• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Gry w sieci LAN. Komputery się nie widzą.

0 głosów
179 wizyt
pytanie zadane 19 kwietnia w Sieci komputerowe, internet przez PindonMniejszy Bywalec (2,030 p.)

Dzień dobry.

Mam na imię Bartek.

Jest to mój pierwszy raz na tym (i może piąty ogólnie) Forum, dlatego proszę o wyrozumiałość jeśli zadam głupie pytanie lub zadam je niewłaściwie. Również nie jestem pewien czy dobry dział wybrałem więc proszę ew o sugestie, co do miejsca gdzie takie pytanie by pasowało.

Posiadam problem z grami w wewnętrznej sieci domowej, ale może po kolei.

Dotychczas w domu posiadałem stacjonarny PC z Windows 7 Home na WiFi oraz lapatopa z Windows 8.1 Home również na WiFi. Grywam czasami z Szanowną Małżonką w Civiliza'cje albo Hero'sa i jak na razie nie było problemów z tym by założyć wewnętrzną sesję gry sieciowej. Stacjonarka tworzyła serwer, lapatop bez problemu widział sesję gry i wszystko śmigało, zabawa i "wojna domowa"  w najlepsze.

Od miesiąca czasu jestem "szczęśliwym" posiadaczem nowego Lapatopa, natomiast stacjonarny z Win7 odszedł na odpoczynek do szafy. Tutaj już niestety muszę korzystać z Windows 10 Home (brak sterowników do innych wersji) i zaczyna się problem.

Kiedy próbuję stworzyć sesję na którymkolwiek z lapatopów, drugi komputer kompletnie sesji nie widzi. Sprawdzałem lapatopy na połączeniach gdzie sesja tworzona była na starym stacjonarnym kompie (tym z win7) i obydwa lapatopy sesję widzą, ale jeśli chcę grać wyłącznie na lapatopach (tworzona sesja raz na win8 raz na win10) to jest kompletna porażka... NIC.

Muszę zaznaczyć, że normalnie komputery w sieci LAN widzą siebie nawzajem bez najmniejszego problemu, są w tej samej Grupie Roboczej, łącznie z udostępnianiem plików, prawami dla poszczególnych userów etc, pingują siebie nawzajem etc.

Gry są oryginalne, zakupione na Steam i gry poprzez sieć internetową za pomocą serwerów Steam śmigają.

Wyłączałem również permanentnie zarówno antywirusy, zapory czy defendery łącznie z udostępnianiem sieci ICS.

Efekt, żaden... 

Jedyną opcją jaka mi jeszcze przychodzi do głowy, to może modem WiFi (UPC - Ubee), ale tego sprawdzić nie mogę. Będę wdzięczny za wszelakie sugestie i wskazówki.

Serdecznie pozdrawiam.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 19 kwietnia przez CzikaCarry Maniak (63,440 p.)

Jaka to wersja Heroes'ów? Jeśli któraś ze starszych (np. III) to prawdopodobnie musisz uruchomić ją w trybie zgodności (ustawić tryb zgodności na exe'ku).

Możesz też dla pewności sprawdzić spójność plików gry (w tym przypadku ww. Cywilizacji i Heroesów).

Jeśli to nie zadziała zainstaluj na dwóch laptopach jakiś program typu Hamachi, stwórz grupę, dołącz dwoma laptopami do niej i ogień :)

komentarz 19 kwietnia przez PindonMniejszy Bywalec (2,030 p.)
Dziękuję za szybką reakcję.

Herosi to 3, 4 i 5. Civilizacja 5 i 6. Próbowałem również z Hamachi. Instaluję na obydwu lapkach, tworzę grupę, kompy się widzą w Hamachi, łącznie z komunikatami (gracz właśnie rozpoczął grę w Civilization V, czy coś podobnego) ale cały czas dioda jest na czerwono.

Może coś zle konfiguruje Hamachi...
komentarz 19 kwietnia przez CzikaCarry Maniak (63,440 p.)
Kliknij ppm na tą czerwoną kropkę / nick, i zobacz, co się tam pojawi, powinna tam być przyczyna
komentarz 19 kwietnia przez PindonMniejszy Bywalec (2,030 p.)
Ok. Dzięki za sugestię. Sprawdzę to pózniej i odpiszę jaki efekt.

Pozdrawiam.
0 głosów
odpowiedź 21 kwietnia przez GreenScreen Początkujący (270 p.)
Możliwe, że twój komputer ma zablokowane porty przez co komputery się widzą, ale gra nie może przesyłać wiadomości po konkretnych portach. Wejdź do routera i w port forwarding ustaw zakresy portów. Co do tego jakich portów wymaga gra to możesz to sprawdzić szukając po necie. Tutaj masz np. porty dla heroes'ów:

http://findports.com/document.php?tag=heroes-of-might-and-magic-v

https://support.ubi.com/en-US/Faqs/000010584/What-Ports-are-Required-to-Play-Heroes-of-Might-Magic-V-Online-1364550256950

Wyłącz też zaporę na obu komputerach, bo możliwe, że windows zablokował te porty na komputerze, a w routerze są odblokowane i wtedy musisz dodać wyjątki do zapory. Wtedy wchodzisz do zapora systemu -> zaawansowane -> dodajesz reguły wychodzące z tymi portami i protokolami jak na stronach jest podane.
komentarz 22 kwietnia przez tls01 Nałogowiec (36,750 p.)
Grając po LAN trzeba odblokowywać porty?

Imo to wina firewalla.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 166 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 66 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 65 wizyt
pytanie zadane 23 listopada w Sieci komputerowe, internet przez HoInON Nowicjusz (120 p.)

42,402 zapytań

81,696 odpowiedzi

162,142 komentarzy

20,341 pasjonatów

Przeglądających: 97
Pasjonatów: 1 Gości: 96

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...