• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Liczby pierwsze - c++

Object Storage Arubacloud
0 głosów
923 wizyt
pytanie zadane 28 kwietnia 2017 w C i C++ przez seba Dyskutant (8,900 p.)
zamknięte 30 kwietnia 2017 przez seba
Wiem że pytanie już pewnie jest tu nie pierwszy raz ale trudno. Na spoju niedokońca rozumiem zadanie. Według mnie zadanie polega na wpisywaniu liczb z przedziału  1<10000 a liczba testów ma wynosić 100000. I tak zroobilem stworzyłem if'a który w trakcie wpisania liczby z błędnego przedziału cofa pętle o jeden i jeszcze raz trzeba wpisać. Wszystko pokazuję poprawnie. Nie wiem co może być błędne, wiem że nie moge tu wstawiać kodu ze spoja ale jeśli ktoś mógłby mi pomóc poprzez konwersacje przez skrzynke odbiorczą będę wdzięczny.
komentarz zamknięcia: Rozwiązane
komentarz 29 kwietnia 2017 przez niezalogowany
edycja 29 kwietnia 2017
NIE! Dostajesz liczbę i masz sprawdzić czy jest pierwsza. Nie obchodzi Cię nic poza tym. Tzn w zadaniach na spoj nie masz sprawdzać czy dobre są dane do testowania. Zakresy są podane byś np miał pewność, że używasz odpowiedniego typu zmiennej, aby liczba albo wynik działań się w niej zmieścił. Ewentualnie czasami podpowiadają metodę zrobienia zadania (dwie cyfry silni).

Podsumowując: Jeżeli nie działa to wina leży po stronie sprawdzania czy liczba pierwsza. Coś jest tam jest nie tak.

PS. Wstaw kod. Nie patrz na regulamin. Bez niego nic nie zrobimy, a po otrzymaniu odpowiedzi będziesz mógł go usunąć.
komentarz 30 kwietnia 2017 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
edycja 30 kwietnia 2017 przez HaKIM

Seba, zapoznaj się z regulaminem. :)


Nie zauważyłem odpowiedzi powyżej... Następnym razem musisz szybciej usuwać wpis. :D

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 29 kwietnia 2017 przez niezalogowany
edycja 30 sierpnia 2017
 
Najlepsza

1. W treści zadania nie ma liczby testów - jest tylko ich zakres. Liczba testów to pierwsza podawana liczba:

int liczba;
int ile;
cin>>ile;
for(int i=1;i<=ile;i++)
/* ... */

2. W if'ie zamiast sprawdzać iterację czy jest pierwsza sprawdzaj liczbę:

if( czypierwsza(liczba) ) //...

Tyle powinno wystarczyć ;) 

1
komentarz 29 kwietnia 2017 przez seba Dyskutant (8,900 p.)
Chwała ci wielki człowieku. Mission Complete XD
0 głosów
odpowiedź 28 kwietnia 2017 przez Knayder Nałogowiec (37,640 p.)
Czemu nie możesz tu wstawić kodu?

Masz specjalny przycisk w tym edytorze na forum (Czarny, z klamrami i napisem "code".
0 głosów
odpowiedź 29 kwietnia 2017 przez Galit Początkujący (280 p.)
Ja chciałem takie coś ułożyć, ale chyba nie bardzo?? Ide dalej researchować xD

 

if ((n>1)&&(n/1)&&(n/n))
komentarz 29 kwietnia 2017 przez chucksqll Stary wyjadacz (12,930 p.)
Jeśli dobrze interpretuję ten kod to każda liczba całkowita dodatnia go spełnia
komentarz 30 kwietnia 2017 przez Shiro Stary wyjadacz (10,300 p.)
co to za warunek n/1 ? :D

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 5,979 wizyt
pytanie zadane 11 listopada 2017 w C i C++ przez Scypyon Gaduła (3,450 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 2,313 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 199 wizyt
pytanie zadane 1 sierpnia 2023 w C i C++ przez Jakub005 Początkujący (310 p.)

92,565 zapytań

141,416 odpowiedzi

319,596 komentarzy

61,948 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...