiedź 5 maja 2017 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

Da radę bez async jeśli podepniesz skrypt w prawidłowym miejscu, czyli przed domknięciem znacznika body.

komentarz 5 maja 2017 przez BeSSeSSt Obywatel (1,190 p.)
A no to chyba że tak :D. Dzięki za odpowiedz :)
komentarz 5 maja 2017 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

Psst. tutaj masz fajny artykuł dotyczący dodawania eventów.

Psst2. Programiści używają console.log itp. wink 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 195 wizyt
pytanie zadane 26 maja 2018 w JavaScript przez Paweł Romanoski Początkujący (320 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 161 wizyt
pytanie zadane 21 stycznia 2023 w JavaScript przez ferdynand Obywatel (1,250 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 844 wizyt
pytanie zadane 30 maja 2022 w JavaScript przez mizerka Nowicjusz (240 p.)

92,551 zapytań

141,399 odpowiedzi

319,529 komentarzy

61,937 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...