• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ocena strony, co w niej zmienić?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
330 wizyt
pytanie zadane 14 kwietnia 2017 w HTML i CSS przez MrRozgunek Użytkownik (810 p.)

Witam, tak jak w temacie jak oceniacie stronkę, co w niej zmienić? Najgorzej moim zdaniem wyszła mi oprawa strony, jak dobierać kolory, żeby najlepiej do siebie pasowały? Jakieś porady co do tworzenia wyglądu strony? Nie zwracajcie uwagi na adres strony oraz na to jakiej tematyki ona jest(Robię to co lubię, czyli rolnictwo, pisanie stron ewentualnie aplikacji oraz tworzenie filmików o tematyce rolniczej i nie tylko)

Adres strony: http://kujawynaroli.cba.pl/

Z góry dziękuję za odpowiedź, przyjmę każdą konstruktywną krytykę. :)

5 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 14 kwietnia 2017 przez Kamil Czech Dyskutant (7,700 p.)
Witam, ja bym hiperłącza dał na trochę inny odcień żeby się różniły od normalnego tekstu.
+1 głos
odpowiedź 14 kwietnia 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
co do kodu strony to błędy te same co i u większości osób, które wstawiały tu stronę do oceny, więc proponuję użyć wyszukiwarki na forum ;)
co do wyglądu to cóż...wygląda jak strona stworzona kilka ładnych lat wstecz, więc też proponuje rozejrzeć się po internecie i zwrócić uwagę w jakim stylu są teraz tworzone strony ;)
komentarz 15 kwietnia 2017 przez Misieq10 Początkujący (250 p.)
Z tego co mi się wydaje to jest moda na okienkowy design. Jakieś zdjęcie jako div, 1/5 jego powierzchni zajmuje jakiś pasek, na którym jest nagłówek, a całość to hiperłącze.
+1 głos
odpowiedź 14 kwietnia 2017 przez liledusty Obywatel (1,430 p.)
Moim zdaniem kolorystyka nie jest taka zła, ale zmieniłbym na pewno tło. Strona jest dosyć czytelna, responsywna (nie sprawdzałem na komórce). Slider napisałeś sam czy wziąłeś od Mirosława? Jeśli napisałeś sam to nieźle. Więcej nie napisze bo nie jest to jakaś super rozbudowana strona. Co do doboru kolorów polecam korzystać z palet  (znam ten ból):  http://www.colourlovers.com/palettes

http://www.color-hex.com/color-palettes/
komentarz 15 kwietnia 2017 przez MrRozgunek Użytkownik (810 p.)
Właśnie dobór koloru wychodzi mi najgorzej, więc na pewno skorzystam z tych palet.
+1 głos
odpowiedź 15 kwietnia 2017 przez xmentor Nałogowiec (49,520 p.)

Jak już @Noemi wspomniała, błędy te same co u większości osób wstawiających stronę do oceny.

co w niej zmienić?

Odnosząc się do kodu, to wszystko!

  • Skrypty JS lepiej przenieść na koniec ciała,
  • dobrze by połączyć wszystkie style w jeden plik i go zminifikować,
  • nie używać np. onClick tylko addEventListener,
  • poczytaj o ikonach i ich dostępności,
  • jeżeli coś wygląda jak perfidna lista to lepiej zbudować to na liście ul/ol,
  • nadużywasz atrybutu target,
  • obrazki nie posiadają atrybutu alt,
  • znacznik <br> raczej używany niezgodnie z jego przeznaczeniem,
  • niepotrzebne stylowanie inline,
  • divitis, gdzie znaczniki HTML5?
  • Próbowałem poruszać się klawiaturą po stronie, jedynie menu ma w miarę widoczny focus,
  • znacznik label jest etykietą dla pól formularzu, a Ty użyłeś go do.. w sumie nie wiem czego:
    <label class="linki_yt_fb" style="clear: both;">
      Jeżeli chcesz do mnie napisać lub znaleźć więcej informacji na mój temat zapraszam na media społecznościowe:<br>
      <a class="linkfbyt" href="http://bit.ly/2k94FRs" target="_blank">YT - Kujawy Na Roli</a><br>
      <a class="linkfbyt" href="http://bit.ly/2jFcP5F" target="_blank">YT - Spalinowe Trąbki</a><br>
      <a class="linkfbyt" href="http://bit.ly/2k3ea2h" target="_blank">FB - Kujawy Na Roli</a><br>
      <a class="linkfbyt" href="http://bit.ly/2l49J7l" target="_blank">FB - Spalinowe Trąbki</a><br>
    </label>

     

1
komentarz 15 kwietnia 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
ej takiego typu informacje powinny być gdzieś wyświetlane przed wstawieniem strony do oceny :p zaoszczędziłoby to trochę czasu niektórym
komentarz 15 kwietnia 2017 przez MrRozgunek Użytkownik (810 p.)
Dzięki za rozbudowaną odpowiedź, postaram się to poprawić :)
komentarz 15 kwietnia 2017 przez Misieq10 Początkujący (250 p.)

A czy zamiast dodawania JS na koniec ciała można dać np. do head i dodać defer?
Czyli <script src="plik.js" defer></script>

0 głosów
odpowiedź 14 kwietnia 2017 przez Milesq Nałogowiec (32,020 p.)
W efekcie przejścia w slajderze widać tlo

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 248 wizyt
pytanie zadane 29 września 2018 w HTML i CSS przez Zuber Nowicjusz (230 p.)
+26 głosów
8 odpowiedzi 1,210 wizyt
pytanie zadane 22 lutego 2018 w Nasze projekty przez gremlin Dyskutant (7,600 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 312 wizyt
pytanie zadane 18 listopada 2020 w Nasze projekty przez K4P3K Początkujący (360 p.)

92,539 zapytań

141,382 odpowiedzi

319,477 komentarzy

61,928 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...