• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nie wyświetla się background-color.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
365 wizyt
pytanie zadane 20 kwietnia 2017 w PHP przez Mateusz Patalan Bywalec (2,140 p.)

Napisałem sobie taki kod w php:
 

echo '<div style="background-color:#141414;">
<h1 style="text-align:center; font-size:40px; margin:50px; color:#166FF5;">Kategorie:</h1>
<a href="index.php?id=recenzje"><div class="najnowsze">
	<div class="image"><img src="img/12.jpg"></div>
	<div class="zajawka"><h1 style="margin:0;">Recenzje</h1></div>
</div></a>

<a href="index.php?id=ciekawostki"><div class="najnowsze">
	<div class="image"><img src="img/5.jpg"></div>
	<div class="zajawka"><h1 style="margin:0;">Ciekawostki</h1></div>
</div></a>

<a href="index.php?id=aktualnosci"><div class="najnowsze">
	<div class="image"><img src="tlo1.png"></div>
	<div class="zajawka"><h1 style="margin:0;">Aktualności</h1></div>
</div></a>';
</div>
echo '<div style="clear:both;"></div>';

Niestety kolor tła wyświetla się, tylko do nagłówka <h1>. Czy ktoś wie dlaczego?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 20 kwietnia 2017 przez pablop76 VIP (123,120 p.)
edycja 20 kwietnia 2017 przez pablop76
Witam. Masz 21 znaczników div a powinno być parzyście :)
Brakuje zamknięcia na końcu. .
Może się mylę ale to powinna być instrukcja wieloliniowa heredoc lub nowdoc

echo <<<_KONIEC

...

_KONIEC;
komentarz 20 kwietnia 2017 przez Mateusz Patalan Bywalec (2,140 p.)
Że też chciało ci się liczyć...
komentarz 20 kwietnia 2017 przez niezalogowany
A po co liczyć? Nawet w przeglądarce wyszukaj na stronie (najczęściej ctrl + f) i wpisujesz, co chcesz znaleźć, a liczbę wystąpień już przeglądarka poda.
0 głosów
odpowiedź 20 kwietnia 2017 przez ProgramistaStepek Nałogowiec (27,020 p.)
Tak jak kolega napisał nadmiarowy div oraz daj na końcu apostrof w 1 linii.

PS: Oddzielaj styl od HTML nawet jak jest to mały projekt. :)

Pozdrawiam
komentarz 20 kwietnia 2017 przez ProgramistaStepek Nałogowiec (27,020 p.)
<?php 
echo <<<KONIEC
    <div style="background-color:#141414;"> 
    <h1 style="text-align:center; font-size:40px; margin:50px; color:#166FF5;">Kategorie:</h1>
    <a href="index.php?id=recenzje"><div class="najnowsze">
    <div class="image"><img src="img/12.jpg"></div>
    <div class="zajawka"><h1 style="margin:0;">Recenzje</h1></div>
    </div></a>
 
    <a href="index.php?id=ciekawostki"><div class="najnowsze">
    <div class="image"><img src="img/5.jpg"></div>
    <div class="zajawka"><h1 style="margin:0;">Ciekawostki</h1></div>
    </div></a>
 
    <a href="index.php?id=aktualnosci"><div class="najnowsze">
    <div class="image"><img src="tlo1.png"></div>
    <div class="zajawka"><h1 style="margin:0;">Aktualności</h1></div>
    </div></a></div>
 
    <div style="clear:both;"></div>
    
KONIEC;
?>

Aha sorry źle zrozumiałem. Teraz wszystko jest w php.

komentarz 20 kwietnia 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

No i mamy kod spagetti ;D HTML + CSS + PHP... Brakuje jeszcze JS i onclick() :D Aha, no i 22 div'y ;D

Napisałem sobie taki kod w php:

Kłucić się można czy to PHP ;D

komentarz 20 kwietnia 2017 przez pablop76 VIP (123,120 p.)
Chodziło o problem z tłem. Nie wnikam w cel zamknięcia kodu  html w php i użycia css inline.
komentarz 20 kwietnia 2017 przez Mateusz Patalan Bywalec (2,140 p.)
Gdybym mógł napisac to po prostu w HTML, to bym to zrobił. Ale nie mogłem, gdyż tego wymagała sytuacja.
komentarz 20 kwietnia 2017 przez Mateusz Patalan Bywalec (2,140 p.)

Nie wiem co się dzieje. Wszystko wygląd jak przedtem.

http://star-wars-blog.wex.pl/index.php

EDIT:

Dobra, ten kod to czysty absurd, ale działa.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 121 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 201 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 242 wizyt
pytanie zadane 25 września 2016 w HTML i CSS przez VeniK Początkujący (270 p.)

92,555 zapytań

141,402 odpowiedzi

319,543 komentarzy

61,939 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...