• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak stworzyć forum do gry [PHP , JavaScript, HTML, CSS]

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,196 wizyt
pytanie zadane 15 kwietnia 2017 w PHP przez Hardwell Dyskutant (8,960 p.)
zmienione kategorie 15 kwietnia 2017 przez HaKIM
Witam, mam pytanie, Jak stworzyć własne forum w grze ?? Takie typu Dodawania postów i odpowiedzi na nie kategorie itd, Znam języki PHP , JavaScript, HTML, CSS Wiem jeszcze że jest potrzebny MySql do tworzenia pytań lecz nie znam za bardzo MySql, A jeśli bym nawet napisał te pytanie nie wiem za bardzo jak to wszystko podpiąć do siebie,Jak na razie zrobiłem zwykłą stronę z logowaniem oraz z rejestracją,  (Przyznam że  w tworzeniu pytań do logowania w MySql pomógł mi mój znajomy) , Nie licze na gotowce tylko na pomoc i wyjaśnienie co i jak :D  Liczę że chociaż na tym forum otrzymam jakąś pomoc :D Pozdrawiam.
komentarz 17 kwietnia 2017 przez Damian13 Obywatel (1,430 p.)
Ja bym zaczął pytanie od znajomości PHP OOP, bez tego ani rusz. Później zaznajomił się z biblioteką PDO do komunikacji z bazą danych.

> Blog z kategoriami i wyszukiwarką,

> Następnie dodaj użytkowników i zakładanie konta,

> Udostępnienie im możliwości tej co administrator,

> Zwiększenie możliwości administratora (np. usuwanie postów innych czy banowanie użytkowników)

> Edycja profilu (avatar itd.),

> System głosowania

Do tego jeszcze dochodzi cytowanie itd. generalnie bardzo dużo roboty i jeśli chcesz się tylko nauczyć to możesz zacząć to robić (trening czyni mistrza) a jeśli to ma do czegoś służyć to skorzystaj z gotowca

6 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 15 kwietnia 2017 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)

1. To na pewno kategoria C++?

2. Jeżeli znasz PHP,CSS,HTML to powinieneś wiedzieć jak to zrobić ale:

  •     Na stronie głównej wyciagasz dane z bazy, i foreachem układasz je w jakąś łądną tabelę?
  •      Jak wchodzisz na pytanie to po id w GET szukasz w bazie i "drukujesz"
  •       Jak piszesz pytanie to wysyłasz do bazy i... tyle.
  •        Jakbyś miał problem to zawsze możesz zapytać na forum
komentarz 15 kwietnia 2017 przez Hardwell Dyskutant (8,960 p.)
Właśnie mam problem więc napisałem na forum
komentarz 15 kwietnia 2017 przez Hardwell Dyskutant (8,960 p.)
I niestety dalej mam problem, nie mam pojęcia od czego zacząć
+1 głos
odpowiedź 15 kwietnia 2017 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Nie zaczynaj, póki nie poczujesz się na siłach, że jesteś w stanie takowy projekt dokończyć. Forum to nie strona z jednym polem kontaktowym. Jest to ogrom roboty i nie będąc na odpowiednim poziomie zatrzymasz się po kilku tygodniach od nakładu pracy i wzrastającym chaosie. Dodatkowo, w takim projekcie dosyć ważnym jest security.

Do czasu zdobycia wystarczającego doświadzcenia postawiłbym forum na gotowym silniku, najlepiej ze sporą społecznością w razie problemów z dodawaniem feature'ów do kodu.
komentarz 15 kwietnia 2017 przez Hardwell Dyskutant (8,960 p.)
Pisząc "Póki nie poczujesz się na siłach" co masz na myśli? Jakie języki powinienem solidnie przepracować ?
komentarz 15 kwietnia 2017 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)
Php + frameworki.
komentarz 15 kwietnia 2017 przez Hardwell Dyskutant (8,960 p.)
I to mi wystarczy ?
komentarz 15 kwietnia 2017 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Nie.
komentarz 15 kwietnia 2017 przez Hardwell Dyskutant (8,960 p.)
Więc co ?
1
komentarz 15 kwietnia 2017 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Programowanie nie samymi językami żyje.

Kij Ci da PHP opanowany do perfekcji gdy nie będziesz wiedział jak opanować wzrastający chaos z każdym feature'em. Rozpisz sobie każdą z funkcjonalności, rozłóż to na części. Dobierz odpowiednie narzędzia. Przemyśl strukturę i jak ułatwić dalsze ingerencje w kod. Dodatkowo, forum powinno działać sprawnie. Spierdzielisz jedno zapytanie w SQL i przekonasz się za rok, gdy danych przybędzie, że co poszło nie tak bo post ładuje się ponad 3 sekundy*. Jeden pominięty formularz i masz SQL Incjection jak się patrzy. Musisz mieć wszystko rozplanowane, abyś nie stworzył szamba do którego nie będzie nikt chciał wskoczyć aby naprawić czy dodać to czy tamto.

Radzę postawić na gotowym silniku i zbierać wiedzę w międzyczasie.

* Policz do trzech i wyobraź sobie, że jest tak zawsze gdy otwierasz temat.
0 głosów
odpowiedź 15 kwietnia 2017 przez PsychoButter Gaduła (3,630 p.)
Witaj

Jesli chcesz miec forum szybko to nie baw sie w programowanie tylko uzyj gotowych silnikow np mybb lub phpbb

Jednak jesli lubisz programowac strony internetowe to przy tworzeniu forum mozesz sie wiele nauczyc za okolo 1.5 roku powinno jusz cos z tego wyjsc pod warunkiem ze bedziesz poswiecal na ten cel duzo czasu.

jesli wybierasz ta opcje radze zaczac od budowy struktury strony i stworzenia baz danych.

Jak masz pytania mozesz napisac na pw
komentarz 15 kwietnia 2017 przez Hardwell Dyskutant (8,960 p.)
Już*
0 głosów
odpowiedź 15 kwietnia 2017 przez sebeks Mądrala (5,300 p.)

Znam języki PHP , JavaScript, HTML, CSS Wiem jeszcze że jest potrzebny MySql do tworzenia pytań lecz nie znam za bardzo MySql,

Jeśli nie znasz MySQL to też nie znasz PHP moim zdaniem. Jakoś nie wyobrażam sobie, by ktoś znał język back-endowy bez znajomości baz danych. Samo forum to prosta tabela użytkowników i tabela wiadomości, a dane w tej drugiej mają strukturę drzewa chyba. Musiałbyś ogarnąć walidację wprowadzania danych, pilnować aby usunięcie jednej wiadomości lub użytkownika nie wysypało całej gałęzi struktury, jakoś to sortować i wyświetlać, oznaczać jako przeczytane (to chyba kolejna tabela). Spory projekt.

Poza tym forum to ludzie, a więc boty, trolle, regulaminy, kary, moderatorzy i ogólnie pewnie trzeba się sporo nakombinować by nie zrobił się syf.

komentarz 15 kwietnia 2017 przez Hardwell Dyskutant (8,960 p.)
Dzięki wielkie
0 głosów
odpowiedź 15 kwietnia 2017 przez sebeks Mądrala (5,300 p.)
Właściwie to ja widziałem wiele forum w wielu grach online i różniły się znacznie. Ja zaglądam tu rzadko, ale to forum na którym piszemy jest niezłe. Ma tagi, punktację, powiadomienia i masę innych funkcji. Jest wzorowane chyba na stackoverflow, ale w tym temacie może napiszą inni. Pomyśl i rozważ użycie właśnie tego forum, czyli Question2Answer. Kliknąłem teraz w stopkę i to forum jest darmowe i open source. Jeśli znasz trochę PHP i front end to łatwiej będzie wprowadzać małe zmiany do tego, niż pisać od zera nowe forum. Zaoszczędzisz masę czasu, nie będziesz wymyślał koła na nowo  i nie popełnisz wielu błędów, które już zostały popełnione i naprawione, czego efektem masz to działające forum. Łatwiej będzie poprosić kogoś o pomoc w ogólnie dostępnym kodzie niż publikować własny kod i tłumaczyć o co w nim biega.
0 głosów
odpowiedź 17 kwietnia 2017 przez piotrsz109 Stary wyjadacz (13,730 p.)
Musisz znać tylko podstawę MySql. Jeśli kożystasz z np.: XAMPP lub WAMPP phpmyadmin może ci sam generować kwerendy, a jak coś wpisuj problem w google i znajdziesz rozwiązanie.

Podobne pytania

0 głosów
5 odpowiedzi 456 wizyt
pytanie zadane 8 sierpnia 2017 w Inne języki przez mateusz.zajac Obywatel (1,460 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 172 wizyt
pytanie zadane 29 listopada 2015 w HTML i CSS przez Marcinko09 Początkujący (260 p.)
–20 głosów
1 odpowiedź 1,474 wizyt

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,087 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...