• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Programista po 50-tce

Object Storage Arubacloud
+14 głosów
6,594 wizyt
pytanie zadane 19 kwietnia 2017 w Java przez Konfeusz Bywalec (2,810 p.)
edycja 19 kwietnia 2017 przez Konfeusz

Dzień dobry.

Mam może banalne i śmieszne pytanie, ale muszę je zadać dla własnego spokoju.

Czy początkujący programista po pięćdziesiątym roku życia ma szansę na rynku pracy?

Co prawda, 50-tki jeszcze nie skończyłem, ale już niebawem. Staro się nie czuję, a i "ramolem" również nie mam zamiaru zostać, więc postanowiłem że na stare lata będę Programistą.

Początki z programowaniem już zaliczyłem ale dosyć dawno temu (pierwsza apka 35 lat temu powstała na ZX Spectrum + i popełniona w Logo), potem pracowałem przy zwykłym HTML, PHP strukturalnym (niewielkie aplikacje na własne potrzeby), sieciami komputerowymi etc. Coś tam liznąłem ale nigdy nie było to nawet na średnim poziomie.

Teraz mam sporo wolnego czasu, bo pracuje właściwie dwa dni w tygodniu przy sieciach komputerowych, głowę pełną pomysłów na kilka aplikacji webowych, umysł jeszcze rześki i analityczny, a że nie za bardzo chcę organizować (przynajmniej w tej chwili) jakiejś grupy osób mogących to zrealizować, postanowiłem, że może spróbuję napisać je sam.

W związku z tym podjąłem decyzję, że zacznę uczyć się jakiegoś przydatnego języka, co padło na Jave, ale buszując po sieci trafiłem na Pana Zelenta i za jego sugestią z monitora, również zacząłem C++. Uczę się równocześnie po jednej, dwie godziny dziennie obydwu języków od 2 tygodni.

Natomiast nurtuje mnie pytanie, czy aby nie tracę czasu, bo wartość umiejętności odzwierciedla się w tym jak bardzo człowiek i jego umiejętności są przydatne innym co oczywiście przekłada się na rynek pracy. Wiele rzeczy można zrobić na wiele sposobów dlatego zawszę myślę alternatywami i zadaję sobie pytanie,

czy nie lepiej było by zatrudnić kogoś do realizacji projektu, a czas jaki chcę poświęcić na naukę spożytkować na coś innego, bo co to za sens inwestować w naukę programowania jeśli nie będę miał szansy na zatrudnienie w wieku jaki już osiągnąłem. Czyste marnotrawstwo, a obserwując rynek widzę ciągle ogłoszenia, "zatrudnię młodego programistę po studiach".

Dlatego pragnę Was zapytać jako osoby z branży, czy spotkaliście się z podobną sytuacją, żeby powiedzmy człowiek po 40-tce, 50-tce, załóżmy niemający wcześniej doświadczenia w IT, znalazł w branży pracę?

Będę wdzięczny za wszelakie komentarze, również te negatywne. Każda krytyka może być kształcąca. 

Serdecznie pozdrawiam.

PS. Może być jeden problem... nie znam dobrze j. angielskiego, co obecnie również koryguje uczęszczając od miesiąca na kurs.

2
komentarz 19 kwietnia 2017 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)

Branza IT rozni sie zdecydowanie od innych. Pyta Pan czy sa jakies szanse zeby znalezsc prace po 50, nie majac wczesniej doswiadczenia, ale:

Teraz mam sporo wolnego czasu, bo pracuje właściwie dwa dni w tygodniu przy sieciach komputerowych, głowę pełną pomysłów na kilka aplikacji webowych, umysł jeszcze rześki i analityczny, a że nie za bardzo chcę organizować (przynajmniej w tej chwili) jakiejś grupy osób mogących to zrealizować, postanowiłem, że może spróbuję napisać je sam.

To chyba najwazniejsze, jezeli ma Pan duzo wolnego czasu i uczy sie szybko, jest kreatywny, to trzeba zaczac cos pisac. Wazne sa projekty jakie Pan pokaze, bo to one swiadcza o doswiadczeniu itd, nie ma limitu wiekowego na programiste. 

czy nie lepiej było by zatrudnić kogoś do realizacji projektu, a czas jaki chcę poświęcić na naukę spożytkować na coś innego

Jak dla mnie nie ma sensu, jezeli ma sie chec i mozliwosc, to lepiej sprobowac samemu i powiedz na koniec: "Dalem rade nie bylo latwo, ale jestem dumny z siebie".

Czyste marnotrawstwo, a obserwując rynek widzę ciągle ogłoszenia, "zatrudnię młodego programistę po studiach".

Tak samo jak kazda firma chce mlodego programiste, a najlepiej zeby mial 10 lat doswiadczenia za soba... Zawsze sa szanse, ze przyjma Pana do jakies pracy trzeba szukac, ale jezeli sprawia to Panu radosc, to moze sie Pan uczyc i robic prywatne projekty dla samego siebie. 

Może być jeden problem... nie znam dobrze j. angielskiego, co obecnie również koryguje uczęszczając od miesiąca na kurs.

Tez nie jestem super dobry, jezeli chodzi o gramatyke, rozumiec rozumiem, ale uzycie czasow itd, to problem, bo nie uzywam tego jezyka na codzien. Uczeszcza Pan na kurs, wiec nie ma problemu troche wprawy i bedzie dobrze, jak sie nie myle to kazda firma wymaga jezyka angielskiego na poziomie komunikatywnym, tzn B1 albo B2

komentarz 19 kwietnia 2017 przez Konfeusz Bywalec (2,810 p.)
Dziękuję za tak szybką i budującą odpowiedz.

Co do projektów, to nawet miał bym kilka rzeczy do pokazania w PHP i Action Script (co prawda język już na wymarciu z uwagi na odejście od flasha, ale zawsze).

Chęci i pasja (słowo klucz) też jest, zatem dziękuję za pozytywne wsparcie ;c).
1
komentarz 19 kwietnia 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Skoro pisałeś już coś w Action Script, to spodoba ci się JavaScript. Aplikacje internetowe, aplikacje mobilne, gry przeglądarkowe oraz mobilne, aplikacje desktopowe, a nawet JavaScript może zastąpić PHP - Node.js. To wszystko możesz robić dzięki temu jednemu językowi.

10 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 19 kwietnia 2017 przez spokojny Nałogowiec (28,630 p.)
Java raczej odpada, ona nakierowana jest na korporacje, banki gdzie najchętniej przyjmują młodych po studiach przed 30 tką. Startował bym raczej w programowanie startupów, czy zdalna praca dla zagranicznych odbiorców. Którzy patrzą na portfolio i wykonane projekty na githubie. Ruby/Ruby on Rails, Python/Django, ECMAscript/Node.js, Elixir/Phoenix raczej tu bym coś wybrał i celował w którąś z tych technologii. Do tego trzeba znać obsługę git lub bitbucket oraz coś z bazy danych MongoDB, PostgreSQL, MySQL. Oczywiście HTML5, CSS3, JS do kompletu.
komentarz 19 kwietnia 2017 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Tylko wiesz ciężko z kulawym angielskim pracować dla zagranicznego klienta.
komentarz 19 kwietnia 2017 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)
w tej branży Język to podstawa niestety... bez tego się nie obejdzie, więc masz już 2 cel :D do roboty !
komentarz 20 kwietnia 2017 przez Konfeusz Bywalec (2,810 p.)
Oczywiście... praca, praca i jeszcze raz praca.
komentarz 24 kwietnia 2017 przez spokojny Nałogowiec (28,630 p.)
Mało jest materiałów w języku polskim, angielski najważniejszy.
+3 głosów
odpowiedź 19 kwietnia 2017 przez GreenScreen Początkujący (290 p.)
Na wstępie napisze, dla C++ stanowcze NIE. Nawet dla zwykłego programisty Javy czy C# przejście na C++ jest sporym skokiem i wymaga relatywnie o wiele więcej czasu, niż przejście z web'ówki do pisania aplikacji biznesowych. Jest to język dla doświadczonych ludzi, którzy rozumieją architektury aplikacji i nie mają problemu poruszać się po ogromnych projektach w wieloosobowych zespołach.

Pisanie aplikacji samemu jest zupełnie inne, niż pisanie aplikacji w zespole. Sama umiejętność programowania to jedno, trzeba też posiadać praktyczne doświadczenie w systemach wersjonowania (Git, tortoise), testowanie, cykle wydawania nowych wersji.

Jak nie C++ to co?

W ostatnich latach dzięki szybkiej ekspansji internetu i co za tym idzie przeglądarek narodziły się nowe gałęzie programowania. Aktualnie ogromny popyt jest na programistów aplikacji webowych. Głównym zwycięzcą jest tutaj Javascript wraz z Node.js, z tego względu, że środowisko Node.js oferuje możliwość pisania kodu serwerowego (Backend) i kodu dla użytkownika (Frontend) w tym samym języku - Javascript (jest to oczywista oszczędność dla pracodawców, którzy mogą zatrudnić ludzi, który jednocześnie znają się na wszystkim, a cały system jest pisany w jednym języku).

Javascript jest łatwiejszy do przyswojenia dla kogoś, kto nie ma dużo doświadczenia w programowaniu. Dodatkowo jest ogromny popyt na programistów w tym języku, a znając tylko ten jeden język (plus HTML5, CSS3) można zostać Frontend, Backend, bądź Full stack developerem. Z racji dużego popytu łatwiej też znaleźć pracę, a nawet nie posiadając wystarczających umiejętności firmy oferują kursy, które przygotowują przyszłych pracownikow.

Reasumując, C++ jest dla ludzi, którzy znają się już na programowaniu i wiążą z tym swoją przyszłość, Java tak jak @spokojny napisał jest oblegana przez młodych, a poza tym wymaga przynajmniej roku solidnej nauki. Najłatwiej moim zdaniem jest zacząć od web'ówki, gdyż jest najszybsza w przyswajaniu i efekty pracy widać o wiele szybciej, niź w innych językach.
komentarz 19 kwietnia 2017 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)

Nie rozumiem czegos, sam zaczynalem od C++ i nie uwazam ze jest to trudny jezyk, no moze jezeli chodzii o obiktowke, ale w kazdym jezyku tak jest... 

 

Reasumując, C++ jest dla ludzi, którzy znają się już na programowaniu i wiążą z tym swoją przyszłość

Tak jak juz wyzej napisalem, C++ i Python to na przyklad, bardzo dobre polaczenie, wiec nie widze problemu. A przyszlosc mozna wiazac z kazdym jezykiem programowania, tylko trzeba zadac sobie pytanie co chce robic? Tworzenei silnikow go gier, praca w fabryce itd, to C++ sprawdzi sie

1
komentarz 19 kwietnia 2017 przez __new__in__town Bywalec (2,100 p.)
C++ moze byc dzwignia do innego jezyka. Mimo uprzednich oporow sam zgadzam sie z M.Zelentem. C++ jest tak cholernie nieczytelny (przynajmniej dla mnie), ze inny jezyk po nim to jest czysta ulga i przyjemnosc - nawiazujac jedynie do jego podstaw.

@DragonCoder

Nie lepiej Python i C#? Sam bardzo lubie klasyczne C, ale co z tego? Male perspektywy pracy. C# zdecydowanie bardziej przyszlosciowy i mniejszy prog wejscia do pracy + python i jestesmy multiplatform.
komentarz 19 kwietnia 2017 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Oczywiscie moglbym, ale teraz musialbym sie przestawic z C++ na C# i Python... Dokoncze ten proejkt chociaz a poznej przepisze i tyle
komentarz 19 kwietnia 2017 przez GreenScreen Początkujący (290 p.)
Ja w swoim poście starałem się zawrzeć poziom skomplikowania języków relatywnie do sytuacji w jakiej znajduję się pytający. Bezsprzecznym jest, że nauka C++ zajmuje dłużej, niź Javascript czy Java/C#. Ponadto dużo trudniej znaleźć pracę jako programista silnika graficznego, niź full stack developer.

Oczywiście, że można pracować jako specjalista C++/Assembler skupiający się na jednej architekturze, ale popatrz realistycznie na to ile czasu zajmuje opanowanie samych wzorców projektowych w językach, które korzystają z takich feature'ów jak JVM, Garbage Collector itd.
1
komentarz 19 kwietnia 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

No ja nie jestem przekonany co do tego, że JavaScript to prostszy język niż C++. Jeśli by patrzeć na przykłady kodu w starych żółtych książkach i na to jak się kiedyś pisało w tym języku, to tak. Dzisiaj się już nie pisze w tym języku strukturalnie, nie używa się 'var' (mamy zasięgi zmiennych), zwykłe funkcje są obiektami, a utworzyć funkcję można na kilka sposobów. JavaScript jest językiem innym, i co do tego nie ma wątpliwości [*]. Poczytaj o programowaniu obiektowym w JS i o dziwnym zachowaniu języka to zrozumiesz o co mi chodzi. W mig opanowałem ASM/C, ale z JS mam kłopoty. Ledwo co poznaję nowe standardy ES6, a już jest ES7 i teraz jeszcze co roku będą nowe standaryzacje.

Autor tego tematu wybrał póki co język C++, ale nie jestem przekonany czy wie co będzie robił w tym języku. Język C++ to jak najbardziej dobry język, ale dzisiaj to raczej tylko gamedev i aplikacje okienkowe.

[*]

if({}) { ... } // true
if([]) { ... } // true
komentarz 19 kwietnia 2017 przez draghan VIP (106,230 p.)

Język C++ to jak najbardziej dobry język, ale dzisiaj to raczej tylko gamedev i aplikacje okienkowe.

Plus systemy działające w czasie rzeczywistym oraz spora część urządzeń wbudowanych. :)

komentarz 19 kwietnia 2017 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
A Python? To nie jest tez gameDav, aplikacje okienkowe?
komentarz 19 kwietnia 2017 przez Bantu Nałogowiec (34,170 p.)
Raczej średnio Python jest wykorzystywany w GameDev, jak już to raczej w formie pisania prototypów. Głównie wykorzystuje się go do obliczeń BigData i do pisania skryptów, które coś automatyzują, często też jest używany przez adminów do pisania wszelkiej maści skryptów serwerowych.
2
komentarz 19 kwietnia 2017 przez GreenScreen Początkujący (290 p.)

@jpacanowski Nie muszę czytać o javascript'cie, bo ostatni rok przepracowałem jako programista Javascript/Typescript. Mam też parę lat doświadczenia w C# oraz trochę doświadczenia w C++. W javascript nie musisz się martwić o dużo rzeczy. Język jest mało przewidywalny, ale w web'ówce to nie ma znaczenia. Jak ktoś jest nowy w branży to lepiej, żeby nauczył się pisać component w angularze, niź tworzyć factory dla interfejsów przekazanych przez Dependency Injection, żeby wyświetlić "Hello World" zachowując wszystkie zasady SOLID.

W pracy front-end'owca piszesz 1 component dziennie i przez reszte czasu bawisz się css'em i tym czy przycisk ma być źółty czy róźowy. W C++ masz więcej zobowiązań. Jak ktoś zaczyna pracę to lepiej zacząć od prostych rzeczy.

1
komentarz 20 kwietnia 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

W javascript nie musisz się martwić o dużo rzeczy.

Za to o typy tak...

+1 głos
odpowiedź 19 kwietnia 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Ja skupiłbym się na jednym języku i to porządnie. Co do C++ to nie wiem czy to dobry wybór, skupiłbym się na bardziej uniwersalnym języku - może Python, JavaScript? Skoro kiedyś coś robiłeś w HTML i PHP to może lepszy byłby dla ciebie webdev?
komentarz 19 kwietnia 2017 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)

Co do C++ to nie wiem czy to dobry wybór, skupiłbym się na bardziej uniwersalnym języku

A czy C++ nie jest jezykiem uniwersalnym?

komentarz 19 kwietnia 2017 przez Bantu Nałogowiec (34,170 p.)
Napisz sobie w nim stronę internetową. Da się, ale po co?
Python i JavaScript są bardziej uniwersalne na tym polu. W obu językach napiszesz grę, stronę internetową, aplikacje mobilną/desktopową w miarę łatwo, a w takim C++ napisanie strony to już lekki masochizm jest jednak.
komentarz 19 kwietnia 2017 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Ale jezeli chodzi o wydajnosc i szybkosc, to sadze ze C++ jest lepszym rozwiazaniem, czy nie? Wiekszosc silnikow do gier jest napisana w C++, a cala reszte pisze sie np w Pythonie. Wiec mysle ze warto nauczyc sie obu tych jezykow, czy nie?
komentarz 19 kwietnia 2017 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
Python i C++ to swieten polaczenie, tego czego nie zrobisz w c++ to zrobisz wpythonie i na odwrot, zalezy co chcesz robc w przyszlosci
komentarz 19 kwietnia 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

Ale jezeli chodzi o wydajnosc i szybkosc, to sadze ze C++ jest lepszym rozwiazaniem, czy nie? Wiekszosc silnikow do gier jest napisana w C++, a cala reszte pisze sie np w Pythonie. Wiec mysle ze warto nauczyc sie obu tych jezykow, czy nie?

Obaj wiemy, że co do tego nie ma wątpliwości. Ale wybór języka zależy od tego co będzie robił, a nie od jego super wydajności.

komentarz 19 kwietnia 2017 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)
tylko  "zarobek" an gameDev nie jest w tym momencie stabilny, szczególnie w Polsce i u osób co nie mają "KONTENTU" tzn ludzi, znajomych z tym samym zainteresowaniem. Taki freelancer powiedzmy typowego GAME-deva ... o  znalezienie pracy dobrze płatnej to moze pomarzyć . Druga spraw co do CD_PROJECT pójdzie? ... płacą tam tyle, że ledwo da rade na rachunki
+1 głos
odpowiedź 23 marca 2018 przez Lily.was.here Nowicjusz (200 p.)
Świadectwem tego, czy "nadaje się" Pan do pracy jako programista są zrealizowane projekty. Jedynie w taki sposób pracodawca jest w stanie ocenić czy będzie Pan opłacalnym pracownikiem. Faktycznie w branży it stawia się głównie na młodych pracowników. Ja uważam, że najważniejszą umiejętnością jest szybkie przyswajania nowych informacji oraz umiejętność dostosowania się do zastanej sytuacji. Niezależnie od wieku.
2
komentarz 23 marca 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Otrzymujesz złotą łopatę za największy odkop roku.
0 głosów
odpowiedź 19 kwietnia 2017 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)

Nie miałem zamiaru nic pisać ale jak czytam te wszystkie odpowiedzi to nie mogę nie włączyć się do dyskusji. Prawie wszyscy udzielający się tutaj piszą zupełnie nie na temat. Czy lepiej uczyć się tego czy tamtego... Nie o to chodziło autorowi. 

Czy początkujący programista po pięćdziesiątym roku życia ma szansę na rynku pracy?

Większość zapewne uważa że owszem, czemu nie, trzeba próbować, jak nie tu to gdzie indziej... No tak może to i racja. Ale spójrzmy na to realnie. Bardzo proszę o szczere odpowiedzi osób które pracują w branży IT, czy w ich kręgu pracują programiści w wieku 50+, a jeśli tak jaki jest ich procent. I nie chodzi mi tu o pseudo informatyka który dostał ciepłą posadkę bo szwagier mu załatwił.

Temat mnie interesuje bo sam jestem w wieku 40+ z programowaniem mam do czynienia ponad 20 lat. Liznąłem chyba wszystkich języków programowania. Jedne bardzej drugie mniej począwszy tak samo jak autor tego tematu od basica i programowania na ZX Spectrum. Programowanie zawsze było moją pasją i napisałem sporo programików ułatwiających życie. Większość z nich to starocie pisanie w javie, pythonie i C++. Na przykład taki program do wystawiania faktur VAT. Niestety z racji tego że kiedy dorastałem w szkole uczono "jedynego słusznego" wtedy języka rosyjskiego a obecnie mam już ponad 40 lat to wydaje mi się że mojego CV nawet nikt by nie przeczytał do końca i by poleciało do kosza.... Kiedyś raz spróbowałem. Na testach uzyskałem najwięcej punktów ze wszystkich kandydatów ale poległem na rozmowie kwalifikacyjnej w języku angielskim z Niemcem. Dziś tylko zazdroszczę młodym że mają lepszy start. Darmowy dostęp do wiedzy w postaci internetu oraz angielski od przedszkola.

komentarz 19 kwietnia 2017 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)
Mozliwe, ze jesli chodzi o Polske to jest to kwestia tego, ze bum na informatyke przyszlo bardzo pozno i dlatego jest malo programistow powyzej 40 roku zycia. Wedlug Wikipedii w 1991 bylo okolo 2000 uzytkownikow internetu. a w 2010 zostal wylaczony ostatni komputer Odra (a w 2007 w Ameryce kupowali iPhony).

https://pl.wikipedia.org/wiki/Kalendarium_polskiej_informatyki#1990-1999
komentarz 19 kwietnia 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

Prawie wszyscy udzielający się tutaj piszą zupełnie nie na temat. Czy lepiej uczyć się tego czy tamtego... Nie o to chodziło autorowi.

To prawda, ale pytanie czy wybrał świadomie język C++ - i stąd ta cała dyskusja nad "wyższością" różnych języków ;) Po co mu np. C++ i SFML. Lepiej żeby się już uczył czegoś konkretnego.

Ale spójrzmy na to realnie. Bardzo proszę o szczere odpowiedzi osób które pracują w branży IT, czy w ich kręgu pracują programiści w wieku 50+, a jeśli tak jaki jest ich procent.

No właśnie, mając 50 lat nie widzę go jako programista C++. Znając JS może pracować chociażby zdalnie, jako podwykonawca, albo założyć własną działalność i robić fajne ciekawe rzeczy.

Mozliwe, ze jesli chodzi o Polske to jest to kwestia tego, ze bum na informatyke przyszlo bardzo pozno

He? A Atari, Amiga...?

Darmowy dostęp do wiedzy w postaci internetu

Nie było internetu, ale też mniej głupoty i ludzie uczyli się programowania w asemblerze na zasadzie inżynierii wstecznej i wydawali czasopisma ze swoimi kursami programowania. A dzisiaj potrzeba dwie osoby do wynalezienia żarówki, a bez Google dzisiejsi początkujący programiści podcieliby sobie gardła ;)

dlatego jest malo programistow powyzej 40 roku zycia

Mało? Znam wielu programistów z demosceny z czasów Amigi czy Atari i znam też Marcina Dudara, który mieszka w Hongkongu, ma tam własną firmę. Zaczynał od czasopism z programowaniem Amigi, napisał pierwszy emulator PlayStation (opowiadał jak wszyscy twierdzili, że nie da się czegoś takiego napisać, a napisał gdzie była podobna wydajność co na samym PS), i do dzisiaj rozwija jeden emulator.

a w 2010 zostal wylaczony ostatni komputer Odra (a w 2007 w Ameryce kupowali iPhony)

A niech sobie kupowali. A my mieliśmy Odrę, MERĘ 400 i nasz polski system operacyjny CROOK...

0 głosów
odpowiedź 19 kwietnia 2017 przez Mistrz0000000 Bywalec (2,780 p.)
Jeśli robiłeś już coś w tym kierunku to zostań przy tym co potrafisz (PHP + HTML,CSS) i udoskonalaj to. Dla PHP jest ciągle pełno miejsca na rynku pracy a gdy nauczysz się jeszcze jakiegoś znanego frameworka typu Laravel,Symfony,Zend to pracę znajdziesz jeszcze łatwiej.
komentarz 20 kwietnia 2017 przez Konfeusz Bywalec (2,810 p.)

Ogromnie dziękuję za wszystkie wpisy bez wyjątku.

Jak napisał @manjaro, faktycznie odpowiedzi troszkę poszły w innym kierunku jaki oczekiwałem, jednak naprawdę dały mi dużo do myślenia. Odpowiadając na sentencje Waszych wpisów, zależy mi na aplikacjach mobilnych dlatego też mój wybór padł na Jave. C++ traktuje jako przerywnik, aby zapoznać się jak wygląda obiektówka w innych językach, bo mam trochę z nią problem, no i jak pisałem na wstępie, uważam Pana Zelenda za człowieka godnego zaufania w dziedzinie, dlatego za jego namową potraktowałem C++ jako język wstępny do całej reszty.

Kiedy przeczytałem w odpowiedziach słowo na temat JavaScript, szczerze powiedziawszy troszkę się zdziwiłem. Ale szybko się okazało jak daleko w tyle jestem z nowinkami, bo JS pamiętam jeszcze z końca lat 90-tych i kompletnie język mi nie pod pasował, stąd moja wstępna i automatyczna niechęć. Jednak poszperałem trochę w sieci na temat JS + Node i faktycznie stwierdzam że może pójść w tą stronę.

Dlatego pozwalam sobie w obecnym wątku zadać dodatkowe pytanie jaką książkę byście polecili jeśli właśnie chodzi o takie rozwiązanie?

Jeszcze raz dziękuję za zaangażowanie w temat i zainteresowanie.

Pytanie główne "Co sądzicie o wchodzeniu w świat IT przez pół seniorów" nadal zostawiam otwarte.

 

PS. Chętnie nawiążę kontakt z programistą z Warszawy, który mógł by mnie trochę poprowadzić i pomóc w nauce (Java, Node.js).

0 głosów
odpowiedź 19 kwietnia 2017 przez Nicolaus Dyskutant (9,740 p.)

Może coś z tych:

[LEPSZA ROZDZIELCZOŚĆ]

komentarz 19 kwietnia 2017 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)
rozbawiło mnie to, ale fajne :D
komentarz 20 kwietnia 2017 przez Nicolaus Dyskutant (9,740 p.)
Czemu Cię rozbawiło?
komentarz 20 kwietnia 2017 przez Konfeusz Bywalec (2,810 p.)
Dzięki za wrzutkę... z mojego testu wynika, że Java jest dobrym wyborem.
komentarz 14 sierpnia 2017 przez Eleander Nowicjusz (240 p.)
I jak Ci idzie ? Co udało się Ci osiągnąć.Pytam z ciekawości bo jestem w prawie identycznej sytuacji jak Ty.
komentarz 15 sierpnia 2017 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)
programista " od kwietnia" to raptem 4-5 miesięcy, co tu osiągnąć? W tyle to ogarnia się dobrze podstawy
komentarz 17 sierpnia 2017 przez Konfeusz Bywalec (2,810 p.)
A dzięki że pytasz.

Pierwszy miesiąc trochę może nie mogłem się ogarnąć i trochę czasu straciłem na Java. W końcu jednak postanowiłem podejść do problemu pragmatycznie i z uwagi, że kiedyś pisałem trochę w actionScript oraz w php4, zmieniłęm podejście i zacząłem uczyć się JavaScript. Znam w średnim stopniu HTML5 oraz CSS3, to stwierdziłem, że JS będzie lepszym rozwiązaniem na ten moment. Naukę praktycznie skończyłem na poziomie średnio zaawansowanym i zaczynam powoli ogarniać NodeJS oraz odświeżam sobie php ale już w wersji 5.

Jeśli pytasz o pracę, to nie mogę na razie nic miarodajnego stwierdzić, bo tak na prawdę jeszcze nie wysyłałem żadnych aplikacji. Chcę to zrobić jak już nabiorę przynajmniej na poziomie średnio wstępnym NodeJS, co myślę nastąpi gdzieś pod koniec września.

Trzymam kciuki żeby i Tobie się powiodło, zawsze trzeba próbować i się rozwijać.
0 głosów
odpowiedź 23 marca 2018 przez Beginer Pasjonat (22,110 p.)
Jeśli nawet nikt Cię nie zatrudni (żadna firma), to zatrudnisz się sam. Na tym m.in. polega przewaga branży IT. Nie będziesz nawet musiał wychodzić z domu, bo pracę będziesz miał na miejscu. Jeśli masz głowę pełną pomysłów - jak piszesz, nie będzie większego problemu. Masz już pewne podstawy i umiejętności, możesz od jutra już pisać, czuj się zatrudniony. Robiąc własny, ambitny projekt szybko wskoczysz na wyższy poziom. To jest najlepsza szkoła.

Zawsze masz do dyspozycji internet (ocean wiedzy), a w szczególności to forum, gdzie są wybitni specjaliści, niezależnie jaki język wybierzesz.
komentarz 23 marca 2018 przez Benek Szeryf (90,870 p.)
Spójrz na datę ostatnich wpisów. Wątek już dawno nie żyje, a Ty niepotrzebnie tracisz energię na składanie zdań ;)
komentarz 23 marca 2018 przez Beginer Pasjonat (22,110 p.)

Ale  PindonMniejszy  jeszcze żyje!

(Temat jest młodszy od nas, był na liście dzisiejszej aktywności.)

komentarz 23 marca 2018 przez Benek Szeryf (90,870 p.)
Dlatego, że nowy użytkownik w nim odpowiedział. Raczej też nie sprawdził daty.
komentarz 23 marca 2018 przez Beginer Pasjonat (22,110 p.)
Tu nie ma cezury czasu. Wpisy są z różnych dat.
komentarz 24 marca 2018 przez Konfeusz Bywalec (2,810 p.)

@Benek,

Uwielbiam takich Benków... najmądrzejsza rzesza jednostek na świecie.

Owszem, pisałem wątek rok temu, ale uważam, że nadal jest aktualny, bo spotykam się coraz częściej z ludźmi w moim wieku, którzy chcieli by zacząć przygodę z IT, ale zwyczajnie się boją i nie wiedzą jak zacząć.

Uważam, że wiele osób wypowiadających się pozytywnie na tym wątku, pomogło mi bardziej lub mniej w tym, bym się podbudował na duchu i zaczął pisać. :).

Po raz kolejny zdałem sobię sprawę że wolę jednego pozytywnego rozmówcę, który jakoś wesprze, niż setkę Benków krytykantów, Kubusiów Fatalistów.

Pozdrawiam. 

PS. Założyłem firmę. Robię już 3 projekt. 

komentarz 25 marca 2018 przez Benek Szeryf (90,870 p.)

Ciesze sie z Twoich sukcesowyes

P.S. Poprosze link do Twojej firmy.

0 głosów
odpowiedź 21 września 2019 przez Ryszard Kajak Nowicjusz (180 p.)
edycja 21 września 2019 przez Ryszard Kajak
Cześć. Upłynęło 2 lata. Jak Tobie poszło? Pytam, bo jestem w podobnej sytuacji. Mam 52 lata i od zawsze interesował mnie front-end. Przyjmując się do pracy liczyłem na takie zajęcie, ale nie było wtedy takiego zapotrzebowania na web-owców jak obecnie. Liczyłem na takie zajęcie kończąc inż. z informatyki i niestety... od 20 lat zajmuję się helpdeskiem, softdeskiem, trochę sieci, administracja, bezpieczeństwo, zakupy, przetargi - czyli mydło i powidło. Praca ciekawa, zmienna, bo ciągle są nowe problemy, które trzeba rozwiązywać ku zadowoleniu użytkowników i lubię to, ale od zawsze kusił mnie HTML, CSS, PHP, JS i żałuję, że to zarzuciłem. Nie miałem też czasu - praca, dzieci, dom, rodzina, problemy życiowe, a w międzyczasie skończyłem podyplomowe z sieci i mgr z inf. Obecnie chciałbym powrócić do webdev. Mogę zainwestować w rozwój dużo czasu, 6-10 godzin dziennie, ale nie wiem czy to ma sens z uwagi na wiek. Najlepiej też uczy się człowiek przy prawdziwych projektach. Można ocenić co ważne, co nie, co jest na topie popularności, ale kto mnie weźmie w tym wieku z nikłą wiedzą. Czy z mojej perspektywy warto iść w tym kierunku, uczyć się samodzielnie np. przez rok i czy mnie ktoś weźmie ? Zaznaczam, że nie chodzi mi o pieniądze, ale o zaspokojenie ciekawości, co jak działa, podniesienie swoich kompetencji, wiedzy, wartości etc.
komentarz 21 września 2019 przez vodnik Obywatel (1,270 p.)
Dla starszych ludzi wybrałbym PHP 7, Bootstrap, jQuery i MariaDB i wykonywał takie zlecenia zdalnie. Korporacyjne języki jak Java i C# nie są dla osób po 52 roku życia, ale to tylko moje zdanie. Dlatego że te kombajny wymagają dużo nauki i gdy młody student w wieku 20 lat zacznie się ich uczyć, po kilku latach jest w stanie to jakoś ogarnąć. Natomiast samo PHP jest proste i dość szybko jest się w stanie coś w tym tworzyć. Wiem że w Javie jest najwięcej ofert pracy, ale tak sieją przy rekrutacji, że wybierają tylko najlepszych młodych po studiach. Poza PHP można jeszcze iść w Node, Ruby i Pythona, ale od wersji PHP 7 znowu jest popyt na programistów tego języka. Można również stworzyć strony w WordPress gdzie PHP też się przydaje.
komentarz 21 września 2019 przez Ryszard Kajak Nowicjusz (180 p.)
edycja 21 września 2019 przez Ryszard Kajak
Przyznaję Ci rację C#, Java to nie dla mnie, są zbyt...- nie czuję ich. Interesuje mnie frontend, coś na wzór dogodzenia zamawiającemu jak w help desk. Po części dlatego, że lubię ludzi i lubię im pomagać. Jedynie czego w sensie pozytywnym zazdroszczę młodym nasto i 20-sto letnim to wieku i czasu na rozwój :-)  Czyli znając CSS i PHP, JS szanse mam ?
komentarz 21 września 2019 przez vodnik Obywatel (1,270 p.)
Skoro nawet 76 letni samouk programista Ruby ob Rails potrafił to czemu nie?

https://www.wykop.pl/link/5082205/76-letni-samouk-w-finale-najwiekszego-rosyjskiego-hackathonu/

Nie trzeba liczyć też na zatrudnienie, zawsze można wymyślić dobrą chwytliwą stronę i zarabiać na reklamach z niej. A jak pomysł wypali można zarobić miliony jak na stronach typu facebook, reddit, twiter.

Zobacz tutaj człowiek stworzył portal na wzór wykop.pl i już sobie zarabia na reklamach.

https://www.lurker.pl
komentarz 30 kwietnia 2020 przez Konfeusz Bywalec (2,810 p.)

@Ryszard Kajak,

Witaj Ryszardzie. Jakoś umknęło  mi Twoje pytanie.

Odpowiem Ci bardzo krótko. Zawsze warto wracać do marzeń bez względu na wiek.

Co prawda nie pracuje jako Dev, bo pracuje jako sieciowiec w poważnej i dużej firmie (względy finansowe), ale również działam jako freelancer jeśli chodzi o fullstack (HTML, JS, PHP). Wykonuję jakieś małe zlecenia, przy okazji rozwijam własny projekt.

5-6 godzin dziennie, w zupełności wystarczy na naukę, ale trzeba byc konsekwentnym. Przez te ponad dwa lata, nauczyłem się jednak jednego na pewno. Nie wolno słuchać ludzi którzy Ci powiedzą, że się nie da. Zawsze się tacy znajdą.

Jeśli masz pasję, nie oglądaj się za siebie tylko do roboty. Życzę powodzenia.

0 głosów
odpowiedź 22 września 2019 przez niezalogowany
edycja 22 września 2019
Jak się robi wszystko, rozsądnie, mądrze, i tak się jak należy

i ląduje się w miejscu, gdzie nic nie jest rozsądne, mądre, i jak się należy.

To może czasami watro podążyć za marzeniami. I tak się znajdzie człowiek w tym samym miejscu, ale będzie miał przynajmniej frajdę. Że spierniczył na własne życzenie i nikt mu w tym nie pomagał.

edit:: I na logikę to co  jest napisane o c++ i PHP jest bardzo słuszne. I tak głębiej się zastanowić to okienka są rzeczywiście passe. Jak ma się jedne okno przeglądarki gdzie można uruchomić bardzo dużo programów.

A skąd ta refleksja. Ze wiele firm sprzedających np materiały budowlane udostępnia programy do swoich produktów. Ludzie w małych firmach nie koniecznie muszą być omnibusami w temacie i jakieś programy obliczeniowe są jak najbardziej w temacie.

Np budujemy dom i nie koniecznie musimy wiedzieć ile pustaków pójdzie, ale jak miej więcej wprowadzimy wymiary rzeczywistych ścian, to z dużym przybliżeniem możemy to obliczyć (stosując współczynniki). Nie trzeba później zwracać nadmiaru.

Czy program do gięcia blach parę wzorów a za inwentora trzeba zapłacić około 30k, który co prawda zrobi wszystko, ale dla jednoosobowych firm nie trzeba wszystkiego.

itd .. itp...

I niekoniecznie trzeba zarabiać na reklamach.

Można przecież korzystać tak modnego systemu punktowego.

Wprowadzamy ostatnią fakturę i mamy ileś tam punktów na korzystanie z programu.  Żeby nie było, że my się wykosztowaliśmy na program, a klient obliczył i poszedł do konkurencji. Ale jak mamy promocję na jakieś materiały i chcemy się pochwalić, to można na jakiś czas dać dostęp darmowy, ale to już marketing.

edit :: ale fakt, że teraz trzeba dwóch do wynalezienia(wkręcenia) żarówki. Informatyk + fachowiec (ewentualnie testowy odbiorca) = równa się profesjonalny program przyjazny użytkownikom.

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 644 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 107 wizyt
pytanie zadane 24 listopada 2023 w Offtop przez reaktywny Nałogowiec (40,970 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 216 wizyt

92,551 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,522 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...