• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wykres na stronie w JavaScript

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,903 wizyt
pytanie zadane 27 kwietnia 2017 w JavaScript przez hydyne Nowicjusz (120 p.)
zmienione kategorie 28 kwietnia 2017 przez draghan

Zaczynam naukę JSa, "podstawy podstaw" jakieś już mam ale chcę zrobić coś większego. Planuję wykonać narzędzie do rysowania kształtów 2D sparametryzowanych według danych podanych przez użytkownika.
Będę wdzięczny za naprowadzenie jak takie coś wykonać. Na początek coś co powinno być w miarę proste, całe narzędzie będzie się składało z takich małych części składowych jak to:

Narzędzie do rysowania części okręgu.
Użytkownik wypełnia w kilku polach wartości a po prawej stronie rysuje się fragment okręgu w określonym miejscu takiego widoku zgodnie z podanymi wymiarami. Na rysunku tym oczywiście widoczna jest tylko ta czerwona linia. Wymiary i osie umieściłem tam tylko informacyjnie. Robiłem takie rzeczy w excelu na wykresie punktowym. Chcę narzędzie które mam w excelu przenieść na stronę internetową. Będzie na tym rysunku/wykresie wiele takich linii tworzących pewien rysunek. Wszystkie wzory i rozwiązanie matematyczne tego mam, kwestia tylko jak to zrobić w JS? Jakie biblioteki? Może jakieś podobne przykłady ktoś zna?

1
komentarz 28 kwietnia 2017 przez radek024 Szeryf (77,160 p.)
Myślę, że warto abyś poczytał o canvas - z pewnością to tutaj wykorzystasz.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 28 kwietnia 2017 przez kGrab Użytkownik (700 p.)

Zgadzam się z sugestią użytkownika radek024. Element canvas i jego obsługa poprzez JS będzie dobrym rozwiązaniem. Możesz też poszukać czy biblioteka jqPlot oferuje coś czego dokładnie poszukujesz sprawdź tutaj: http://www.jqplot.com/examples/pieTest.php

Swoją drogą jqPlot i tak wykorzystuje element canvas, więc na przyszłość dla takich rozwiązań może Ci się to przydać. W języku polskim odnośnie canvas polecam Ci kurs: https://kursownik.pl/kursy/html5_canvas/. Już po pierwszych kilku lekcjach będziesz wiedział jak wstawić element canvas i obsługiwać go dla potrzebnych tobie zastosowań.

Poprzez canvas możesz narysować część okręgu dzięki funkcji: context.arc(x,y,r,sAngle,eAngle,counterclockwise);. Zapraszam po szczegóły do dokumentacji.

Miłej lektury!

komentarz 30 kwietnia 2017 przez hydyne Nowicjusz (120 p.)
Świetny ten kursownik.pl, dzięki za link. Jestem po kilku odcinkach i już widać, że będzie tam wszystko czego potrzebuję.
0 głosów
odpowiedź 14 czerwca 2017 przez obl Maniak (51,280 p.)

Jeżeli chcesz napisać skrypt do tworzenia wykresów kołowych to równie dobrze możesz to zrobić wykorzystując grafikę svg, np. tak: obliczeniowo.com.pl/?id=Prosty skrypt tworzący wykres kołowy svg napisany w JavaScript

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 1,189 wizyt
pytanie zadane 11 października 2017 w JavaScript przez Neronys Bywalec (2,090 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 410 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 60 wizyt
pytanie zadane 22 maja 2019 w JavaScript przez michal_php Stary wyjadacz (13,700 p.)

92,539 zapytań

141,382 odpowiedzi

319,481 komentarzy

61,928 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...