• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Sprawdzenie kodu strony, display inline-block wychodzenie diva poza rozmiar przy ustawieniu marrginesu

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
192 wizyt
pytanie zadane 2 maja 2017 w HTML i CSS przez kevin Mądrala (5,010 p.)
zmienione kategorie 2 maja 2017 przez Arkadiusz Waluk
Witam!

Wcześniej założyłem wątek z głównym pytaniem co robić jeżeli nie jestem pewny rozwiązania, głównie odpowiedź polegała na tym żebym pytał. Więc naskrobałem prosty kawałek kodu który przedstawia pewne nieścisłości https://jsfiddle.net/adriansikora344/gdmh23d2/ w oknie ze stylami są pytania które wypiszę poniżej ale mam też dwa  inne:

1. Po użyciu display: inline-block mam przestrzeń pomiędzy divami aby całkowicie temu zaradzić na wszystkich przeglądarkach wystarczy mi margin-right: -4px ? Czy muszę wykorzystać wszystkie rozwiązania ze strony https://css-tricks.com/fighting-the-space-between-inline-block-elements/

2. Nadawanie stylów za pomocą # id wystrzegać się jak ognia ?

3. dispaly: inline-block to teraz trend ?

Pytania z pliku css:

1.    Jak mam ustawić stopkę jeżeli chcę żeby była zawsze na samym dole strony ? Ustawić ją na position fixed i bootom: 0; ?

2.    Mam sobie diva który ma jakąś szeerokośc np. width: 1000px bądź width: 100% i teraz w tym divie mam drugiego diva i chcę aby on mial width: 100% ale jeżeli ustawię mu margin np margin: 10px 10px to już on wyjdzie poza diva w którym się znajduje, czemu tak się dzieje i jak sobie z tym radzić ? Jeżeli tego diva ustawie za pomoca padding w divie nadrzędnym to już jest dobrze.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 2 maja 2017 przez Magicone Nałogowiec (45,100 p.)

1. Piszą proponowane rozwiązania i podsumowują każde z nich. Wybierz i wykorzystaj jedną opcję.

2. Nie jak ognia, ale ze świadomością, że stylowanie po klasach to najlepsza i najbardziej rozsądna praktyka.

3. Trend? Jeśli już to powiedziałbym, że flex jest trendem. Anyway kierowanie się trendem do rozwiązania konkretnych problemów jest okropnie passe.

1. Tutaj masz kilka rozwiązań z opisem.

2. Słowo klucz: box-sizing.

komentarz 2 maja 2017 przez kevin Mądrala (5,010 p.)
flex ?
Co do nadawania styli po id to jaki jest przeciwny argument ? Jestem początkujący i w końcu co float nie, inline-block też już nie ? Tylko flex ?
komentarz 2 maja 2017 przez Magicone Nałogowiec (45,100 p.)

Hmm, chociażby brak argumentów stylowania po [id] przemawia za użyciem klas. Pod hasłem "shall i style by id or class" znajdziesz mnóstwo artykułów co do tego tematu. To że jesteś początkujący nie zwalnia Cię z tego, aby czytać artykuły ze zrozumieniem. Użycie float wymaga kontroli elementów pływających przez użycie clearfix'a, czyli elementu ze stylem clear: both. Inline-block powoduje problemy ze spacjami pomiędzy elementami, łatanie tego jest średnio przejrzyste i przyjemne. Flexbox natomiast charakteryzuje się brakiem wsparcia wśród starych przeglądarek, ale tu postaw sobie pytanie - czy rzeczywiście potrzebujesz je wspierać?

Chyba na nie tą wersję kodu wstawiłem co była w linku, już poprawiłem. Co do flex, wątpię żeby wsparcie dla IE8 itp było mi potrzebne, ale skoro będzie mi to potrzebne tylko w 2 miejscach to nie widzę sensu żeby używać flex chyba że się mylę ?

Czyli liczenie marginesów odpada ? W sensie width: 100% - (margin-left + padding-left + 2*border-size + padding-right + margin-right);

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 121 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 287 wizyt

93,024 zapytań

141,986 odpowiedzi

321,290 komentarzy

62,371 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...