• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed c++ ,obliczanie BMI

Object Storage Arubacloud
0 głosów
6,538 wizyt
pytanie zadane 4 maja 2017 w C i C++ przez Jakub 0 Pasjonat (23,120 p.)
zamknięte 20 sierpnia 2019 przez Jakub 0

Witam ,doszedłem do końca rozdziału o danych z książki c++ szkoła programowania ,zależy mi żeby dobrze opanować każdy rozdział więc rozwiązuje też końcowe zadania . Natknąłem się na jedno z wyliczeniem BMI . Nie jest trudne ale trzeba dokonać wielu konwersji , nie jestem pewny czy dobrze zrozumiałem i wykonałem zadanie :

(c++ ,szkoła programowania Dane ,str 118 , ćw Programistyczne zad 2)

dziękuje za pomoc , oto mój kod :

#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
    float cal;
    float foot;
    float funt;

    cout<<"podaj wzrost w calach i stopach : "; cin>>cal>>foot; //ma byc w calach i stopach . nie wiem czemu tak ...
    cout<<"podaj wage w funtach : "; cin>>funt;

    const float meters_calc = 0.0254;   //stale symboliczne 
    const float kg_calc = 2.2; 

    float meters = cal*meters_calc; //nie zamieniam stop na cale bo cale tez uzytkownik podaje 
    float kg = funt/kg_calc;

    double meters_cube = meters*meters; //wzrost do kwadratu

    long double BMI = kg/meters_cube; //BMI to waga w kg podzielona przez wzrost do kwadratu 

    cout<<endl;
    cout<<"twoje BMI wynosi : "<<BMI<<endl;

    return 0;
}

 

komentarz zamknięcia: temat zamknięty

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 4 maja 2017 przez degrek Bywalec (2,380 p.)
wybrane 4 maja 2017 przez Jakub 0
 
Najlepsza
Niestety nie zrozumiałeś polecenia, masz zamienić stopy na cale ponieważ musisz je później zamienić na metry.
Czyli podajesz np 10 stop i 20 cali czyli masz: 10 *12 + 12 = 132, następnie 132 * 0.0254.
Tak wygląda poprawna zamiana. Musisz sobie uświadomić że u nich stopa to jest jakby nasz metr a cal to centymetr (PRZYKŁAD).
komentarz 4 maja 2017 przez Jakub 0 Pasjonat (23,120 p.)
racja  nie wiem jakim cudem na to nie wpadłem , coś właśnie sądziłem że robię zadanie źle ... , Dzięki za pomoc
–1 głos
odpowiedź 20 sierpnia 2019 przez magda_19 Gaduła (3,080 p.)

To mój kod do tego programu: 

#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
    float  wzrost, waga, bMI;

    cout << "Podaj swoj wzrost (w stopach i calach) i wage (w funtach)" << endl;
    cin >> wzrost >> waga;

    wzrost = (wzrost * 12 * 0.0254);
    waga = waga / 2.2;
    cout << "Twoj wzrost w metrach: " << wzrost << endl;
    cout << "Twoja waga w kilogramch: " << waga << endl;

    bMI = float (waga / (wzrost * wzrost));

    cout << "BMI:" << bMI << endl;
    return 0;
}

 

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 946 wizyt
pytanie zadane 12 października 2018 w C i C++ przez Yanec Nowicjusz (120 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 1,051 wizyt
pytanie zadane 16 sierpnia 2017 w C i C++ przez Gorlik1337 Użytkownik (610 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 1,363 wizyt
pytanie zadane 30 listopada 2016 w C i C++ przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,560 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...