• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jaka klawiatura

+3 głosów
1,909 wizyt
pytanie zadane 6 kwietnia 2015 w Offtop przez Aress Mądrala (6,410 p.)
Witam

Temat predzej czy pozniej uwazam ze wszystkich zlapie.

Chodzi o klawiature i mysz ktore sa ergonomiczne i nadgarstki sie nie mecza.

Jakis czasu boli mnie nadgarstek poniewaz coraz dluzej spedzam nad komputerem, myszka i klawiatura.

Stwierdzilem ze kupie sobie ergonomiczna klawaiture i mysze

doczytalem ze bardzo fajna ktora nie meczy nadgarstka jest zestaw z Microsofta

http://www.microsoft.com/hardware/en-us/p/sculpt-ergonomic-desktop

Kosztuje jakies 330 zl w Polsce.

Podawajcie swoje klawiatury, jakies rady

11 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Ja zakupiłem podkładkę która ma podwyższenie na nadgarstku... Na początku za nic się nie mogłem przyzwyczaić potem jakoś uszło... Różnicy nie czuję, nigdy nie bolały mnie nadgarstki, chyba. : )
komentarz 6 kwietnia 2015 przez Aress Mądrala (6,410 p.)
przy programowaniu to podobno kwestia czasu
komentarz 6 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Może. : ) Lewą rękę którą piszę podpieram na oparciu fotela, a prawą jak już wspomniałem, na tej podkładce. : )
komentarz 6 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Tak w ogóle to jestem za młody na ból nadgarstków. : -)
komentarz 6 kwietnia 2015 przez Aress Mądrala (6,410 p.)
pamietaj ze lepiej wyeliminowac objawy niz leczyc :)
0 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2015 przez Jackob'97 Użytkownik (670 p.)
Ja osobiście używam Razer Black Widow. Co prawda zalicza się ją do klawiatur gamingowych, ale jest bardzo dobra do długiego użytkowania, nie męczy nadgarstków. A i nie zapomnijmy że jest mechaniczna, co daje bardzo fajny feeling pisania. Dodam że używam jej trzeci rok i dalej świetnie sie sprawuje. Cena oscyluje w granicach 350 zł - 400 zł.
komentarz 6 kwietnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Dla kogoś kto klepie kod, tylko klawiatury mechaniczne. Super wygoda.
komentarz 6 kwietnia 2015 przez Christopher Użytkownik (670 p.)
To co koledzy wyżej, najlepiej zaopatrzyć się w klawiaturę mechaniczną. Sprawdź sobie przyciski mx cherry. Generalnie różnią się siłą aktywacji oraz odgłosem. Przeważnie jedynym minusem klawiatury mechanicznej jest cena, ale zapewniam, że większość jest jej warta. :)
0 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Polecam klawiatury mechaniczne. Jeśli chodzi o mysz to polecam Bloody V8.
0 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2015 przez niezalogowany

Witam,

Jeśli chodzi o klawiaturę, to używam i serdecznie polecam tę

http://artmultimedia.mo.pl/index/viewproduct/id/15819/idSub/473/idCat/15753/productName/KLAWIATURA%20ART%20LUMINA%20TOUCH%20pod%C5%9Bwietlana%20czcionka,%20dotykowa%20%20AK-64%20USB

Podświetlana, więc można pisać wieczorami i w nocy. pół dotykowa, płaska i wygodna, do tego taka składana podkładka na nadgarstki :)

Pozdrawiam Serdecznie.

0 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2015 przez Mizukage Pasjonat (21,750 p.)
Z tanszych to Natec  genesis rx55
0 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Kup sobie mechaniczną klawiaturę, dużo wygodniej się na niej kodzi, najtańsza w Polsce mechaniczna (165zł) to ta od Zalmana:

http://www.morele.net/klawiatura-zalman-zm-k500-529096/
0 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2015 przez GrzesiekB Gaduła (3,720 p.)
Używam tylko zestawów bluetooth od logitecha z serii diNovo - tej pierwszej generacji. Niestety wycofali się z ich produkcji (w sumie ostatni zestaw kupiłem 8 lat temu) - ostatnio zepsułem jedną taką klawiaturę (wiertarką - nie pytajcie jak ;)) ) i udało mi się na allegro kupić używki - wziąłem od razu dwa zestawy - nie wyobrażam sobie innej klawiatury, a tanie mimo swojego wieku nie były.
Zanim kupiłem te używki podjechałem do Media i przymierzyłem się do kilku klawiatur (jeden wymóg - niski klik) - powiem szczerze, że pieniądze nie grały roli bo za dobry sprzęt jestem w stanie zapłacić dużo, ale nic nie znalazłem, co by mnie usatysfakcjonowało choćby w 70%.
Mina gościa z osługi Media jak patrzył na mnie co robię - co chwilę następna klatura i jakiś tam na prędce wymyślony temat na niej klepię i przechodzę do następnej i tak przez cały regał - bezcenna ;)
0 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2015 przez Christopher Użytkownik (670 p.)
Jeżeli mysz ma głównie służyć do tzw. prac biurowych to polecam zainteresować się Trackballem.

Co do klawiatur to podkładkę można zastąpić osobną podkładką czy poduszką pod nadgarstki, ale to już każdy woli inaczej. Najlepiej, jak masz możliwość, podjechać do jakiegoś media czy czegoś i poprostu wypróbować.
0 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2015 przez Aress Mądrala (6,410 p.)
ten trackball to dosc ciekawa sprawa.

Napewno by zajelo chwile do przyzwyczajenia sie.

Wszystkie wasz propozycje przegladam i czytam

Jest wiele ciekawych propozycji :)
0 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2015 przez Aress Mądrala (6,410 p.)
ale najczesciej trafiam na microsoftowe ergonomiczne mysze i klawiatury z testow i opinii wychodzi ze sa dosc dobre.
0 głosów
odpowiedź 8 kwietnia 2015 przez Aress Mądrala (6,410 p.)
kupilem ta klawiature ktora pisalem w poscie.

Po rozpakowaniu efekt jest fajny.

Dam znac za jakis czas jaki jest efekt

Podobne pytania

+1 głos
3 odpowiedzi 1,328 wizyt
pytanie zadane 23 lutego 2022 w Sprzęt komputerowy przez tonn204 Mądrala (7,470 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 374 wizyt
pytanie zadane 1 listopada 2019 w Sprzęt komputerowy przez Mystletainn Nowicjusz (200 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,102 wizyt
pytanie zadane 29 listopada 2018 w Sprzęt komputerowy przez Daaa22 Dyskutant (8,250 p.)

93,735 zapytań

142,671 odpowiedzi

323,294 komentarzy

63,297 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...