• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pomoc w wyborze technologii do projektu bazodanowego

Object Storage Arubacloud
0 głosów
155 wizyt
pytanie zadane 18 kwietnia 2017 w SQL, bazy danych przez kuziolewski Nowicjusz (240 p.)
Witam :)

Chciałbym Was prosić o poradę w sprawie wyboru technologii, którymi będę się posługiwał podczas tworzenia projektu. (Jeśli chodzi o zalecenia to może być  wykonany z pomocą języka pl/sql, z użyciem Oracle APEX oraz serwera bzy danych Oracle - ale nie jest to obligatoryjne)

Ogólnie mam zadanie, by wykonać aplikacje webową zarządzającą turniejem szachowym (baza posiadająca tabele z uczestnikami, sędziami, przechowywująca przebieg gry itd). Będzie również posiadać możliwość logowania różnych użytkowników itp.

Jeśli chodzi o doświadczenie to mam prawie zerowe :| (obejrzałem swego czasu filmy Mirosława Zet o mysql), ogarniam programowanie z C++, Qt, również trochę Javę konsolowo.

Co poradzilibyście z wlasnego doświadczenia, żeby można było w miarę sprawnie wykonać projekt?

1. Czy msql+php+html+css+js będzie w sam raz? co z brakiem funkcji, które posiada pl/sql a mysql nie ma?

2. Może coś takiego jak projekt w mavenie + spring + serwer tomcat (od Amazona) a do tego podłączona baza danych (oracle albo mysl)?

3. Czy może taki wynalazek jak Wt (web framework dla C++) (nie mam pojęcia jak to potem umieścić w sieci?)

4. A może coś z innej beczki?

Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam :)
komentarz 18 kwietnia 2017 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)
a nosql typu cassandra, mongodb?
komentarz 18 kwietnia 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
nosql dla takiego projektu ?
komentarz 19 kwietnia 2017 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)
tylko pytam :V

zawsze może użyć redisa do keszowania lub sesyji :V
komentarz 19 kwietnia 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)

chyba logów laugh

komentarz 19 kwietnia 2017 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)
Też :D

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 18 kwietnia 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
mysql+ framewrok php.
komentarz 19 kwietnia 2017 przez kuziolewski Nowicjusz (240 p.)
Np Symfony?

Polecisz jakiś kurs, może być ang?

 

Jakieś inne propozycje?
1
komentarz 19 kwietnia 2017 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)
Yii2.
komentarz 19 kwietnia 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Yii2/Symfony3

ewentualnie jakieś rest api + angular np.
dokumentacja na oficjalu.
komentarz 19 kwietnia 2017 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)

[pół żartem]
Ale w sumie to ma być projekt na zaliczenie, który zrobi i zapomni?
To może jednak laravel :V

[/koniec żartu]

komentarz 19 kwietnia 2017 przez kuziolewski Nowicjusz (240 p.)
[/ćwierć żartem]

haha.

[/koniec żartu]

Chciałbym się czegoś nauczyć jednak przy okazji... także proszę bez śmieszków
komentarz 19 kwietnia 2017 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)
Jakbyśmy chcieli, byś się niczego nie nauczył, to byśmy ci polecili ściągnąć gotowca. ^^

Podobne pytania

+2 głosów
2 odpowiedzi 230 wizyt
pytanie zadane 9 marca 2022 w SQL, bazy danych przez Czang Kai Shrek Obywatel (1,990 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 393 wizyt
pytanie zadane 30 sierpnia 2019 w SQL, bazy danych przez michaelan Nowicjusz (120 p.)

92,551 zapytań

141,398 odpowiedzi

319,529 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...