• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Student mechatroniki chce zacząć programować, program obsługi restauracji

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
226 wizyt
pytanie zadane 23 kwietnia 2017 w C i C++ przez adam864 Nowicjusz (120 p.)
Witam, na imię mam Adam i jak wspomniałem w tytule jestem studentem Mechatroniki na Politechnice Lubelskiej. Nadszedł moment mojego rozwoju w którym muszę zmierzyć się z napisaniem pracy inżynierskiej, pewnego dnia podczas rozmyślania nad tematem pracy inżynierskiej (dodam, że dorywczo pracowałem jako kelner w restauracji) wpadłem na pomysł aby napisać program, gdzie na jednym urządzeniu klient będzie przeglądał menu a następnie komponował zamówienie, kelner na drugim urządzeniu będzie odbierał zamówienie i przesyłał je na kuchnię, gdzie będzie wyświetlane, do tego przyda się obsługa kasy fiskalnej (drukowanie paragonów). Podobne programy istnieją, np w McDonald'ach. Zacząłem się uczyć programowania i wszystkiego z tym związanego, za każdym razem gdy zgłębię trochę swoją wiedzę pojawia się przeświadczenie o tym, ile tej wiedzy jest i jak obszerna to dziedzina, bardzo spodobała mi się ta dziedzina nauki i rozwoju. Przerabiając kursy i tutoriale na YT przez miesiąc/dwa dowiedziałem się więcej niż przez dwa semestry informatyki na uczelni.

PYTANIA:

1. Gdzie się uczyć? Tj. jakieś książki, tutoriale godne polecenia?

2. Mam VisualStudio2017, myślę by zacząć coś działać w C#, ale nie mam odpowiedniej wiedzy na temat jego komponentów i sposobu ich działania, jakaś książka o tym?

3. Jak w ogóle podjąć temat tego programu, byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś przedstawił mi konkretny plan działania, ogólnie - jak to zrobić?

Jak pewnie da się zauważyć jestem jeszcze w tym zielonkawy więc wdzięczny będę za każdą poradę. Pomóżcie, każdy kiedyś zaczynał ;)

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 23 kwietnia 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Co wspólnego ma twój kierunek z pracą jaką chcesz napisac? bo to jest typowo webowa aplikacja.
komentarz 23 kwietnia 2017 przez adam864 Nowicjusz (120 p.)
Mechatronika = mechanika + informatyka + elektronika. Czyli nauka podstaw wszystkiego, zgłębienie jednego i połączenie tego do współpracy z resztą. Bardzo zaciekawiła mnie ta dziedzina i nawet jeżeli zmuszony będę napisać pracę z innej dziedziny to programowanie jest tym co mi się spodobało i chcę rozwijać.
komentarz 23 kwietnia 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Mechatronika to połączenie wszystkiego, więc po pracy inż spodziewałbym się również czegoś co integruje informatykę, mechanikę, elektronikę..
komentarz 24 kwietnia 2017 przez adam864 Nowicjusz (120 p.)
Nie stwierdziłem jeszcze ostatecznie, że to będzie temat mojej pracy, jeżeli miałby być to naturalnie musiałbym jakieś mechaniczne elementy do tego dodać. Raczej po prostu zainteresował mnie ten temat i chciałbym go zgłębić.
+1 głos
odpowiedź 23 kwietnia 2017 przez BlackMoon Obywatel (1,730 p.)

C# to moim zdaniem język który może Ci przypaść do gustu. Jest obiektowy, dosyć intuicyjny i łatwy w czytaniu. 

Serdecznie polecam książkę "C# Rusz Głową" by Jennifer Greene i Andrew Stellman. Dzięki niej zapoznasz się z podstawami języka i poznasz m.in. technologie WFA i WPF (programy okienkowe, świetne na początek). 

Książka napisana jest w naprawdę takim "nieformalnym" językiem, jest doprawdy mnóstwo przykładów i zadań które wykonujesz sam, a nawet jeśli czegoś nie wiesz to w internecie są dziesiątki przygotowanych już gotowców. Z łatwością opanujesz solidne podstawy C#.

W dodatku wszystko jest robione pod Visual Studio, IDE z którym jak napisałeś masz już do czynienia.

Wg mnie skup się na razie na tej książce. Po opanowaniu podstaw będziesz gotów na coś bardziej zaawansowanego jak ASP czyli strony internetowe z C#, lub WCF czyli aplikacje klient-serwer.

Pozdrawiam i miłego kodowania wink

komentarz 23 kwietnia 2017 przez adam864 Nowicjusz (120 p.)
Dzięki, już się biorę za szukanie tej książki ;)

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 229 wizyt
pytanie zadane 10 lutego 2019 w HTML i CSS przez Stoprocent Użytkownik (930 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 714 wizyt
+2 głosów
0 odpowiedzi 282 wizyt

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...