• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Programowanie - początek

Object Storage Arubacloud
+1 głos
375 wizyt
pytanie zadane 13 kwietnia 2017 w PHP przez Kamil Jarzyna Użytkownik (940 p.)
Wiem, że mnie zjecie za takie pytanie, ale cóż :D

Otóż chciałbym zacząć programowanie (PHP) i nie wiem od czego zacząć - wideo kursy Pana Mirosława, inne filmy na YT, kursy płatne, książki itd. Za bardzo nigdy nie miałem styczności z programowaniem, może arduino i proste skrypty do cs 1.6. Możecie napisać jak Wy zaczynaliście czy coś.

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 13 kwietnia 2017 przez Patryk Krajewski Nałogowiec (26,170 p.)
Co chcesz robić? Pisać? Strony internetowe, gry, aplikacje, aplikacje mobilne, systemy?
komentarz 13 kwietnia 2017 przez Kamil Jarzyna Użytkownik (940 p.)
Programować back end - php, bazy danych, podstawy html i css mam, javascript, ajax itd.
komentarz 13 kwietnia 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
A więc w czym problem?
komentarz 13 kwietnia 2017 przez Patryk Krajewski Nałogowiec (26,170 p.)
To przecież wiesz :D Zacznij uczyć się i kodzić, a nie się obijasz zadając pytanie :D
komentarz 13 kwietnia 2017 przez Tomcio2000 Użytkownik (900 p.)
Jeżeli chodzi o wprowadzenie do świata informatyki, bądź poznania jej kilku dziedzin , polecam filmiki pana Mirosława . Są to świetne filmy, bo tłumaczone jest wszystko od podstaw i każdy powinien zrozumieć . Z czasem polecam inne źródła
komentarz 13 kwietnia 2017 przez Kamil Jarzyna Użytkownik (940 p.)
Chodzi mi o to, z jakich źródeł polecacie brać naukę, filmy Pana Mirosława już widziałem - HTML, CSS i PHP. Chciałbym zebrać jakoś wiedzę na raz a potem sprawdzić swoje umiejętności. Jeden kurs już zobaczyłem, ale to kropla w morzu. Niestety gdy rozkładam wszystko, to efektywności mojej nauki spada, stąd pytam. Forma tekstowa do mnie nie przemawia, chyba że fizyczna książka. Filmy na YT już mam w playliscie PHP i bazy danych, mam zamiar kupic kurs na eduweb, ale myślę, że to wciąż będzie za mało. Ogólnie to wiąże z tym moją przyszłość (dość bliską) i chciałbym pracować jako programista, a takie kursy to trochę za mało.
komentarz 13 kwietnia 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)

mam w playliscie

mam zamiar kupić

to trochę jednak za mało, bierz się do roboty ;p

komentarz 14 kwietnia 2017 przez Patryk Krajewski Nałogowiec (26,170 p.)
A napisałeś coś po obejrzeniu tego kursu? Sama teoria ci nic nie da. Jak chcesz pisać to musisz pisać.
1
komentarz 14 kwietnia 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)

nie mówiłam o teorii, tylko nawiązałam do mam w playliscie i mam zamiar.
Konkretnie chodzi mi o to zdanie:

Filmy na YT już mam w playliscie PHP i bazy danych, mam zamiar kupic kurs na eduweb, ale myślę, że to wciąż będzie za mało.

mniej myśleć, a więcej robić.
Chociaż może część tego zdania źle zrozumiałam, bo ja odebrałam to tak jakby filmy były w playliście, ale w sensie do obejrzenia frown

W każdym razie było kilka podobnych tematów tutaj i raczej wypadałoby iść śladem ludzi, którzy tam się wypowiadali ;)

+1 głos
odpowiedź 13 kwietnia 2017 przez WireNess Stary wyjadacz (11,240 p.)

Ja osobiście z PHP zacząłem, ale skończyło się na pokazaniu hello world laugh

Inna historia jest z C++:

Jakieś 2 lata temu nie miałem pojęcia, że istnieje coś takiego jak programowanie, ale postanowiłem dowiedzieć się jak robi się gry 2D i 3D. Natrafiłem na jakąś stronę gdzie robiło się grę poprzez: podnieś - upuść (przynajmniej ja tak to nazywam). Jednak skończyło się na kilku projektach więc szukałem dalej. Znalazłem na jakieś stronie artykuł o tworzeniu aplikacji, przeszukałem kilkanaście stron i stwierdziłem, że najlepszy będzie C++ na początek, więc odpaliłem youtube-a i odnalazłem kurs Pana Mirosława Zelenta. Po kilku odcinkach potrafiłem cały dzień pisać kod (co prawda znałem wtedy tylko instrukcje warunkowe, pętle i tablice, ale jakoś tam szło), niestety zniechęciłem się tym, że od razu chciałem napisać grę która przebije wszystko. Odpuściłem... Po kilku miesięcznej przerwie od programowania wróciłem do kursów Pana Mirosława, następnie postanowiłem kupić książkę o C++ (tak a propos polecam: c++ szkoła programowania wydanie VI - Stephen Prata). Gdy przyszła, byłem bardzo podekscytowany i zacząłem czytać, niestety historia lubi się powtarzać... Znów odpuściłem programowanie. Gdzieś na początku tego roku powiedziałem sobie: ,,dość, albo teraz albo nigdy", wziąłem się mocno za programowanie, dziś ogarniam już wskażniki, zaawansowane funkcje i wkrótce zaczynam obiektówke w C++, umiem napisać stronę w HTML i wystylizować ją w CSS, potrafie także podstawy JS i MySQL oraz piszę pierwsze gry w SFML. Mam także chęci do rozpoczęcia nauki .NET, C#, JAVA oraz PHP. Wiem, że to niewiele, ale zawsze coś :D

PS: Sorry, że się tak wyprodukowałem, ale wena podziałała :D

Pozdrawiam osoby które to wszystko przeczytały :D

komentarz 13 kwietnia 2017 przez Kamil Jarzyna Użytkownik (940 p.)
Również pozdrawiam :D
+1 głos
odpowiedź 13 kwietnia 2017 przez PsychoButter Gaduła (3,630 p.)
Witaj

Jesli bedziesz chcial tworzyc strony internetowe, aplikacji webowych to w mojej opini poznaj najpierw przynajmniej podstawy html css i javascript (jak polecam zaczac od kursów Pana Mirosława). Php pasuje najbardziej tutaj.(przy nauce php bedziesz musial sie uczyc takze mysql)

jezeli chcesz programowac microkontrolery tworzac przy tym np roboty polecam jezyk C.

jesli mody skrypty itp do gier polecam lua badz C++(tu php i mysql moze sie nadac do robienia np sklepu)

Jezeli chcesz tworzyc wlasne gry mozesz zaczac od unity oraz C# lub java

Wybór nalezy do ciebie

 

P.S To jest tylko i wylacznie moja opinia.

P.S 2 Przepraszam za czytelnosc odp pisalem na szybko

Podobne pytania

–1 głos
1 odpowiedź 986 wizyt
pytanie zadane 5 lutego 2016 w PHP przez NTXFN Gaduła (3,430 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 141 wizyt
pytanie zadane 26 lutego 2020 w PHP przez creend Gaduła (4,700 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 485 wizyt
pytanie zadane 28 grudnia 2021 w Java przez Maxxxii Obywatel (1,260 p.)

92,555 zapytań

141,402 odpowiedzi

319,553 komentarzy

61,939 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...