• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kalkulator PHP

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
941 wizyt
pytanie zadane 17 kwietnia 2017 w PHP przez Kamil Czech Dyskutant (7,700 p.)

Witam, dziś zrobiłem pierwszy swój projekt w php na początek wybrałem coś prostego czyli kalkulator, ale coś nie wyszło

https://zapodaj.net/871fdba54376f.png.html

 

<!DOCTYPE HTML>
<HTML>

	<HEAD>
	
		<title>Kalkulatory</title>
	
	</HEAD>

	<BODY>

		
	
	</BODY>
	
	<h1>Dodawanie</h1>
	
<form action="index.php" method="post">

<input type="number" name="skladnik1" />

<input type="number" name="skladnik2" />

<input type="number" name="skladnik3" />

<input type="number" name="skladnik4" />

<input type="number" name="skladnik5" />

<input type="number" name="skladnik6" />

<input type="number" name="skladnik7" />

<input type="submit" value="Rozwiąż" >


</form>	

	<?php


	$skladnik1 = $_POST['skladnik1'];
	$skladnik2 = $_POST['skladnik2'];
	$skladnik3 = $_POST['skladnik3'];
	$skladnik4 = $_POST['skladnik4'];
	$skladnik5 = $_POST['skladnik5'];
	$skladnik6 = $_POST['skladnik6'];
	$skladnik7 = $_POST['skladnik7'];
	$suma = $skladnik1 + $skladnik2 + $skladnik3 + $skladnik4 + $skladnik5 + $skladnik6 + $skladnik6 ;

	echo "Twój wynik to: $suma"

?>	

	<h1>Odejmowanie</h1>
	
<form action="index.php" method="post">

<input type="number" name="odejmna1" />

<input type="number" name="odejmna2" />

<input type="number" name="odejmna3" />

<input type="number" name="odejmna4" />

<input type="number" name="odejmna5" />

<input type="number" name="odejmna6" />

<input type="number" name="odejmna7" />

<input type="submit" value="Rozwiąż" >


</form>
	
	<?php


	$odejmna1 = $_POST['odejmna1'];
	$odejmna2 = $_POST['odejmna2'];
	$odejmna3 = $_POST['odejmna3'];
	$odejmna4 = $_POST['odejmna4'];
	$odejmna5 = $_POST['odejmna5'];
	$odejmna6 = $_POST['odejmna6'];
	$odejmna7 = $_POST['odejmna7'];
	$roznica = $odejmna1 - $odejmna2 - $odejmna3 - $odejmna4 - $odejmna5 - $odejmna6 - $odejmna6 ;

	echo "Twój wynik to: $roznica"

?>		

	<h1>Mnożenie</h1>
	
<form action="index.php" method="post">

<input type="number" name="czynnik1" />

<input type="number" name="czynnik2" />

<input type="number" name="czynnik3" />

<input type="number" name="czynnik4" />

<input type="number" name="czynnik5" />

<input type="number" name="czynnik6" />

<input type="number" name="czynnik7" />

<input type="submit" value="Rozwiąż" >


</form>
	
	<?php


	$czynnik1 = $_POST['czynnik1'];
	$czynnik2 = $_POST['czynnik2'];
	$czynnik3 = $_POST['czynnik3'];
	$czynnik4 = $_POST['czynnik4'];
	$czynnik5 = $_POST['czynnik5'];
	$czynnik6 = $_POST['czynnik6'];
	$czynnik7 = $_POST['czynnik7'];
	$iloczyn = $czynnik1 * $czynnik2 * $czynnik3 * $czynnik4 * $czynnik5 * $czynnik6 * $czynnik6 ;

	echo "Twój wynik to: $suma"

?>	
	
	<h1>Dzielenie</h1>
	
<form action="index.php" method="post">

<input type="number" name="czynnik1" />

<input type="number" name="czynnik2" />

<input type="number" name="czynnik3" />

<input type="number" name="czynnik4" />

<input type="number" name="czynnik5" />

<input type="number" name="czynnik6" />

<input type="number" name="czynnik7" />

<input type="submit" value="Rozwiąż" >


</form>
	
	<?php


	$iloczyn1 = $_POST['iloczyn1'];
	$iloczyn2 = $_POST['iloczyn2'];
	$iloczyn3 = $_POST['iloczyn3'];
	$iloczyn4 = $_POST['iloczyn4'];
	$iloczyn5 = $_POST['iloczyn5'];
	$iloczyn6 = $_POST['iloczyn6'];
	$iloczyn7 = $_POST['iloczyn7'];
	$iloczyn = $iloczyn1 / $iloczyn2 / $iloczyn3 / $iloczyn4 / $iloczyn5 / $iloczyn6 / $iloczyn6 ;

	echo "Twój wynik to: $suma"

?>	
	
</HTML>

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 17 kwietnia 2017 przez Smatix Obywatel (1,050 p.)

Musisz sprawdzić czy każda zmienna istnieje

<!DOCTYPE HTML>
<HTML>
 
    <HEAD>
     
        <title>Kalkulatory</title>
     
    </HEAD>
 
    <BODY>
 
         
     
    </BODY>
     
    <h1>Dodawanie</h1>
     
<form action="index.php" method="post">
 
<input type="number" name="skladnik1" />
 
<input type="number" name="skladnik2" />
 
<input type="number" name="skladnik3" />
 
<input type="number" name="skladnik4" />
 
<input type="number" name="skladnik5" />
 
<input type="number" name="skladnik6" />
 
<input type="number" name="skladnik7" />
 
<input type="submit" value="Rozwiąż" >
 
 
</form>   
 
    <?php
	if(isset($_POST['skladnik1']))	// sprawdź tak wszystkie zmienne
	{
		$skladnik1 = $_POST['skladnik1'];
		$skladnik2 = $_POST['skladnik2'];
		$skladnik3 = $_POST['skladnik3'];
		$skladnik4 = $_POST['skladnik4'];
		$skladnik5 = $_POST['skladnik5'];
		$skladnik6 = $_POST['skladnik6'];
		$skladnik7 = $_POST['skladnik7'];
		$suma = $skladnik1 + $skladnik2 + $skladnik3 + $skladnik4 + $skladnik5 + $skladnik6 + $skladnik6 ;
	 
		echo "Twój wynik to: $suma";
	}
    
 
?>   
 
    <h1>Odejmowanie</h1>
     
<form action="index.php" method="post">
 
<input type="number" name="odejmna1" />
 
<input type="number" name="odejmna2" />
 
<input type="number" name="odejmna3" />
 
<input type="number" name="odejmna4" />
 
<input type="number" name="odejmna5" />
 
<input type="number" name="odejmna6" />
 
<input type="number" name="odejmna7" />
 
<input type="submit" value="Rozwiąż" >
 
 
</form>
     
    <?php
	if(isset($_POST['odejmna1']))	// sprawdź tak wszystkie zmienne
	{
		$odejmna1 = $_POST['odejmna1'];
		$odejmna2 = $_POST['odejmna2'];
		$odejmna3 = $_POST['odejmna3'];
		$odejmna4 = $_POST['odejmna4'];
		$odejmna5 = $_POST['odejmna5'];
		$odejmna6 = $_POST['odejmna6'];
		$odejmna7 = $_POST['odejmna7'];
		$roznica = $odejmna1 - $odejmna2 - $odejmna3 - $odejmna4 - $odejmna5 - $odejmna6 - $odejmna6 ;
	 
		echo "Twój wynik to: $roznica";
	
	}
    
 
?>       
 
    <h1>Mnożenie</h1>
     
<form action="index.php" method="post">
 
<input type="number" name="czynnik1" />
 
<input type="number" name="czynnik2" />
 
<input type="number" name="czynnik3" />
 
<input type="number" name="czynnik4" />
 
<input type="number" name="czynnik5" />
 
<input type="number" name="czynnik6" />
 
<input type="number" name="czynnik7" />
 
<input type="submit" value="Rozwiąż" >
 
 
</form>
     
    <?php
	
	if(isset($_POST['odejmna1']))	// sprawdź tak wszystkie zmienne
	{
	 $czynnik1 = $_POST['czynnik1'];
    $czynnik2 = $_POST['czynnik2'];
    $czynnik3 = $_POST['czynnik3'];
    $czynnik4 = $_POST['czynnik4'];
    $czynnik5 = $_POST['czynnik5'];
    $czynnik6 = $_POST['czynnik6'];
    $czynnik7 = $_POST['czynnik7'];
    $iloczyn = $czynnik1 * $czynnik2 * $czynnik3 * $czynnik4 * $czynnik5 * $czynnik6 * $czynnik6 ;
 
    echo "Twój wynik to: $suma";
	
	}
    
 
?>   
     
    <h1>Dzielenie</h1>
     
<form action="index.php" method="post">
 
<input type="number" name="czynnik1" />
 
<input type="number" name="czynnik2" />
 
<input type="number" name="czynnik3" />
 
<input type="number" name="czynnik4" />
 
<input type="number" name="czynnik5" />
 
<input type="number" name="czynnik6" />
 
<input type="number" name="czynnik7" />
 
<input type="submit" value="Rozwiąż" >
 
 
</form>
     
    <?php
 
	if(isset($_POST['iloczyn1'])) // sprawdź tak wszystkie zmienne
	{
	
	$iloczyn1 = $_POST['iloczyn1'];
    $iloczyn2 = $_POST['iloczyn2'];
    $iloczyn3 = $_POST['iloczyn3'];
    $iloczyn4 = $_POST['iloczyn4'];
    $iloczyn5 = $_POST['iloczyn5'];
    $iloczyn6 = $_POST['iloczyn6'];
    $iloczyn7 = $_POST['iloczyn7'];
    $iloczyn = $iloczyn1 / $iloczyn2 / $iloczyn3 / $iloczyn4 / $iloczyn5 / $iloczyn6 / $iloczyn6 ;
 
    echo "Twój wynik to: $suma";
		
	}
    
 
?>   
     
</HTML>

 

0 głosów
odpowiedź 17 kwietnia 2017 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)
  1. Kalkulator to niezbyt dobry pomysł jeśli chodzi o PHP.
  2. Nie mieszaj HTML z PHP.
  3. Używaj isset/array_key_exists zanim się odwołasz do $_POST.
  4. Na potrzeby tego projektu zmienne lepiej (wygodniej) przesyłać metodą get.
  5. składnik1, składnik2... Tu aż się prosi o fora.
  6. Tutaj podałem kilka dobrych źródeł co do PHP.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 6,129 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 387 wizyt
pytanie zadane 18 listopada 2021 w JavaScript przez DLFDL Początkujący (270 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 209 wizyt
pytanie zadane 17 kwietnia 2019 w JavaScript przez chakip Nowicjusz (210 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,079 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...