• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak dobrze zaplanować schemat klas i wykonać diagram UML?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
994 wizyt
pytanie zadane 29 maja 2015 w C i C++ przez iwan9449 Pasjonat (20,810 p.)
Zastanawiam się jak dobrze z góry rozplanować klasy w programie? Jakie wy macie na to sposoby?

Pozdrawiam!

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 29 maja 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Tylko jaki to program?  wszystko zależy co mają te klasy robić.
komentarz 29 maja 2015 przez iwan9449 Pasjonat (20,810 p.)
Nie chodzi mi o żaden konkretny projekt, ale jeżeli to ułatwi Ci tłumaczenie to możemy przyjąć, że np. gra warcaby (bez sztucznej inteligencji, tylko gra przeciwko innemu graczowi offline).

Pozdrawiam!
0 głosów
odpowiedź 29 maja 2015 przez niezalogowany
Nie bardzo rozumiem co masz na myśli. Jeżeli chodzi o projektowanie - to jest to proces bardzo naturalny. Ja osobiście ogarniam myślami całość projektu, biorę kartkę, długopis i piszę w punktach co program ma robić (najpierw ogólnie). Następnie staram się te punktu wyszczegółowić, a ostatecznie zamieniam wszystko na klasy. Co do sposobów jak to zrobić w UML jest tylko jedna poprawna odpowiedź - POZNAĆ UML ;)
komentarz 29 maja 2015 przez iwan9449 Pasjonat (20,810 p.)
Z samym UML nie ma problemu, tylko za każdym razem gdy próbuje wykonać taki projekt i tak ostatecznie okazuje się, że coś pominąłem, o czymś zapomniałem, albo jakaś klasa jest w ogóle zbędna. Może mógłbyś pokazać mi na podstawie jakiejś prostej gry jak wykonujesz taki projekt klas?

Pozdrawiam!
komentarz 29 maja 2015 przez niezalogowany
Nie tworzę gier ;) Właśnie o to chodzi w UML, że jeśli jest coś zbędne to po prostu to wyrzucasz ewentualnie dodajesz nowe (oczywiście na etapie projektowania - później może być to trudniejsze do realizacji). Usiądź i NA SPOKOJNIE wszystko przemyśl, nikt Cię przecież nie goni. Najpierw kartka, długopis i burza mózgów. Za UML się zabierz jak już w głowie i na papierze będzie wszystko poukładane. Jak masz miejsce, to kup sobie tablicę - IMHO wygodniejsze rozwiązanie niż przełączanie się między programami.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 950 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 1,626 wizyt
pytanie zadane 25 czerwca 2018 w Inne języki przez HDRGXS Początkujący (470 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 1,711 wizyt
pytanie zadane 16 stycznia 2016 w Java przez Fusion789 Nowicjusz (130 p.)

92,973 zapytań

141,937 odpowiedzi

321,177 komentarzy

62,301 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...