Witam Próbuję zrobić zadanie domowe ze zresetowanego kursu 3 HTML Pierwszy problem z którym się zderzyłem to określenie w zadaniu "Interfejs ma zajmować 100% dostępnej przestrzeni" 20%/50%/30% No ok ale jeśli uznam ze coś ma mieć łącznie 100% a potem chcę zrobić padding albo border to się to rozsypie. Nie zadziałał też padding podawany w % Odpuściłem to i ustawiłem szerokość środkowej sekcji "na sztywno" Pytanie jak zrobić by div main zajmował całe miejsce ograniczone tylko przez divy nav i tabela. Parametr auto w divie .logo / .stopka działa divy te wypełniają cale wolne miejsce jakie zostają im w .box jednak .main nie ma ochoty rozepchać się na boki tak by wypełnić całą wolną przestrzeń. Jakiś parametr? coś przeoczyłem w kodzie? A może cały mój sposób myślenia jest błędny. I jeszcze jedno, dlaczego div robiący za container nie działa gdy nie postawi sie clear: both; bez tego parametru .pudlo po prostu "dziala" jakby na innym planie i nie dba od to co jest wewnątrz. Edit: czy ktoś przede mną narzekał już na problemy z edycją posta gdy znajduje się w nim kod? przecież to jakaś granda. w phpbb znacznik code lepiej działał niż ten nadęty "code snippet" którego w trakcie edycji nie widać a który potwornie wkurza. Edit zrezygnowałem z zamieszczeia tu kodu na rzecz dodania linków.
HTML CSS
Aby po dodaniu paddingu/borderu nic się nie posypalo, istnieje właściwość css, a mianowicie:
box-sizing: border-box;
Dla .nav, .main, .tabela możesz nadać width w %, przez co zawsze zajmą łacznie 100% dostepnego miejsca.
93,720 zapytań
142,641 odpowiedzi
323,265 komentarzy
63,269 pasjonatów
Motyw:
Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡
Oto polecana książka warta uwagi.Pełną listę książek znajdziesz tutaj
Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.