• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak dodać do rekordu w bazie danych +1

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
406 wizyt
pytanie zadane 21 kwietnia 2017 w SQL, bazy danych przez Piotr Krawczyk Nowicjusz (160 p.)
Próbuję zrobić prostego clickera w php i chcę zrobić przycisk po którego kliknięciu do bazy danych w kolumnie "drewno" dodać +1 tylko nie wiem jak zrobić dodawanie +1

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 21 kwietnia 2017 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)
UPDATE tabela SET drewno=drewno+1 WHERE ...

 

komentarz 21 kwietnia 2017 przez Piotr Krawczyk Nowicjusz (160 p.)
ale jak zrobić żeby po kliknięciu w przycisk wykonywało się to co napisałeś
komentarz 21 kwietnia 2017 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Nie robie w web, ale daj w buttonie if, i sprawdzasz jezeli zostal wcisniety to dajesz kod wyzej i tyle :)
komentarz 21 kwietnia 2017 przez Piotr Krawczyk Nowicjusz (160 p.)
@DragonCoder niedziała
komentarz 21 kwietnia 2017 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
komentarz 21 kwietnia 2017 przez Piotr Krawczyk Nowicjusz (160 p.)

Dalej nie działa

<?php

	session_start();
	
	if (!isset($_SESSION['zalogowany']))
	{
		header('Location: index.php');
		exit();
	}
$login = $_SESSION['login'];
require_once "connect.php";
mysqli_report(MYSQLI_REPORT_STRICT);

$polaczenie = new mysqli($host, $db_user, $db_password, $db_name);
$zapytanie = mysql_query('select drewno from uzytkownicy');
$drewno = $_SESSION['drewno'];

?>
<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">
<head>
	<meta charset="utf-8" />
	<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1" />
	<title>Wieśniacy - Przeglądarkowy clicker</title>
</head>

<body>
	
<?php

		echo "<p>Witaj ".$_SESSION['login'].'! [ <a href="logout.php">Wyloguj się!</a> ]</p>';
		echo "<p><b>Drewno</b>: ".$drewno;
	?>
	<?php
		echo "<p><b>Kamień</b>: ".$_SESSION['kamien'];
		?>
		<?php
		echo "<p><b>Zboże</b>: ".$_SESSION['zboze'];
		?>
		<?php
		echo "<p><b>Wieśniacy</b>: ".$_SESSION['wiesniacy'];
		?>
	<form method="POST">
	
	<br /><input type="submit" value="drewno +1" name="submit" />
	</form>
	
</body>
		
</html>
<?php
if(isset($_POST['submit']))
{
   mysql_query("UPDATE uzytkownicy SET drewno=$drewno+1");
}
?>

 

komentarz 21 kwietnia 2017 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Przestan pisac co chwile echo i php, przeciez w filmie pana miroslawa jest pokazane, ze mozna tego uniknac...

 

Jak mowilem nie siedze w webie, nie wiem, moze sprobuj dac kod do tagu body, a jak nie zadziala to przykro mi ale sam nie wiem, mozesz poczekac na odpwiedz od kogos kto w tym robi, albo pojsc na IRC, gdzie ktos szybko Ci pomoze :)
komentarz 21 kwietnia 2017 przez CjanciK Bywalec (2,970 p.)

nie działa ponieważ nie podajesz warunku dla update 

masz:

<?php
if(isset($_POST['submit']))
{
   mysql_query("UPDATE uzytkownicy SET drewno=$drewno+1");
}
?>

gdzie "UPDATE uzytkownicy SET drewno=$drewno+1" nie zadziała bez warunku where

przykładowo chcesz zwiększyć wartość w kolumnie drewno użytkownika którego ID to 1 powinno wyglądać tak:

if(isset($_POST['submit']))
{
   mysql_query("UPDATE uzytkownicy SET drewno=$drewno+1 where ID=1");
}

mam nadzieje, że w miarę zrozumiale to napisałem :)

pzdr :)

komentarz 21 kwietnia 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

[TWÓJ KOD]

Serio, na prawdę tobie radzę zmienić źródło nauki.

komentarz 21 kwietnia 2017 przez Piotr Krawczyk Nowicjusz (160 p.)
???
komentarz 21 kwietnia 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Ok, kiedyś może zrozumiesz.
komentarz 21 kwietnia 2017 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Ten kod, to gra ktora wymyslil Pan Miroslaw na potrzeby nauki nic wiecej...
2
komentarz 21 kwietnia 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

Ten kod, to gra ktora wymyslil Pan Miroslaw na potrzeby nauki nic wiecej...

No to niech ktoś zgłosi ten wideo kurs...

0 głosów
odpowiedź 21 kwietnia 2017 przez Piotr Krawczyk Nowicjusz (160 p.)
Mam jeszcze jedno pytanie jak zrobić żeby wyświetlić dane z bazy danych np. Drewno bezpośrednio z bazy bo w kodzie powyżej są wyświetlone z sesji
komentarz 21 kwietnia 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

Strona, czyli to forum? Tu pomagamy ale nie w takich podstawach. Gotowców też nikt tobie tu nie da, bo to forum ma inny cel. Sorry, ale na ten kod też się nie da patrzeć i rozumiem, że sam masz z nim problem. Ten początek z PHP musisz sam przejść. W internecie masz miliony tutoriali PHP. Tutaj możesz co najwyżej zadać pytanie jak czegoś nie rozumiesz.

$mysqli = new mysqli("localhost", "my_user", "my_password", "world");

$result = $mysqli->query("SELECT Name FROM City LIMIT 10");

http://php.net/manual/en/mysqli.query.php

komentarz 21 kwietnia 2017 przez Piotr Krawczyk Nowicjusz (160 p.)
Nie chcę się czepiać ale to dalej nie działa
komentarz 21 kwietnia 2017 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Jezu chryste, wklej mi kod na pastebiana, i pokaz guzik sie znam ale sprawdze to...
komentarz 21 kwietnia 2017 przez Piotr Krawczyk Nowicjusz (160 p.)

wejdź na tą stronę http://stoliceeuropy.c0.pl a kod masz tu

<?php

	session_start();
	
	if (!isset($_SESSION['zalogowany']))
	{
		header('Location: index.php');
		exit();
	}
$login = $_SESSION['login'];
include "connect.php";
mysqli_report(MYSQLI_REPORT_STRICT);

$polaczenie = new mysqli($host, $db_user, $db_password, $db_name);
$id = $_SESSION['id'];
$rezultat = $polaczenie->query("SELECT drewno FROM uzytkownicy WHERE id='$id');
$drewno = $rezultat;

?>
<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">
<head>
	<meta charset="utf-8" />
	<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1" />
	<title>Wieśniacy - Przeglądarkowy clicker</title>
</head>

<body>
	
<?php

		echo "<p>Witaj ".$_SESSION['login'].'! [ <a href="logout.php">Wyloguj się!</a> ]</p>';
		echo "<p><b>Drewno</b>: ";
	?>
	<?php
		echo "<p><b>Kamień</b>: ".$_SESSION['kamien'];
		?>
		<?php
		echo "<p><b>Zboże</b>: ".$_SESSION['zboze'];
		?>
		<?php
		echo "<p><b>Wieśniacy</b>: ".$_SESSION['wiesniacy'];
		?>
	<form method="POST">
	
	<br /><input type="submit" value="drewno +1" name="submit" />
	</form>
	
</body>
		
</html>
<?php
if(isset($_POST['submit']))
{
   mysqli_query("UPDATE uzytkownicy SET drewno=$drewno+1 where ID=1");
}
?>

 

komentarz 21 kwietnia 2017 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
$polaczenie = new mysqli($host, $db_user, $db_password, $db_name);
$id = $_SESSION['id'];
$rezultat = $polaczenie->query("SELECT drewno FROM uzytkownicy WHERE id='$id');
$drewno = $rezultat;

Tak jak mowilem nie znam sie, ale to wyglada tak, rezultat = ploczanie = dreewno.. troche bez sensu,

mysqli_query("UPDATE uzytkownicy SET drewno=$drewno+1 where ID=1");

teraz tu jest duze ID a wczesniej male, zdecyduj jak jest zapisane w baie danych...

Dodatkwo, mieszazsz PHP i obiektowe PHP z tego co sie nie myle... NIe odpale kodu bo nie mam bazy ani nic. Kod nie jest zabezpieczony, szczerze mowiac, jest przepisany od P. Miroslawa i z bledami. 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 295 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 441 wizyt
pytanie zadane 16 lipca 2015 w PHP przez clamsioPL Nowicjusz (190 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 613 wizyt
pytanie zadane 3 stycznia 2018 w PHP przez kacz.ma2 Nowicjusz (180 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...