• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wyrównywanie img do lewej w divie który jest wyśrodkowany na stronie

Object Storage Arubacloud
0 głosów
221 wizyt
pytanie zadane 17 kwietnia 2017 w HTML i CSS przez Moras Obywatel (1,620 p.)

Mam problem mianowicie mam diva, który jest wyśrodkowany na stronie "margin-left:auto" i "margin:right:auto". W środku diva mam 6 obrazów. Każdy jest w divie i ma w css nadany atrybut (chyba tak się to nazywa) "float:left". Wszystko fajnie tylko, że div z obrazami tak naprawdę się nie wyśrodkowuje, ponieważ po prawej jego stronie zostaje puste pole ponieważ wszystkie obrazy w tym divie są wyrównywane do lewej strony. Stąd moje pytanie. Jak zrobić by po prawej stronie tego diva nie zostawało puste pole, a wszystkie obrazy miały równy margines z lewej jak i z prawej strony?

Na obrazie poniżej ilustruje mój problem :)

Czyli jeszcze raz. Chce by nie było tej wolnej przestrzeni tylko żeby wszystkie obrazy ładnie się wyśrodkowywały w tym divie, który jest wyśrodkowany na całej stronie.

Dołączam kod strony:

<!DOCTYPE html>
<html lang="pl">
<head>

	<meta charset="utf-8">
	<title>Epoki literackie</title>
	<meta name="description" content="Najważniejsze informacje o epokach literackich">
	<meta name="keywords" content="literatura, epoki, epoki literackie">
	<meta name="author" content="Krystian Wolański">
	
	<meta http-equiv="X-Ua-Compatible" content="IE=edge,chrome=1">
	
	<link rel="stylesheet" href="main.css">
	<link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Gentium+Book+Basic:400,700&amp;subset=latin-ext" rel="stylesheet"> 
	
</head>

<body>
	<header>
		<h1 class="title">Epoki Literackie</h1>
		<nav>
			<ul class="menu">
				<li><a href="index.html">Strona główna</a></li>
				<li><a href="#">Pierwszy raz tutaj?</a></li>
				<li><a href="#">O autorze</a></li>
				<li><a href="#">Kontakt</a></li>
			</ul>
		</nav>
	</header>
	
	<main>
		<article class="newest">
			<div class="content">
				<div class="epoka">
					<figure>
						<a href="#"><img src="img/antyk.jpg" alt="Antyk i Biblia"> </a>
						<figcaption>Antyk i Biblia</figcaption>
					</figure>
				</div>
				<div class="epoka">
					<figure>
						<a href="#"><img src="img/sredniowiecze.jpg" alt="Średniowiecze"> </a>
						<figcaption>Średniowiecze</figcaption>
					</figure>
				</div>
				<div class="epoka">
					<figure>
						<a href="renesans.html"><img src="img/renesans.jpg" alt="Renesans"> </a>
						<figcaption>Renesans</figcaption>
					</figure>
				</div>
				<div class="epoka">
					<figure>
						<a href="#"><img src="img/barok.jpg" alt="Barok"> </a>
						<figcaption>Barok</figcaption>
					</figure>
				</div>
				<div class="epoka">
					<figure>
						<a href="oswiecenie.html"><img src="img/oswiecenie.jpg" alt="Oświecenie"> </a>
						<figcaption>Oświecenie</figcaption>
					</figure>
				</div>
				<div class="epoka">
					<figure>
						<a href="#"><img src="img/pozytywizm.jpg" alt="Pozytywizm"> </a>
						<figcaption>Pozytywizm</figcaption>
					</figure>
				</div>		
				<div style="clear:both;"></div>
			</div>
		</article>
	</main>
	<footer>
		<div class="footer">Wszelkie prawa zastrzeżone &copy; 2017 Dziękuję za wizytę!</div>
	</footer>

</body>
</html>
body
{
	margin: 0;
	font-size: 18px;
	font-family: 'Gentium Book Basic', serif;
	color: #efefef;
	background-color: #2F3336;
	width:100%;
	height:100%;
}
.title
{
	margin-top: 28px;
	text-align: center;
	font-size: 60px;
	font-weight: 400;
	letter-spacing: 5px;
	color: #ddd;
	text-transform: uppercase;
	margin-bottom: 0;
	padding: 0;
}
.menu
{
	text-align: center;
	list-style-type: none;
	font-size: 20px;
	background-color: #163043;
	padding: 15px;
	letter-spacing: 2px;
	margin-bottom: 0;
}
.menu a
{
	text-decoration: none;
	color: #efefef;
}
.menu a:hover
{
	text-decoration: none;
	color: #E88F1A;
}
.menu>li
{
	display: inline-block;
	padding: 10px;
	padding-bottom:5px;
	padding-top:5px;
	border-right: 1px dashed #efefef;	
	
}

.menu >li:first-child
{
	border-left: 1px dashed #efefef;
}
.newest
{
	background-color: #222930;
}
.content
{
	padding-top: 40px;
	width: 82%;
	margin-left:auto;
	margin-right:auto;
	min-height:692px;
}
.epoka
{
	float: left;
	margin: 8px;
	margin-bottom: 28px;
	text-align: center;
	
}

.epoka img
{
	width:384px;
	height: 237.3250517px;
	opacity: 0.85;
	border-radius:8px;
}
.epoka img:hover
{
	opacity:1;
}
figure
{
	margin: 0;
	padding: 0;
}
figcaption
{
	margin-top: 10px;
	padding: 0;
	font-weight: 700;
}
.footer
{
	padding: 5px;
	text-align: center;
}

 

PS. Czy można stylizować sekcje z html5? Mam tu na myśli; <section>,<article><header> itd.

 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 17 kwietnia 2017 przez Jasiulek Obywatel (1,090 p.)
wybrane 17 kwietnia 2017 przez Moras
 
Najlepsza
Spróbuj  w klasie epoka "float:left;" zastąpić "display: inline-block;", a w klasie content dopisać "text-align:center;"
komentarz 17 kwietnia 2017 przez Moras Obywatel (1,620 p.)
O to mi właśnie chodziło! Wielkie dzięki!
+1 głos
odpowiedź 17 kwietnia 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)

a ja bym tak na przyszłość poleciła w takich przypadkach zastosowanie flexboxa, prędzej czy później i tak będziesz musiał się odzwyczaić od tego clear:both ;p
https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/CSS/CSS_Flexible_Box_Layout/Using_CSS_flexible_boxes
https://css-tricks.com/snippets/css/a-guide-to-flexbox/

komentarz 17 kwietnia 2017 przez Moras Obywatel (1,620 p.)
Dzięki za linki. Na pewno obadam :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 544 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 369 wizyt
pytanie zadane 31 lipca 2016 w HTML i CSS przez james30k Bywalec (2,260 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 165 wizyt
pytanie zadane 10 czerwca 2016 w HTML i CSS przez BanditPlayGame Użytkownik (680 p.)

92,556 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,563 komentarzy

61,942 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...