• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pomoc w wyborze laptopa - 4600 PLN

Aruba Cloud PRO i VPS, Openstack, VMWare, MS Hyper-V
0 głosów
280 wizyt
pytanie zadane 18 kwietnia 2017 w Sprzęt komputerowy przez draghan VIP (105,930 p.)

Witajcie.

Wiem, że mamy już miliony takich tematów, ale wiem też że mamy tu kilka osób, które znają się na rzeczy, więc liczę na pomoc.

Potrzebuję znaleźć laptopa w cenie około 4600 +/- 150 złotych. Interesuje mnie sam laptop, bez dodatkowych peryferiów, toreb, myszek, podkładek chłodzących, itp. itd.

Komputer ma być dla dziewczyny, głównie do pracy z programami graficznymi i do pogrania w nowsze tytuły - niekoniecznie na najwyższych detalach. Z ważniejszych wymagań - matowa matryca. Przekątna ekranu raczej bez znaczenia, myślę że 15-17". Waga bez znaczenia, laptop będzie sporadycznie mobilny. ;)

Z tego, co ja znalazłem:

Ogólnie to można znaleźć naprawdę dużo propozycji - czuję trochę skonfundowany tak szeroką ofertą. :)

Nie wiem, która firma jest dobra (czy laptop tej firmy swoje posłuży, czy serwis i obsługa klienta w razie W. nie zawiedzie). Nie za bardzo też się orientuję, czy w tej cenie nie znajdę czegoś z lepszymi podzespołami - nie bardzo orientuję się w aktualnym rynku podzespołów, a jest, kurczę, z czego wybierać. W moich propozycjach przewija się GTX 1050. Czy ta karta jest "w porządku"? Pierwsze strzały to był duet Intel+Nvidia - ale może coś od czerwonych zasługuje na uwagę?

Będę wdzięczny za każdą wskazówkę. smiley W razie niedopowiedzeń z mojej strony oczywiście proszę pytać.

(proszę mnie nie odsyłać do stworzenia tematu na innym forum - myślę że na jednym w zupełności wystarczy ;)

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 18 kwietnia 2017 przez Alvancaran Dyskutant (8,160 p.)
Najlepszy będzie ten MSI GP72 Leopard. Lenovo ma słabszą jakość wykonania, a w Dream Machines jest starszy procesor i co jest chyba największą wadą RAM można tam rozszerczyć tylko do 16gb a w Leopardzie do 32gb.
komentarz 18 kwietnia 2017 przez draghan VIP (105,930 p.)

w Dream Machines jest starszy procesor i co jest chyba największą wadą RAM można tam rozszerczyć tylko do 16gb a w Leopardzie do 32gb

O ile co do procesora jestem gotów się zgodzić, myślę że potencjalne 32 GB RAM nie jest aż tak niezbędne.

Najlepszy będzie ten MSI GP72 Leopard. Lenovo ma słabszą jakość wykonania

Dziękuję za opinię.

komentarz 18 kwietnia 2017 przez Alvancaran Dyskutant (8,160 p.)
16gb to już powoli staje się standard a za kilka lat to może być już za mało, tymbardziej do obróbki grafiki
+1 głos
odpowiedź 19 kwietnia 2017 przez FxJerzy Stary wyjadacz (12,460 p.)

Zacznij od wypełnienia ankiety

I zapoznaj sie z seriami danego producenta, im niżej w hierarchii tym słabsza jakość wykonania np. MSI

W moich propozycjach przewija się GTX 1050. Czy ta karta jest "w porządku"?

https://www.purepc.pl/notebooki/geforce_gtx_1050_w_laptopie_daje_rade_test_wplywu_detali_na_wydajnosc
A to już sam oceń

Pierwsze strzały to był duet Intel+Nvidia - ale może coś od czerwonych zasługuje na uwagę?

Aktualnie AMD nic nie oferuje godnego dla urządzeń mobilnych

https://youtu.be/GyJANnCrMuY
VX5-591G - aktualnie z dobrych konstrukcji, nieco grubszy od innych

komentarz 19 kwietnia 2017 przez draghan VIP (105,930 p.)

Zacznij od wypełnienia ankiety

W odpowiedzi pozwolę sobie siebie zacytować:

(proszę mnie nie odsyłać do stworzenia tematu na innym forum - myślę że na jednym w zupełności wystarczy ;)

Za pozostałą część odpowiedzi bardzo dziękuję, są to informacje przydatne. yes

Co do tego Acera - czemu "dobra konstrukcja"? W sensie wytrzymałości obudowy czy raczej ogólnie? Polecasz tę markę?

komentarz 19 kwietnia 2017 przez FxJerzy Stary wyjadacz (12,460 p.)
Odkąd Lenovo poszło po jakości byle by cena była niska, Acer musiał się bronić i zaczął wypuszczać lepsze jakościowo modele.

Możesz tutaj podać podpowiedzi z ankiety.
Ok, w takim razie jak będę miał chwilę wolniejszego czasu, odpowiem na Twoją ankietę.
+1 głos
odpowiedź 19 kwietnia 2017 przez CzikaCarry Szeryf (75,320 p.)
edycja 19 kwietnia 2017 przez CzikaCarry

Według mnie najlepszy w tej cenie będzie laptop Dream Machines w takiej konfiguracji: https://www.morele.net/laptop-dream-machines-g1050ti-g1050ti-15pl20-8-gb-ram-256-gb-m-2-pcie-1tb-hdd-1171136/

Cechy:

• Matowa matryca IPS, 60Hz, 1920x1080, 15,6 cala
  • Bardzo dobra jak na laptop grafika GTX 1050 TI 4GB
  • Bardzo dobry procesor i7-7700HQ
  • 8GB ram, możliwość rozbudowy do 32gb
  • 2 wejścia usb 3.0, usb-c, czytnik kart pamięci
  • HDMI, 2 mini DP, RJ-45
  • 1 TB HDD, 256GB SSD M.2 PCI-E
  • Kamera FHD 
  • Podświetlana klawiatura

Uwaga! Laptop nie posiada zainstalowanego systemu. 

komentarz 19 kwietnia 2017 przez FxJerzy Stary wyjadacz (12,460 p.)
Wszystkie Clevo mają ostro słabe matryce
komentarz 19 kwietnia 2017 przez CzikaCarry Szeryf (75,320 p.)
Pierwsze primo: Dream Machines != Clevo

Drugie primo: W wielu recenzjach laptopów Dream Machines widzę dobre opinie o ich ekranach.W razie potrzeby mogę podać linki.
Widzę, że specyfikacja niezła. Tylko się właśnie zastanawiałem nad marką - w zasadzie z Dream Machines "na żywo" nie spotkałem się nigdzie. I ciekawy jestem, czy to dlatego że marka bardzo dobra, czy wręcz przeciwnie. :)
komentarz 19 kwietnia 2017 przez CzikaCarry Szeryf (75,320 p.)
Na Internecie widzę dobre opinie o marce na takich portalach jak np. benchmark :)
0 głosów
odpowiedź 19 kwietnia 2017 przez mlody299 Nowicjusz (140 p.)
lepszą propozycją od tych "oszukanych" MSI z 2GB vRAMu karty graficznej oraz z lenovo będzie acer vx5-591g. W sklepach są wersje i5 lub i7 z GTX1050 np. w x-kom, a na allegro pojawiła się wersja ACER VX15 VX5-591G i7 8GB 128SSD+1TB IPS GTX1050Ti za 4399 więc jest to sprzęt o 20-30% wydajniejszy w mniejszych pieniądzach lub wersja i7 16G 128SSD+1TB IPS GTX1050Ti za 4679zł więc w takim samym budżecie.
komentarz 6 maja 2017 przez diarkow Nowicjusz (100 p.)

Czy uważacie, że taki sprzęt http://forgamers.ithardware.pl/?config=234587#configurator dla nastolatka to przesada? Syn bardzo dobrze się uczy i obiecałam mu prezent WOW, a że interesuje się informatyką to pomyślałam o jakimś lepszym PC, nie takim oczywistym dostępnym w każdym sklepie.

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 203 wizyt
pytanie zadane 17 maja 2022 w Sprzęt komputerowy przez Neearuuqq Początkujący (360 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 345 wizyt
pytanie zadane 24 lipca 2019 w Sprzęt komputerowy przez Teodor50 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 453 wizyt
pytanie zadane 22 lipca 2019 w Sprzęt komputerowy przez guillerme Nowicjusz (150 p.)

91,832 zapytań

140,505 odpowiedzi

316,995 komentarzy

61,163 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...