• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Tworzenie tablic w PHP do formularza logowania

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
230 wizyt
pytanie zadane 12 kwietnia 2017 w PHP przez Kamil Gajos Nowicjusz (160 p.)

Cześć mam problem dotyczący tablicfrown tworzę logowanie ale z dość ubogim zapasem kont czy możecie mi pomóc i wytłumaczyć jak dodać za pomocą tablic więcej użytkowników?

tutaj mam funkcję --> sprawdz.php

<?php session_start(); include("config.php"); ?>
<html>
<head>
<title>KG</title>
<meta chartset="UTF-8">
</head>
<body>
<?php
if($_POST['logowanie']){
  $wys_login = htmlspecialchars($_POST['login']);
  $wys_pass = htmlspecialchars($_POST['haslo']);
  if($wys_login == $login && $wys_pass == $pass){
        $_SESSION['user'] = $login;
        header("Location:index.php");
  }
  else{
      
        header("Location:index.php");
  }
}
else{
  echo("zele haslo");
  header("Location:index.php");
}
?>
</body>
</html>

a tutaj moje nieszczęsne logi, które z racji nie potrafię sprowadzić do tablicy :/  --> confirm.php

<?php
$login = "login";
$pass = "pass";
?>

 

Z góry dziękuję za pomoc laugh

1 odpowiedź

+4 głosów
odpowiedź 12 kwietnia 2017 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Przyznaj się, że skopiowałeś ten kod i nie wiesz co dalej xd

1:  Hasła porównuj za pomocą password_verify i password_hash, domyślnie jest hashowane bcryptem.
2. Filtrowanie nie za pomocą htmlspecialhars tylko filter_var / filter_input.  Hasła nie należy filtrować, bo i tak będzie poddane pod weryfikację.

3. Zanim zaczniesz coś pisać przemyśl to. Tu jakieś długopisem sobie zrób dymki, gdzie co się dzieje itd.

4. Jak już coś porównujesz to za pomocą  === ;)

Oczywiście zapewne pierwszy raz słyszysz o tych funkcjach, ja polecam zrobić tak:
Odpalasz google: wpisujesz nazwę funkcji dopisujesz php i patrzysz co piszą na manualu. Umiejętność poruszania się po dokumentacji to złoto :)

https://gist.github.com/efiku/dbb151cef154e623feff

https://gist.github.com/efiku/fa2f0eb5d7a1dd60d80618519ed018d8

To może być przydatne :)
komentarz 12 kwietnia 2017 przez Kamil Gajos Nowicjusz (160 p.)

Dzięki za poświęcenie czasu ale przejdę do rzeczy 

Konwertuje znaki specjalne na znaczniki HTML co zwraca konwersje; tłumaczenia wykonane są dla najbardziej przydatnych znaków w codziennym życiu użytkowania ;)

 

Jak już coś porównujesz to za pomocą  === ;) 

tak ale gdy chcę przypisać wartość tak jak na przykład login czy hasło używasz pojedynczego znaku = ;)

 

komentarz 12 kwietnia 2017 przez efiku Szeryf (75,160 p.)

tak ale gdy chcę przypisać wartość tak jak na przykład login czy hasło używasz pojedynczego znaku = ;)

co ma wspólnego przypisywanie a porównanie typów ;d

 

To ja w takim razie przepraszam, że marnuję Twój czas.

 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 145 wizyt
pytanie zadane 26 stycznia 2017 w PHP przez Mr Popcorn Bywalec (2,340 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 3,344 wizyt
pytanie zadane 22 lipca 2016 w PHP przez Koncha Bywalec (2,860 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 3,089 wizyt
pytanie zadane 7 lipca 2017 w PHP przez Spektral Początkujący (410 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,079 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...