• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C++;Błąd invalid conversion from 'int' to 'float*' [-fpermissive]

Object Storage Arubacloud
0 głosów
865 wizyt
pytanie zadane 26 kwietnia 2017 w C i C++ przez Krzychu234 Początkujący (350 p.)

mam taką funkcje:

#include "nagl.h"

static float funkcja_sredniej(float oceny[1000000],float ilosc,float suma)
{
    cout<<"Ile masz ocen? ";
    cin>>ilosc;

    for(int i=1;i<=ilosc+1;i++)
    {
        cout<<"Podaj "<<i<<" ocene ";
        cin>>oceny[i];
        suma+=oceny[i];
    }
    cout<<"Srednia arytmetyczna wynosi "<<suma/ilosc;

    getchar();
}

i chce ją wywołać w tym pliku:

#include "nagl.h"
#include "Dodawanie.cpp"
#include "Odejmowanie.cpp"
#include "Mnozenie.cpp"
#include "Dzielenie.cpp"
#include "Pole.cpp"
#include "Objetosc.cpp"
#include "Potegi.cpp"
#include "Przeliczniki.cpp"
#include "Srednia.cpp"

int wybor;

int main()
{

    for(;;)
    {
    cout<<"         MENU GLOWNE"
        <<"\n--------------------------"
        <<"\n1.  Dodawanie"
        <<"\n2.  Odejmowanie"
        <<"\n3.  Mnozenie"
        <<"\n4.  Dzielenie"
        <<"\n5.  Pole"
        <<"\n6.  Objetosc"
        <<"\n7.  Podegowanie"
        <<"\n8.  Przeliczniki"
        <<"\n9.  Srednia arytmetyczna"
        <<"\n10. Ile dni w miesiacu"
        <<"\n11. Sprawdzanie wieku"
        <<"\n12. Ciag Fibanacciego"
        <<"\n13. Gra w zgadywanie"
        <<"\n14. Symulator totka"
        <<"\n15. Quiz o C++"
        <<"\n16. Dane osobowe"
        <<"\n17. Koniec programu\n";

    cin>>wybor;

    switch(wybor)
    {
    case 1:
        system("cls");
        funkcja_dodawania(1, 2);
    break;

    case 2:
        system("cls");
        funkcja_odejmowania(1, 2);
    break;

    case 3:
        system("cls");
        funkcja_mnozenia(1, 2);
    break;

    case 4:
        system("cls");
        funkcja_dzielenia(1,2);
    break;

    case 5:
         system("cls");
         funkcja_pola(1,2,3,4,5,6,7,8);
    break;

    case 6:
         system("cls");
         funkcja_objetosci(1,2,3);
    break;

    case 7:
         system("cls");
         funkcja_podegi(1/*2*/);
    break;

    case 8:
         system("cls");
         funkcja_przelicznika(1,2,3,4);
    break;

    case 9:
         system("cls");
         funkcja_sredniej(1,2,3);
    break;

i w tym pliku w 85 linijce mam error: invalid conversion from 'int' to 'float*' [-fpermissive]

proszę o pomoc

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 26 kwietnia 2017 przez tangarr Mędrzec (154,780 p.)
Przekazujesz liczbę (int) 1 zamiast spodziewanej tablicy floatów.
0 głosów
odpowiedź 26 kwietnia 2017 przez Knayder Nałogowiec (37,640 p.)
Co ty tu w ogóle próbowałeś wykminić?
Argumenty:
(float oceny[1000000],float ilosc,float suma)

A ty wywołujesz tą funkcję z takimi argumentami:
(1,2,3)
komentarz 26 kwietnia 2017 przez Krzychu234 Początkujący (350 p.)
jak zrobie tak jak mówisz to jest jeszcze gorzej...
komentarz 26 kwietnia 2017 przez Knayder Nałogowiec (37,640 p.)
Ale co?
Ja ci nie mówię co masz napisać. Zapytałem się o co ci chodzi z tymi argumentami O_o
(1,2,3) masz w kodzie.
komentarz 26 kwietnia 2017 przez Knayder Nałogowiec (37,640 p.)
void srednia() {
	int ilosc;
	std::cout << "Ile masz ocen? ";
	std::cin >> ilosc;
	int suma = 0;
	for (int i = 0; i < ilosc; i++)
	{
		int ocena;
		std::cout << "Podaj " << i+1 << " ocene ";
		std::cin >> ocena;
		suma += ocena;
	}
	std::cout << "Srednia arytmetyczna wynosi " << (float)suma / ilosc << '\n';
}

Masz tutaj tą funkcję, bo raczej się nie dogadamy, bo nie ogarniasz w ogóle jak działają funkcję z tego co widzę.
Wróć w kursie który przerabiasz do funkcji, bo nie rozumiesz jak one działają.

Podobne pytania

–1 głos
1 odpowiedź 713 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 3,282 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 319 wizyt

92,555 zapytań

141,402 odpowiedzi

319,538 komentarzy

61,938 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...