• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Settings c# cd.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
179 wizyt
pytanie zadane 21 kwietnia 2017 w C# przez jankustosz1 Nałogowiec (35,880 p.)
Witam.

Raz już pytałem w tym temacie: https://forum.pasja-informatyki.pl/232640/c%23-pytanie-odnosnie-settings

Podobno settings są zapisywane w pliku exe. Jednak jak skopiuje plik exe z odpowiednimi settings to w nowej lokalizacji settings się resetują. Może mi to ktoś wyjaśnić i co zrobić aby się nie zresetowały?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 21 kwietnia 2017 przez NowyUrzydgownig Mądrala (5,090 p.)
O jakie settings ci chodzi? Jak pakujesz jakieś ustawienia aplikacji do pliku zewnętrznego, albo do pamięci RAM no to cudów nie ma, nie przeniosą ci się one wraz z plikiem exe.
komentarz 21 kwietnia 2017 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)
komentarz 21 kwietnia 2017 przez jankustosz1 Nałogowiec (35,880 p.)

adrian17 wiesz może dokładniej jak to działa?

Można nawet w 2 minuty zrobić test, stwórzcie w projekcie settings string o nazwie "ip" i wklejcie do maina ten kod:

            if (args.Length >= 2 && args[0] == "changeIp")
            {
                Settings.Default.Reset();
                Settings.Default.ip = args[1];
                Settings.Default.Save();
            }
            else
            {
                MessageBox.Show(Application.ProductName + ":\n" +
                    "IP: " + Settings.Default.ip + "\n" +
                    "PORT: " + Settings.Default.port,
                    "Ustawienia", MessageBoxButtons.OK, MessageBoxIcon.Information);
            }

Potem wystarczy sobie zrobić bat'a z parametrami do zmiany ip. Niby wszystko działa ok ale jak skopiuje się program z ustawionym settings to w nowej lokalizacji settings się resetują. Jest to dowód że settings nie są wpakowywane do exe'ka. 

I pytanie jest  czy da się jakoś zrobić aby podpinało się to jakoś do programu nawet jak się przeniesie go gdzie indziej, np. na inny komputer?

komentarz 21 kwietnia 2017 przez NowyUrzydgownig Mądrala (5,090 p.)
No to ci źle powiedział. https://msdn.microsoft.com/en-us/library/bb397755(v=vs.110).aspx

Najważniejsze zdanie: "User settings are saved in a file within a subfolder of the user’s local hidden application data folder."
0 głosów
odpowiedź 21 kwietnia 2017 przez piotrsz109 Stary wyjadacz (13,730 p.)
W ostateczności zrób zapis do pliku np: txt lub zserializuj.
komentarz 21 kwietnia 2017 przez jankustosz1 Nałogowiec (35,880 p.)
do pliku nie bardzo bo po skopiowaniu samego programu bez pliku ma mieć te dane.
komentarz 21 kwietnia 2017 przez piotrsz109 Stary wyjadacz (13,730 p.)
Czy jest to aplikacja sieciowa?
komentarz 21 kwietnia 2017 przez jankustosz1 Nałogowiec (35,880 p.)
tak a czemu pytasz?
komentarz 21 kwietnia 2017 przez piotrsz109 Stary wyjadacz (13,730 p.)
Zapis w bazie danych albo na serwerze strony
komentarz 21 kwietnia 2017 przez jankustosz1 Nałogowiec (35,880 p.)
hmm to już prędzej byłoby nawet dobre, ale jak nie ma internetu też musi pewne dane wykonywać na podstawie tych danych. Da się je jakoś wpisać do programu? (jak walne resource to jest to stałe czy można edytować?)
komentarz 21 kwietnia 2017 przez piotrsz109 Stary wyjadacz (13,730 p.)
komentarz 21 kwietnia 2017 przez piotrsz109 Stary wyjadacz (13,730 p.)
komentarz 21 kwietnia 2017 przez jankustosz1 Nałogowiec (35,880 p.)
Za cholerę nie wiem jak to zrobić. Jest klasa ResourceWriter i ResourceReader, ale nie do końca wiem jak ich użyć. To te klasy tylko robią odczyt, zapis DO PLIKU, czy można jakoś takie argumenty podać aby do programu to dawało?
1
komentarz 22 kwietnia 2017 przez piotrsz109 Stary wyjadacz (13,730 p.)
Nie da sie zapisywać danych w exe gdyż tego pliku nie można edytować. ResourceWriter zapisuje dane do pliku. Po za tym co ma robić ta aplikacja?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 109 wizyt
pytanie zadane 5 marca 2017 w C# przez jankustosz1 Nałogowiec (35,880 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 261 wizyt
pytanie zadane 28 listopada 2019 w Visual Basic przez mmmx19 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 1,792 wizyt
pytanie zadane 10 stycznia 2017 w Sprzęt komputerowy przez shutube Nowicjusz (200 p.)

92,536 zapytań

141,376 odpowiedzi

319,451 komentarzy

61,920 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...