• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak i czego się uczuć?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
222 wizyt
pytanie zadane 15 kwietnia 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez malyczlowiek Nowicjusz (120 p.)
Witam.Jestem uczniem 1 klasy technikum informatycznego i wciąż męczę się z tym,że nie wiem jak uczyć się informatyki.Nie jestem kompletnie bez wiedzy,lecz wciąż nie wiem jak uczyć się rozwiązywać różne problemy informatyczne (np. z internetem,diagnostyczne itp.),czy uczymy się tego gdy taki problem stanie na naszej drodze czy można się do niego jakoś przygotować?Jako przykład podam sytuacje,gdy podczas podłączania internetu do nowo zakupionego komputera coś nie poszło i brak było połączenia z nim.Ja nie posiadając jeszcze tej wiedzy musiałem skorzystać z usług informatyka.I tu pojawia się pytanie jak nauczyć się rozwiązywać takie problemy?Chciałbym w przyszłości być związany z informatyką.

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 15 kwietnia 2017 przez Evelek Nałogowiec (28,960 p.)
Nauczyć sie korzystać z Google. To jest podstawa. Identyczne albo podobne problemy już ludzie mieli i na różnych forach je rozwiązali.
komentarz 15 kwietnia 2017 przez malyczlowiek Nowicjusz (120 p.)
Ok,przepraszam za błąd.Poszukam w google
komentarz 15 kwietnia 2017 przez Evelek Nałogowiec (28,960 p.)
Coooo? Mówię, że wiedzy poszukuj w Google na tematy typu "jak podłączyć myszkę do komputera" itp., a nie odpowiedzi na to pytanie które tu zadałeś. Źle zrozumiałeś. ;)
komentarz 15 kwietnia 2017 przez Evelek Nałogowiec (28,960 p.)
Dobry informatyk to taki, który zanim zada pytanie na forum spróbuje na własną rękę ten problem wygooglować. Dobry programista to taki, co zajrzy do dokumentacji swojego języka i wyszuka co mu potrzeba. Nie odsyłam Cie do Google z tym pytaniem które tu zadałeś, tylko podaje przykład, że dobry informatyk najpierw poszuka w Google a potem zada pytanie na forum jeśli nie znajdzie odpowiedzi. ;)
komentarz 15 kwietnia 2017 przez malyczlowiek Nowicjusz (120 p.)
Ok,najwyrazniej zle zrozumialem ;)
0 głosów
odpowiedź 15 kwietnia 2017 przez marcin99b Szeryf (82,060 p.)

 

Po prostu grzeb przy tym komputerze, baw się różnymi programami, baw się konsolą, spróbuj coś zmieniać.
W ten sposób dowiesz się mniej więcej gdzie trzeba wejść, żeby naprawić jakiś problem
Skoro jesteś w technikum na infie, to od tego masz systemy, jednak nie licz na to, że tam się wszystkiego nauczysz, zadaniem nauczyciela jest głównie wskazanie ci na co masz spojrzeć.

Od spraw sieciowych będziesz mieć sieci i sso w 2 i 3kl, tego trudno ci będzie nauczyć się w domu, bo do nauki potrzebujesz systemu serwerowego, switchy, routerów, dużo kabli i wtyczek itd.
Jeśli masz dużo kasy i czasu, możesz się bawić z tym w domu, jednak nie musisz, większości idzie nauczyć się w szkole pod warunkiem że będziesz chodzić na lekcje i będziesz myśleć.

jak uczyć się rozwiązywać różne problemy

Chyba najlepszym sposobem na nauczenie się rozwiązywania problemów, jest nauczenie się programowania.
Tylko uważaj, bo tutaj łatwo jest się zniechęcić, nie radziłbym zaczynać od popularnego c++, bo jest dość ciężki, wielu moich znajomych, w tym mnie strasznie zniechęcił do programowania na tyle, żeby przestać się tego uczyć.
Na szczęście ja po jakimś czasie zacząłem uczyć się JavaScriptu (jeden z przyjemniejszych języków na start) i wróciłem do tego... w przeciwieństwie do moich znajomych.
Jak ogarniesz JS możesz nauczyć się C#, na początku będzie ci dobrze szło, bo są trochę do siebie podobne (to samo Java).
+JS ma tą zaletę że nie potrzebujesz żadnego kompilatora ani serwera, wystarczy jakiś edytor tekstu, nawet notatnik systemowy (którego odradzam bo nic nie widać) i przeglądarka systemowa.
Jako przygotowanie możesz pogrzebać coś w scratchu - programowanie graficzne, jednak nie przyzwyczajaj się do tego, to jest bardziej sposób na zrozumienie jak działają programy, a nie pisanie ich.

komentarz 15 kwietnia 2017 przez malyczlowiek Nowicjusz (120 p.)
Dzięki za rady :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 367 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 783 wizyt
pytanie zadane 22 czerwca 2017 w Nasze projekty przez &xyz Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 163 wizyt
pytanie zadane 6 grudnia 2015 w C# przez RadomskiCoder Gaduła (3,980 p.)

92,551 zapytań

141,399 odpowiedzi

319,531 komentarzy

61,938 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...