• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ustawianie daty dołączenia.

Object Storage Arubacloud
+1 głos
264 wizyt
pytanie zadane 6 kwietnia 2015 w SQL, bazy danych przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

Cześć. Moje pytanie polega na: Jak dodać datę w pliku rejestracja?  Chodzi o to aby do kolumny "data" dodała się ta, w której się zarejestrował użytkownik. Dla dociekliwych chodzi mi o: Rok, miesiąc, dzień. 

$sql_add = $connection->Query("INSERT INTO `users` VALUES ('data");

Proszę zamiast data wkleić poprawny kod. Byłbym wdzięczny. :)

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 6 kwietnia 2015 przez toaspzoo Dyskutant (8,300 p.)
wybrane 6 kwietnia 2015 przez HaKIM
 
Najlepsza
Insert into `users` values (NOW())
Insert into `users` values (DATE())

 

komentarz 6 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Serio to takie proste? : P
komentarz 6 kwietnia 2015 przez toaspzoo Dyskutant (8,300 p.)

No a jak :P

Możesz też prościej 

insert into `users` set `data`= NOW();

 

komentarz 6 kwietnia 2015 przez toaspzoo Dyskutant (8,300 p.)
Pamiętaj, tylko że kolumna w bazie danych powinna mieć format DATE
komentarz 6 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

Tak, zrobiłem formatem date. Kod będzie wyglądał następująco, tak?  

$sql_add = $connection->Query("INSERT INTO `uzytkownicy` VALUES (date("Y-m-d"))");

 

komentarz 6 kwietnia 2015 przez toaspzoo Dyskutant (8,300 p.)
Nie. To co chcesz, to można użyć w php. W mysql jest funkcja NOW, która wpisuje wszystko za Ciebie. Lepiej nie kombinować ze swoimi formatami, bo może być ciężko szukać potem
komentarz 6 kwietnia 2015 przez toaspzoo Dyskutant (8,300 p.)
komentarz 6 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Działa, dzięki.
+1 głos
odpowiedź 6 kwietnia 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)

Jest na to parę sposobów. Zależy też jaki masz ustalony typ komórki która przechowuję date.

Najprościej jest myślę skorzystać z funkcji date w php (tu jest wszystko ładnie opisane wraz z parametrami http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Data_i_czas) i po prostu podstawić to jako zmienną do zapytania.

Druga opcja: można ustawić aby baza danych automatycznie nadawała tej komórce wartość zawierającą obecną datę przy tworzeniu rekordu (wtedy wcale nie trzeba jej wymieniać w zapytaniu, zostanie automatycznie wstawiona). Aby to zrobić należy nadać kolumnie jako wartość domyślną: CURRENT_TIMESTAMP. Wtedy jednak komórka ta musi być typu TIMESTAMP (czyli zawiera pełną datę i godzinę).

Podobne pytania

–3 głosów
2 odpowiedzi 980 wizyt
–3 głosów
2 odpowiedzi 161 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,116 wizyt

92,555 zapytań

141,402 odpowiedzi

319,540 komentarzy

61,938 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...