• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed problemy z routerem

0 głosów
313 wizyt
pytanie zadane 29 kwietnia 2017 w Sieci komputerowe, internet przez SoDoIt Obywatel (1,190 p.)
zamknięte 30 kwietnia 2017 przez SoDoIt
Witam, ostatnio zakupiłem router tp linka model TL-WR843N i zamieniłem starego(wr740n) na nowego zamiast i skonfigurowałem. Problem jest w tym iż nowszy model ma mniejszą prędkość niż stary... stary( 6-6,3mb/s) a nowy (5,5,-6,0mb/s) w zależności od pory dnia pogody ; internet radiowy jakieś porady ?
komentarz zamknięcia: chyba jest odpowiedź ;v

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 29 kwietnia 2017 przez niezalogowany
Wina jest połączenia antena maszt nadajnika. Gdyż współczesne rutery mają przepustowości 100MB/s tak samo jak karty sieciowej (lub 1GB). Autonegocjacja zachodzi pomiędzy kartą a ruterem. I tu w parametrach się nie zmienia. Po prostu na drodze między anteną odbiorczą a nadajnikiem muszą występować jakieś przeszkody typu drzewa. A na to może też wpływać pogoda (mam ruter bezprzewodowy huawei na simke i u niego jak zachmurzone niebo gorszy dużo zasięg jest).
komentarz 30 kwietnia 2017 przez SoDoIt Obywatel (1,190 p.)
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale jest tak. Internet z miasta leci do mojej miejscowości konkretnie do odbiornika ... na kościele .. skąd rozsyłane łącze jest do mojego odbiornika ... (od kościoła do mnie jakiś niecały kilometr) a z tamtąd kablem do routera ;d
komentarz 30 kwietnia 2017 przez niezalogowany
Coś w tym stylu. A spadek prędkości upatrywałbym w czyms rosnącym pomiędzy nadajniekiem a twoim odbiornikiem w domu. Przykładowo, mój sąsiad miał sygnał radiowy gdyż pomiędzy odbiornikiem a nadajnikiem nie było drzew. Natomiast na drodze pomiędzy moim domem a nadajnikiem drzewa były i lipa. Ale często właśnie tak jest że z początku jest, a z czasem rozrastają się zakłócając sygnał. Bo moim zdaniem ruter tu nic nie jest winien.
0 głosów
odpowiedź 29 kwietnia 2017 przez leemish Użytkownik (780 p.)
Na jakiej częstotliwości puściłeś wi-fi?

w radiowym dużo zależy od pogody i od lokalizacji  w pomieszczeniu. postaw go przy oknie, powinno być lepiej
komentarz 29 kwietnia 2017 przez SoDoIt Obywatel (1,190 p.)
częstotliwość jest chyba tylko 2,4 GHz :.: ogólnie te kanały i  ich szerokości mam na auto.
Ok to spróbuje go przestawić bo tak teraz myślę .. stoi pod biurkiem obok komputer szafki, głośniki .. chyba to go przytłacza ;d

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 209 wizyt
pytanie zadane 24 kwietnia 2021 w Sieci komputerowe, internet przez nielot Obywatel (1,270 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 654 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,411 wizyt

93,731 zapytań

142,669 odpowiedzi

323,286 komentarzy

63,291 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...